EYT’de eksik prim ayrıntısı

EYT’de eksik prim ayrıntısı
A+
A-

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinin yasalaşmasının ardından 3 Mart itibarıyla başvuruda bulunan 1 milyon 200 bin vatandaşın emekli aylıkları bağlandı. Başvuru sayısı ise 1 milyon 800 bini geçti, 450 bin kişi de eksik primini tamamlayarak emekliliğe hak kazandı. EYT başvurusunda bulunup da emekli aylığı henüz bağlanmayanların e-devlet veya çağrı merkezi üzerinden bunun nedenini sorgulamasında fayda bulunuyor. Geçmiş yıllardan kalan 1 liralık borç ya da eksik prim günü varsa emekli aylığı bağlanmıyor.

İKİNCİ BAYRAM İKRÂMİYESİ

EYT kapsamında yapılan başvuruların yıl sonuna kadar 2.5 milyona, ilerleyen yıllarda koşulları tamamlayacaklarla birlikte 4.8 milyona ulaşması bekleniyor. Emeklilik işlemleri tamamlananlar peşin ödeme, emekli aylığı, bayram ikrâmiyesi ve promosyon dahil tüm haklarını alıyor. Mart ayında müracaatta bulunup emekli aylığı en düşük emekli aylığına tamamlananlara farkları yatıyor. Aylıklar ve farklar emeklilik başvurusu yapılırken Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilen banka hesaplarına yatırılıyor. Aylık işlemi tamamlanıp banka bildirmeyenler de ikametgâhının olduğu bölgedeki Ziraat Bankası’na giderek kimlik numarası ile aylığını, ikrâmiyesini alabilir. İki bin liralık ikinci bayram ikramiyesi de Kurban Bayramı’nın başlayacağı 28 Haziran’dan önce yatacak. EYT ile emekliliğe hak kazananların yaklaşık 1 milyon 665 bini SSK’lı, 88 bin 650’si Bağ- Kur, 496 bini de kamu çalışanlarından oluşuyor. Başvuru ve aylık bağlanmada SSK’lılar başı çekiyor. İkinci sırada Bağ-Kur’lular yer alıyor. Emekli Sandığı mensubu memurların EYT’ye ilgisinin düşük olduğu görülüyor. Bu yıl için emekli EYT’den yararlanma hakkına sahip 2 milyon 250 bin kişi olmasına karşın 550 bin kişi henüz başvuruda bulunmadı. Özellikle kamuda emekliliği hak edenler emekli olmak istemiyor.

GSS BORCU KAPATILMALI

Sabah’ın haberine göre, GSS borcu bulunması SSK ve Emekli Sandığı kapsamındaki sigortalılara emekli aylığı bağlanmasına engel olmuyor. Ancak Bağ-Kur kapsamında emekli aylığı bağlanacak sigortalıların GSS borcunu ödemesi gerekiyor. SGK mevzuatına göre 2008’den sonra isteğe bağlı sigorta priminin sigortalılık süresine sayılması için 12 ay yatırılması gerekiyor. Emeklilik dilekçesi de borcun ödendiği tarihte geçerli olacağı için emekli aylığı borcun ödendiği tarihi takip eden ayın başında yatacak.

EYT’LİYE DE REFAH PAYI

EYT kapsamında emekli olanlar da temmuz ayında hem zam hem de refah payı alacak. En düşük emekli aylığı 1 Nisan’dan geçerli olmak üzere 7 bin 500 liraya, geçen yıl 1.100 lira olan bayram ikramiyeleri de 2 bin liraya çıkarıldı. Şimdi de 7.500 liranın üzerinde emekli aylığı alan 6 milyon emeklinin aylığına refah payı eklenecek. Daha az maaş alan emekliye verilecek zam oranı daha yüksek olacak.

Sizler için yazıyoruz
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.