Ölüm anında ne oluyor?

Ölüm anında ne oluyor?
A+
A-

Bilim insanları, ölüm anında ne olduğuna ilişkin yaptıkları çalışmada dikkat çeken bir noktaya ulaştı. Yeni yapılan araştırmada, nefes alma durduktan sonra bile beyindeki aktivitelerin devam ettiği ortaya koyuldu.

Saygın akademik dergilerden PNAS’ta yayınlanan araştırmaya göre, ölmekte olan insan beyninde, kişi nefes almayı bıraktıktan sonra bile uyanık olmaya benzer bir aktivite dalgalanması meydana geliyor.

‘BEYNİN ÖLÜMÜNÜ GÖSTEREN İLK ÇALIŞMA’

Michigan Üniversitesi’nden çalışmayı yöneten Jimo Borjigin, “Ölme süreci hakkında bildiğimiz çok az şey var. Bu belki de beynin nasıl öldüğünü saniye saniye gerçekten gösteren ilk çalışma” dedi.

Borjigin, “Bu bulguların mekanizmaları ve fizyolojik önemi tam olarak keşfedilmeyi beklese de, bu veriler ölmekte olan beynin hala aktif olabileceğini gösteriyor. Ayrıca, kalp durması sırasında beynin rolünün yeniden değerlendirilmesi gerektiğini öne sürüyor” ifadelerini kullandı.

GAMA DALGALARI ÖLÜMDEN SONRA DEVAM ETTİ

Kalp durması nedeniyle ölmekte olan dört kişiyi solunum cihazlarından çıkardıkları sırada izleyen araştırmacılar, hastaların beyin aktivitesini inceleyerek ‘gama‘ adı verilen beyin dalgalarında ölümden iki dakika sonra bile ciddi artış olduğunu ortaya koydu.

Beynin yüksek gama dalgalarına maruz kalan kısmı, rüya sırasında veya “vücut dışı bir deneyim” yaşadığında tetiklenen kulak arkasındaki temporoparietal bağlantı noktası oldu. Ancak araştırmacılar, hastalar öldükleri için ölürken tam olarak ne yaşadıklarının ve hatta bu beyin aktivitesinin ölümle ilgili olup olmadığının net olmadığını kaydetti.

Sizler için yazıyoruz
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.