İspanya, İrlanda ve Norveç Filistin devletini resmen tanıdı

İspanya, İrlanda ve Norveç Filistin devletini resmen tanıdı
A+
A-

İspanya’nın ardından İrlanda ve Norveç de Filistin devletini resmen tanıdıklarını ilan etti. İrlandalı yetkililer, tam diplomatik ilişkilerin kurulması için Filistin’e büyükelçi atanacağını da bildirdi.

Bugün itibarıyla İspanya, İrlanda ve Norveç, Filistin’i devlet olarak tanıdıklarını resmen ilan etti. Bu önemli adım, İsrail ve onu destekleyen ülkeler üzerindeki diplomatik baskıyı artırma amacı taşıyor.

İSPANYA ‘DOĞU KUDÜS OLARAK’ TANIYACAK

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, bugün yaptığı açıklamada, ülkesinin Gazze Şeridi ve Batı Şeria da dahil olmak üzere bir Filistin Devleti’ni tanıyacağını belirtti. Reuters’ın aktardığına göre, Sanchez, Filistin devletinin başkentini Doğu Kudüs olarak kabul edeceklerini söyledi. Barışa ulaşmak için Filistin’i devlet olarak tanımanın önemli olduğunu vurgulayan Sanchez, “İspanya, tüm taraflarca kabul edilmedikçe 1967 sınırlarındaki değişiklikleri tanımayacak” dedi.

İRLANDA’DAN TAM DİPLOMATİK İLİŞKİLER İÇİN BÜYÜKELÇİ ATAMASI

İrlanda, Filistin ile tam diplomatik ilişkiler kurma sürecinin bir parçası olarak Filistin’e büyükelçi atayacağını duyurdu. İrlandalı yetkililer, bu adımın Filistin devletinin uluslararası tanınmasını ve desteklenmesini pekiştireceğini belirtti.

NORVEÇ-FİLİSTİN İLİŞKİLERİNDE DÖNÜM NOKTASI

Norveç Dışişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide’nin yaptığı açıklamada, ülkesinin Filistin devletini resmen tanıdığı bu günü, “Norveç-Filistin ilişkileri açısından bir dönüm noktası” olarak nitelendirdi. Eide, Norveç’in 30 yılı aşkın süredir Filistin devletinin en güçlü savunucularından biri olduğunu vurgulayarak, bu tanımanın iki devletli çözüm sürecine önemli bir katkı sağlayacağını belirtti.

İSRAİL’İN YAPICI TAAHHÜTTE BULUNMAMASI ELEŞTİRİLDİ

Eide, iki devletli çözüm konusunda İsrail’in yapıcı bir taahhütte bulunmamasını eleştirerek, Norveç’in Filistin devletinin uluslararası tanınması için çabalarını sürdüreceğini ifade etti. Eide, “Filistin halkının kendi kaderini tayin etme hakkı vardır ve bu hak, Orta Doğu’da barışın sağlanması için gereklidir” dedi.

İSRAİL’E KARŞI DİPLOMATİK BASKI ARTIYOR

İspanya, İrlanda ve Norveç’in bu adımı, İsrail’in Gazze’deki yedi aydır süren katliamlarına karşı net bir duruş sergilediği bir dönemde geldi. Üç ülke, bu kararla birlikte ateşkes sağlama çabalarını hızlandırmayı ve İsrail’in bölgedeki politikalarını yeniden gözden geçirmesi için baskıyı artırmayı amaçladıklarını belirtti.

Sizler için yazıyoruz
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.