Gazze’de kurbansız bayram…

Gazze’de kurbansız bayram…
A+
A-

Gazze’de her yıl bu dönemde süslemeler, ışıklar ve salıncaklarla donatılan, bayram merasimleri yapılan sokaklar, yıkımla kaplı artık.

İsrail saldırıları, Filistinlilerin “Helal pazarlar” olarak adlandırdığı kurban pazarları başta olmak üzere bayram pazarlarını ortadan kaldırdı.

GQHpPOSWsAEFb_E

Bu yılki bayram, İsrail’in ablukasının üst üste 17. kez devam etmesi, mal ve eşya ithalatının engellenmesi ve ekonomik krizin ağırlaşmasına denk geldi.

KURBANSIZ BAYRAM

Gazze’nin merkezindeki Deir al-Balah’ta bir inek ve hayvan çiftliğinin sahibi Sameh Abdulcevad, (7 Ekim’den bu yana) geçişlerin kapatılması ve herhangi bir kurban getirilmemesi nedeniyle bu yıl kurbanlık hayvanların az olmasından şikayetçi.

Abdulcevad şöyle devam etti:

“Savaşın başlangıcından bu yana İsrail ordusu hayvancılık çiftliklerini yok etti ve içindekileri öldürdü. Bu yıl mevcut olan kurban hayvanların sayısı çok küçük. Geçişlerin kapatılması nedeniyle fiyatlarının önemli ölçüde arttı, bu da vatandaşların onları satın alma konusunda isteksizliğine yol açtı.”

Abdulcevad, mevcut duruma göre bu yıl bayram kurbanı kesmek isteyen vatandaşların oranının geçen yıla göre yüzde 2’yi geçmediğine inandığını belirterek şunları ekledi:

“Her yıl bu zamanlarda çiftlik inek ve koyunlarla doluyor, vatandaşlardan ve hayır kurumlarından büyük alım talebi oluyor ama bu yıl çiftlikte kimse yok ve çok az sayıda insan var. Koyun ve inek kıt ve vatandaşlardan talep yok.”

Geçtiğimiz yılın temmuz ayında, İsrail saldırılarının başlamasından önce, Gazze Tarım Bakanlığı, 2023 sezonunda kesilen kurban miktarının yaklaşık 17 bin dana ve 24 bin baş olduğunu belirten bir açıklama yaptı. Koyun sayısı ise aile sayısına ulaşırken, toplam nüfusun yüzde 28’ini temsil eden yaklaşık 130 bin aile de kurban kesiyor.

İsrail ordusunun inek ve besi hayvanı çiftliklerini yok etmesinin onların sayısında ciddi bir kıtlığa yol açtığına dikkat çekildi.

Ayrıca vatandaşların bunları satın alma konusundaki isteksizliği, çoğunun savaştan önce yaptıkları işleri kaybetmeleri nedeniyle maaşlarının alamamasıyla örtüşüyor.

Çiftlik sahipleri, özellikle fiyatlarındaki ciddi artış nedeniyle gerekli yemi sağlama konusunda, kalan hayvanlarını koruma konusunda karşılaştıkları bir takım zorluklara dikkat çekiyor.

KASSAM TUGAYLARI’NDAN “KURBAN BAYRAMI” PAYLAŞIMI

İzzeddin Kassam Tugayları’nın sosyal medyada paylaştığı videoda bayrama özel getirilen teşrik tekbirleri eşliğinde görüntülere yer verildi.

Videoda “Fedakarlık eden, hakka sahip çıkan, destek olan herkese, sabırlı Gazze’ye, yürekli halkımıza. Kurban bayramınız kutlu olsun, Kudüs’e daha yakın olduğumuz bir yıl olsun” mesajı verildi.

Arap Postası

Sizler için yazıyoruz
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.