Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara ile ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, Şam ile terörle mücadele konusunda yapılacak ortaklığa vurgu yaparak “Fikir birliği içindeyiz. Suriye’de DEAŞ ve PKK/YPG’ye karşı atılacak adımları ele aldık. Dayanışma içinde hareket ederek, terörün olmadığı huzur ve güven iklimini ortak coğrafyamızda tam manasıyla hakim kılacağımıza inanıyorum.” dedi. Şara ise Türkiye’nin duruşunu unutmayacaklarını ifade etti.
Baas rejimin devrilmesinin ardından Türkiye ile Suriye arasında ilişkiler yeniden tesis edilmeye devam ediyor.
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın daveti üzerine Ankara’ya ziyaret gerçeleştirdi.
Yaklaşık 3 saatlik toplantının ardından Erdoğan, Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara ile ortak basın toplantısı düzenledi.
Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları şöyle:
Şara’yı Ankara’da misafir etmekten mutluluk duyuyorum. Türkiye’ye hoş geldiniz. Suriye halkı 13,5 yıl boyunca her türlü zulmü gördü.
Aziz kardeşim Şara’yı ve Suriye halkını tebrik ediyorum.
1 milyona yakın Suriyeli kardeşimiz eski rejimin ve terör örgütlerinin saldırılarında maalesef şehit oldu. Milyonlarca kardeşimiz de evlerini, yurtlarını, doğdukları toprakları terk etmek mecburiyetinde bırakıldı.
Suriye halkı kendi geleceklerini belirlemede artık gerekli idareye sahiptir. Türkiye olarak nasıl en umutsuz ve zor günlerinde Suriyeli kardeşlerimizi yalnız bırakmadıysak, yeni dönemde de kendilerine gerekli desteği vereceğiz.
Bu süreçte Arap ve İslam dünyasının yeni yönetime ve Suriye halkına gereken maddi ve manevi desteği sağlaması çok ama çok önemlidir.
Komşumuz Suriye’ye yönelik politikamızın esasını, öteden beri bu ülkenin toprak bütünlüğü ve birliğinin muhafazası oluşturuyor.
Kıymetli kardeşimle ülkede güvenliğin ve ekonomik istikrarın tesisine yönelik atılabilecek müşterek adımları değerlendirdik. Hemen her konuda tam bir fikir birliğinde olduğumuzu memnuniyetle gördüm.
Ticaretten sivil havacılığa, enerjiden sağlık ve eğitime kadar tüm alanlarda ilişkilerimizi çok boyutlu bir şekilde ilerletiyoruz.
Suriye ile fikir birliği içindeyiz. Suriye’de DEAŞ ve PKK/YPG’ye karşı atılacak adımları ele aldık.
Dayanışma içinde hareket ederek, terörün olmadığı huzur ve güven iklimini ortak coğrafyamızda tam manasıyla hakim kılacağımıza inanıyorum.
Suriye’nin harap olmuş şehirlerinin yeniden imarında desteğe hazırız. Suriye’nin ekonomik kalkınması hızlandıkça gönüllü geri dönüşler de ivme kazanacaktır.
Suriye Cumhurbaşkanı Şara “Suriye halkı Türkiye’nin duruşunu unutmayacaktır” dedi.
Şara, “Türkiye’yle ilişkileri derin bir stratejik işbirliğine dönüştürme arzusundayız” diye konuştu.
Ahmed Şara, Suriye topraklarındaki işgale ilişkin “İsrail’e mutlaka uluslararası baskı uygulanması lazım. 1974 sınırlarına dönülmesi lazım” ifadelerini kullandı.