Trump ve Netanyahu arasında gerilim artıyor

A+
A-

İsrail’in 9 Eylül’de Katar’ın başkenti Doha’da Hamas heyetinin bulunduğu binaya düzenlediği hava saldırısı ve hemen ardından ABD’de Trump yanlısı genç bir aktivistin suikasta kurban gitmesi, Washington-Tel Aviv hattında tansiyonu yükseltti.

İki olayın kısa süre arayla yaşanması, ABD iç politikasında sert tepkilere yol açarken, Trump’ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya yönelik tepkisi dikkat çekti. ABD basınında yer alan yorumlarda, “Trump’ın sabrı tükenebilir” ifadeleri öne çıkarken, Netanyahu ile Trump arasındaki ilişkilere dair yeni soru işaretleri doğdu.

İsrail’in hedefinde Hamas heyeti vardı

İsrail Hava Kuvvetleri, Doha’da Hamas müzakere heyetinin bulunduğu binaya düzenlediği saldırıda, Hamas Siyasi Büro Üyesi Halil Hayye’nin oğlunu ve dört Hamas mensubunu öldürdü. Hamas lider kadrosunun saldırıdan sağ kurtulduğu açıklanırken, Katar da bir polis memurunun hayatını kaybettiğini duyurdu.

Saldırı, bölgede tansiyonu tırmandırırken, ABD Başkanı Trump’ın saldırıya anında tepki gösterdiği öne sürüldü. Beyaz Saray kaynaklarına göre, Trump’ın Netanyahu ile yaptığı iki telefon görüşmesinde hayal kırıklığı içinde olduğu ve olayın kendi bilgisi dışında gelişmesinden rahatsızlık duyduğu belirtildi.

Trump destekçisi aktiviste suikast şoku

İsrail’in Katar saldırısından sadece saatler sonra, ABD’nin Utah eyaletinde, Trump destekçisi ve özellikle gençler arasında etkili olan sosyal medya fenomeni aktivist Kirk, katıldığı bir üniversite etkinliğinde suikasta uğradı. Uzun namlulu keskin nişancı tüfeğiyle düzenlenen saldırı sonucu hayatını kaybeden Kirk’ün ölümü, ABD kamuoyunda şok etkisi yarattı.

FBI, saldırganın kimliğinin belirlendiğini ve kaçış güzergahının tespit edildiğini açıkladı. Saldırının, Trump’a yönelik dolaylı bir mesaj niteliğinde olduğu yönünde yorumlar yapılırken, olayın güvenlik zaafiyetini gözler önüne serdiği vurgulandı.

Trump-Netanyahu ilişkisi kırılma noktasında mı?

AA Amerika Haberler Müdürü Can Hasasu, A Haber canlı yayınında yaptığı değerlendirmede, Trump ile Netanyahu arasında uzun süredir var olan çatlağın bu olaylarla yeniden su yüzüne çıktığını ifade etti.

Trump’ın seçim kampanyası boyunca “Gazze’de ve Ukrayna’da barışı sağlayacağım” sözünü verdiğini ancak bu vaatlerin gerçekleşmediğini belirten Hasasu, “Trump kızgın ama bu kızgınlık, sürecin kendi kontrolünde ilerlememesine. İsrail, artık Trump’ın çizdiği sınırlara da uymuyor” dedi.

Hasasu ayrıca, Katar Dışişleri Bakanlığı’nın saldırıdan sadece 10 dakika sonra ABD’li yetkililer tarafından bilgilendirildiğini duyurduğunu hatırlatarak, bu bilginin Beyaz Saray’daki rahatsızlığı derinleştirdiğini söyledi.

Sizler için yazıyoruz
    Bir Yorum Yazın

    Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

    Henüz yorum yapılmamış.