Uygur hak savunucuları, Çin hükümetinin Doğu Türkistan’da baskısını yeni bir boyuta taşıyarak yapay zekâ destekli ‘deepfake’ içeriklerle diasporadaki liderleri itibarsızlaştırmaya çalıştığını açıkladı.
Yıllardır Pekin’in, Doğu Türkistan’daki baskı politikalarını ifşa eden Uygur Hareketi İcra Direktörü Rushan Abbas son haftalarda bir dizi sahte video, uydurma kitap ve çevrimiçi saldırının merkezinde yer aldı. Aktivistlere göre bu girişimler, Çin’in Sincan’daki insan hakları ihlallerine yönelik artan uluslararası baskıyı göğüslemek için başvurulan yeni nesil bir propaganda taktiğini temsil ediyor.
Uygur hareketi temsilcileri, Abbas’a yönelik iftiraların dijital platformlarda organize biçimde yayıldığını ve bunun Pekin’in uzun süredir sürdürdüğü ulusötesi baskı stratejisinin güncellenmiş bir versiyonu olduğunu söylüyor. Yapay zekâ tarafından üretilmiş sahte içerikler, Abbas’ın kişisel itibarını hedef alırken, onun insan hakları mücadelesini itibarsızlaştırmayı amaçlıyor. Bu saldırılar, Abbas’ın yakında yayımlanacak anı kitabı “Yılmaz Ruh: Bir Uygur’un Özgürlük Mücadelesi” öncesinde yoğunlaştı. Geçtiğimiz aylarda da kitabın mesajını sulandırmak için iki sahte versiyonun piyasaya sürüldüğü ortaya çıkmıştı. “Bu yanlış iddialar, benim savunuculuğumun Pekin’i ne kadar rahatsız ettiğinin kanıtı” diyen Abbas “AI deepfake teknolojisinin iftiraya dönüştürülmesi onların çaresizliğini gösteriyor. Hiçbir yalan beni Çin’in suçlarını dile getirmekten alıkoymayacak” ifadelerini kullandı.