Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, AA muhabirine verdiği özel demeçte, Türkiye’nin savunma sanayinde tam bağımsızlık hedefi doğrultusunda yürütülen yerli motor ve jet motoru projelerinin tüm planlamalara uygun ilerlediğini belirtti.
Görgün, savunma sanayii projelerinde hiçbir zaman tek bir kaynağa bağlı kalınmadığını, alternatif tedarik ve geliştirme seçeneklerinin eş zamanlı olarak yürütüldüğünü vurguladı. Bu yaklaşım, KAAN’ın teslimat takvimi ve Türkiye’nin stratejik bağımsızlığı açısından kritik bir öneme sahip.
Kara Araçları ve Yerli Motorlarda Kayda Değer İlerleme
Görgün, kara araçları alanında Vuran ve Kirpi araçlarıyla TUNA motorunun askerimizin kullanımına sunulduğunu ifade etti. Tank taşıyıcı ve lojistik araçları için geliştirilen AZRA Gen-2 test faaliyetleri başarıyla sürdürülüyor.
Yeni nesil paletli araçlar için UTKU motoru, ALTAY tankı için BATU motoru geliştirme ve test çalışmalarında son aşamaya gelindi. Her iki motorun transmisyon testleri de başarıyla yürütülüyor.
İnsansız Sistemler ve Helikopterlerde Yerli Güç
İHA ve İnsansız Hava Sistemleri alanında ise; TB3 motoru PD200 ile envantere girmiş, ANKA ve AKSUNGUR için PD170 motorlarıyla testler devam etmekte, Kargı İHA için PG50 motoru kullanılarak bağımsız kabiliyetler kazanılmıştır.
Helikopterlerde, GÖKBEY’in TS1400 turboşaft motoru sertifikasyon testlerini başarıyla sürdürüyor ve seri üretim planlandığı şekilde devam ediyor.
Deniz ve Füze Sistemlerinde Milli Çözümler
Deniz platformlarında, Marlin SİDA için LEVEND motor, ULAQ SİDA için Marin X7 entegrasyonları tamamlanmış; MİLGEM gemileri için MAVİ BATU bağımsız çözüm testleri de başarıyla yürütülüyor.
Füze ve mühimmat alanında ise; ATMACA ve SOM için KTJ3200, ÇAKIR için KTJ1750, KARA ATMACA için KTJ3700 jet motorları geliştirilmiş ve aktif olarak kullanılmaktadır.
Yeni nesil füze motorları geliştirme çalışmaları da sürdürülüyor.
KAAN Projesinde Yerli Motor Çalışmaları
Milli Muharip Uçak KAAN’ın ana motoru TF35000 ve yardımcı güç ünitesi APU60 geliştirme faaliyetleri planlandığı şekilde devam ediyor. Görgün, “KAAN’ın geleceği hiçbir şekilde tek bir ülkenin motoruna bağlı değildir. Proje blok yaklaşımıyla ilerliyor ve farklı aşamalarda güçlenen versiyonları envantere kazandırıyoruz” dedi.
KAAN prototip uçaklar için gerekli tüm motor tedarikleri tamamlandı ve üretim süreci hızla devam ediyor.
ABD’ye Bağımlılık Yok, Alternatifler Planlı
Görgün, ABD’den motor tedarikinde olası aksaklıkların seri üretim takvimini etkilemeyeceğini vurguladı: “Gerekirse ilk blok motor değişikliği yapılabilir, ancak tasarım ve geliştirme faaliyetleri Çevik Sistem Mühendisliği yaklaşımıyla yönetiliyor. Nihai seri üretim uçaklarımız yerli motorla uçacak.”
Endonezya’ya ihraç edilecek 48 adet KAAN uçağı da tamamen milli motorla güçlendirilecek.