ABD Başkanı Donald Trump, Gazze’de acil ateşkes için uluslararası baskıların arttığı bir dönemde İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu Beyaz Saray’da kabul etti. Trump ve Netanyahu’nun görüşmesinde Gazze masaya yatırıldı. Ortak basın açıklaması öncesi Trump, Gazze planını resmen uluslararası kamuoyuna duyurdu. Netanyahu’dan ise plana destek geldi.
Trump ile Netanyahu, Beyaz Saray’da 2 saati geçen Gazze konulu kritik görüşme gerçekleştirdi. İki isim görüşürken Beyaz Saray, ABD Başkanı Trump’ın Gazze ile ilgili barış planını resmen kamuoyuna duyurdu.
Beyaz Saray tarafından açıklanan Trump’ın Gazze barış planı şu şekilde:
Basına kapalı yapılan Oval Ofis görüşmesi ve iş yemeği sonrası ikili ortak basın toplantısı düzenledi.
ABD Başkanı Trump, “Bugün büyük bir gün, muhtemelen medeniyet tarihinin en önemli günlerinden biri. Gazze’de yeni bir sayfa açıyoruz. Netanyahu ile İbrahim Anlaşmaları’nın genişletilmesini ve en önemlisi Gazze savaşını nasıl bitirebileceğimizi ele aldık. Ama bu büyük resmin sadece bir kısmı; büyük resim Orta Doğu’da barış, Orta Doğu’da sonsuz barış diyelim.” ifadelerini kullandı.
“Netanyahu’ya Gazze planını kabul ettiği için teşekkür etmek istiyorum.” diyen Trump, şunları kaydetti:
“Birlikte çalışırsak yıllardır, on yıllardır, hatta yüzyıllardır gördüğümüz ölüm ve yıkıma son verebiliriz. Ve bölge için yeni bir güvenlik, barış ve refah dönemi başlasın.”
Orta Doğu ile ilgili yorum yaparken dikkat çeken ifadelere imza atan Trump, “Bu oldukça karmaşık; 2 bin, 3 bin yıldır süren bir mesele, ne olursa olsun, biraz karmaşık olmalı, yoksa çoktan çözülürdü.” dedi.
Trump şu ifadeleri kullandı:
“Artık insanlar barış istiyor, normalleşme istiyor. Bu savaşın bitmesini benden ve Netanyahu’dan daha fazla kimse isteyemez. Herkes şiddetin ve yıkımın sona ermesini bekliyor, herkes oldukça adil bu anlaşmayı Hamas’ın kabul etmesini istiyor. Barış anlaşmasını kabul edecek tek taraf Hamas kaldı. Hamas’ın da bunu yapmak istediğini duyuyorum. Eğer reddederlerse Netanyahu’ya tam desteğim var.”
Trump, Gazze Planı kapsamında kurulacak olan geçiş yönetiminde diğer ülkelerin liderlerin de yer alacağını belirterek, “Önümüzdeki günlerde isimlerini açıklayacağız.” dedi. Trump, “Gazze barış anlaşması kurulunda Tony Blair’in yanı sıra önümüzdeki günlerde birkaç isim daha yer alacak.” ifadelerini kullandı.
ABD Başkanı Trump, İsrail’in ABD’nin arabuluculuğu ile Arap ülkeleri ile ilişkilerini normalleştirmesine yönelik İbrahim Anlaşmaları’na (Abraham Accords) İran’ın da dahil olabileceğini ifade etti.
Bölge liderleriyle görüşmelerine değinen Trump, son olarak Beyaz Saray’da ağırladığı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan bahsederken, “Cumhurbaşkanı Erdoğan benim dostum. Güçlü ve iyi bir adam.” ifadelerini kullandı.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise, ortak basın toplantısında, “Trump’ın Gazze’deki savaşı sona erdirme planını destekliyorum. Plan, İsrail’in savaş hedeflerini gerçekleştiriyor.” dedi.
Hamas’ın üst düzey yetkilisi Muhammed Mardawi, ABD Başkanı Trump’ın açıkladığı Gazze Planı’nın henüz ellerine ulaşmadığını açıkladı.
Diğer taraftan Netanyahu, Beyaz Saray’da Trump ile yaptığı görüşme sırasında Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman El-Sani’yi telefonla arayarak, İsrail’in 9 Eylül’de Katar’ın başkenti Doha’ya düzenlediği saldırı için özür diledi.