Sahte diploma skandalında ikinci dalga

Yayınlama: 07.10.2025
A+
A-

Kamu görevlilerinin kimlik bilgilerini kullanıp sahte elektronik imza (e-imza) temin ederek usulsüz sürücü belgesi ve diplomalar düzenledikleri iddiasıyla yeni bir operasyon başlatıldı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada, 125 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi.

Ankara merkezli operasyonda, 22 ilde eş zamanlı çalışma yapıldığı; şu ana kadar 92 kişinin gözaltına alındığı bildirildi. Emniyet birimleri, diğer şüphelilerin yakalanmasına yönelik çalışmaları sürdürüyor.

İzlenen teknik yol ve analizler sonucu, sahte e-imzalarla 33 kişiye sürücü belgesi, 72 kişiye ise mesleki eğitim sertifikası düzenlendiği tespit edildi. Başsavcılığın açıklamasına göre, soruşturma çerçevesinde biri örgüt yöneticisi olmak üzere 18’i örgüt üyesi toplam 125 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı.

SORUŞTURMANIN ARKA PLANI

Sahte e-imza yoluyla ehliyet ve diploma üretimine dair iddialar daha önce de gündeme gelmiş; Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen önceki soruşturmada 220 kişi hakkında işlem yapılmış, 199 şüpheli hakkında ise kamu davası açılmıştı. Bu soruşturmayla bağlantılı olarak iki ayrı iddianame hazırlanmıştı.

İlk iddianamede 134 sanık hakkında ÖSYM Kanunu’na muhalefet, resmi belgede sahtecilik, bilişim sistemine girme ve verileri hukuka aykırı olarak ele geçirme suçlarından 6 yıldan 45 yıla kadar hapis cezası talep edilmiş; ikinci iddianamede ise 65 sanık için benzer suçlardan 5 yıldan 50 yıla kadar hapis istemi yer almıştı. Hazırlanan iddianameler, Ankara 23. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmişti.

ELEKTRONİK İMZALAR NASIL KOPYALANDI, SİSTEM NASIL İŞLETİLDİ?

İddianamede yer alan bilgilere göre, sanıklar bazı elektronik sertifika hizmet sağlayıcılarının Adana, Mersin, Hatay, Ankara ve İstanbul’daki ofisleri üzerinden sahte T.C. kimlikleri ve sürücü belgeleri kullanarak kamu görevlileri adına e-imza başvuruları yapıp, elektronik imza üretimi gerçekleştirdi. Bu e-imzalarla kamu kurumlarının elektronik sistemlerine yetkisiz erişimler sağlanarak, YÖKSİS gibi veri tabanlarına sahte mezuniyet kayıtları eklendi, elektronik sınav sonuçları değiştirildi ve farklı usulsüz işlemler yapıldı.

İddianamede ayrıca, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı, başkan yardımcıları, YÖK Eğitim-Öğretim Daire Başkanı ile 14 üniversitenin öğrenci işleri daire başkanı ve personelinin elektronik imzalarının kopyalandığı öne sürüldü. Bu yöntemle hukukçudan psikoloğa, öğretmenden eczacıya kadar çeşitli meslek gruplarına doçentlik veya profesörlük gibi unvanların usulsüz şekilde elde edildiği iddia edildi.

DİKKAT ÇEKEN AYRINTILAR

Soruşturmada, Osmanlı padişahı II. Abdülhamid’in dördüncü kuşak torunu Abdülhamit Kayıhan Osmanoğlu’nun da isminin geçtiği; Osmanoğlu adına İnönü Üniversitesi Tarih Bölümü’nden yasa dışı mezuniyet kayıtları oluşturulduğunun tespit edildiği bildirildi. YÖK Başkanlığı tarafından yapılan yazışmada, adı geçen kişinin hiçbir mezuniyet veya öğrenci kaydının bulunmadığı belirtildi. Osmanoğlu ise sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, kişisel verileri kullanılarak sahte belgeler düzenleyenler hakkında suç duyurusunda bulunduğunu açıkladı.

SÜREÇ VE SORUŞTURMANIN SEYRİ

Emniyet birimleri ve savcılık, operasyon ve teknik incelemeleri sürdürürken, gözaltına alınan şüphelilerin ifadelerinin alınmasının ardından işlemlerinin tamamlanması ve adliyeye sevk edilmesi bekleniyor. Yetkililer, diğer şüphelilerin yakalanması için çalışmaların devam ettiğini bildirdi.

Sizler için yazıyoruz
    Bir Yorum Yazın

    Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

    Henüz yorum yapılmamış.