Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye ekonomisine ilişkin yeni bir değerlendirme yayımladı. Moody’s Kıdemli Kredi Yetkilisi Heiko Perjessy, İstanbul’da katıldığı İslami Bankacılık etkinliğinde yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin kredi notundaki pozitif ivme artık plato noktasına ulaştı” ifadesini kullandı.
Perjessy, Türkiye’de dezenflasyon sürecinin gözle görülür bir şekilde yavaşladığını belirtti. Analist, özellikle çekirdek enflasyonun aylık bazda yaklaşık yüzde 2 seviyesinde “takılı kaldığını” ve bu seviyede sabitlendiğini dile getirdi.
Ayrıca, iç talebin “çok güçlü” olabileceğini ifade eden Perjessy, bu durumun fiyat istikrarı açısından risk oluşturabileceği uyarısında bulundu.
Bloomberg News’un haberine göre Perjessy, Türkiye’de son dönemde yaşanan siyasi gerilimlerin, ekonomi yönetiminin elde ettiği makro istikrar kazanımlarını tersine çevirme potansiyeli taşıdığını vurguladı.
Perjessy, “Siyasi gürültünün Türkiye’de yatırımcı güvenini zayıflatma konusunda bir geçmişi var” diyerek, yatırımcı algısının siyasetten doğrudan etkilendiğini belirtti.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) para politikasında son dönemde daha kararlı adımlar atmasına rağmen, Perjessy kurumun tam anlamıyla kurumsal bağımsızlığını kazanmadığını söyledi.
Moody’s analisti, “Merkez Bankası işini yapmasına izin verilen bir kurum, ancak nihayetinde daha bağımsız hale gelmedi” yorumunu yaptı ve Merkez Bankası yasasında herhangi bir değişiklik yapılmadığını hatırlattı. Perjessy, ayrıca Türk kurumlarının muadillerine kıyasla daha zayıf olduğunu ve siyasi müdahalelere karşı savunmasız bulunduğunu ifade etti.