Kasım 2016’da tutuklanan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş için, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin ihlal kararının kesinleşmesinin ardından tahliye başvurusu yapıldı. Demirtaş, süreçle ilgili yaptığı açıklamada siyasete “yeni bir sayfa” çağrısı yaptı.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Selahattin Demirtaş hakkında verdiği ihlal kararının ardından yapılan tahliye başvurusuna destek verdi. Bahçeli, “Hukuki süreç tamamlanmıştır, Demirtaş’ın tahliyesi Türkiye açısından hayırlı sonuçlar doğuracaktır” değerlendirmesinde bulundu.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel ise, 2016’da dokunulmazlıkların kaldırılması sürecinde partisinin tutumuna değinerek özeleştiride bulundu. O dönemde alınan kararların yanlış olduğunu vurgulayan Özel, “Demirtaş’ın tutuklanmasına zemin hazırlayan süreçte bizim de sorumluluğumuz var. O dönemki hatalar nedeniyle hem Demirtaş’tan hem de milletimizden özür diliyorum” ifadelerini kullandı.
Demirtaş’ın açıklaması şöyle:
“Sayın Devlet Bahçeli, bugünkü grup toplantısında cesurca tabuları yıkmış, korkulara teslim olarak barışın inşa edilemeyeceğini göstermiştir. Kendisini yürekten kutluyor, içtenlikle teşekkür ediyorum.
Yine sayın Özgür Özel de erdemli bir tavırla, özeleştirel yaklaşarak başka bir cesaret örneği sergilemiştir. Kendisini de yürekten kutluyor, içtenlikle teşekkür ediyorum.
Ancak herkes şunu bilmeli ve emin olmalıdır; hep birlikte yepyeni bir sayfa açmaya çalışırken geçmişin hatalarına takılıp kalırsak geleceğimizi de ipotek altına almış oluruz. Benim de hiçbir siyasetçinin de böyle bir lüksü yoktur; bu çerçevede kimseye özel bir kırgınlığım da küskünlüğüm de yoktur. Halk bizden sorunların çözümünü bekliyorken feraset ve cesaretle yeni şeyler söylemek, yeniyi inşa etmek hepimizin boynunun borcudur.
Önce silahlar kesin ve kalıcı olarak aradan çıkacak, burası nettir. Çünkü sayın Öcalan bu konuda net ve kararlıdır. Aynı şekilde sayın Cumhurbaşkanı sürecin arkasındadır. Bize düşen de bu sürecin başarısı için tereddütsüz destek olmaktır. Geri kalan tüm sorunlarımızı demokratik siyasetin imkan ve koşullarında yine hep beraber çözmeye gayret edeceğiz ama önce barış, önce barış.”
