Artan vakalara karşı uzmanlar uyardı

Artan vakalara karşı uzmanlar uyardı
A+
A-

Dünya Sağlık Örgütü, Koronavirüsün dolaşımdaki tek solunum yolu hastalığı olmadığına dikkat çekerek aynı zamanda grip, RSV ve yaygın çocukluk çağı zatürresinin artışta olduğunu konusunda uyarıda bulundu.

Dünya genelinde Kovid-19’un yeni varyantlarının vaka sayılarında artışa neden olduğunu beliren çeken Eskişehir Osmangazi Üniversitesi KBB Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemal Cingi, aynı zamanda mevsimsel grip, RSV gibi diğer virüslerin de arttığını söyledi.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ UYARISI
Rhinovirüs, RSV, İnfluenza ve Kovid-19 gibi virüslerin etkili olduğu hastalık döneminde, viral enfeksiyonlara eşlik eden bakteriyel enfeksiyonlar, hastalıkların daha ağır izlediğini belirten Cingi, “Kalabalık ve kapalı ortamlarda maske kullanımına devam etmek her zaman olduğu gibi etkili bir yöntem. Ancak, bağışıklık sisteminin güçlü olmadığı durumlarda maske kullanımı maalesef enfekte olmanın önüne geçemiyor.” dedi.

Enfeksiyonların artış gösterdiği bu dönemde, hastalıklardan korunmak için bağışıklık sistemini güçlü tutmanın önemli olduğunu vurgulamayan Cingi, “Sağlıklı beslenmeye ek kullanılan doğal takviye edici gıdalar, bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı oluyor. Bunların en değerlileri arasında ise propolis yer alıyor” şeklinde konuştu.

PROPOLİSİN VİRÜSLERE KARŞI ETKİSİ
Arı Ürünleri Uzmanı Gıda Yüksek Mühendisi Dr. Aslı Elif Tanuğur Samancı ise bilimsel araştırmalarda propolisin pek çok viral ve bakteriyel enfeksiyona karşı etkili olduğunu gösterdiğini söyledi. Samancı, Kyushu Üniversitesi’ndeki bir çalışma, propolisin RSV enfeksiyonuna bağlı pnömoni üzerinde olumlu etkilerini gösterirken, Kanada’da yürütülen başka bir çalışma propolisin Rhinovirüs enfeksiyonlarına karşı etkili olduğunu belirtti.

Samancı, Kangwon Üniversitesi’nde yapılan 2021 tarihli bir araştırma ise propolisin içeriğinde bulunan krisin flavonoidinin, influenza virüsüne karşı antiviral aktivite sergileyebileceğini ortaya koyduğunu aktardı.

YÜZDE 98 ORANINDA KORUYUCULUK TESPİT EDİLDİ
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi ve Atatürk Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 2020 yılında gerçekleştirilen bir çalışmada, Anadolu propolisin Kovid-19’a karşı koruyucu etkisi incelendiğini aktaran Samancı şu bilgileri verdi:

“204 sağlık çalışanının katıldığı bu çalışmada, deney grubundaki 102 katılımcı 1 ay boyunca yüzde 30 oranında Anadolu Propolis özütü Propolis Damla kullanmış, kontrol grubundaki 102 katılımcı ise herhangi bir tedavi almamıştır.

Planlanan takip süresinin sonunda, semptomatik vakalara göre, propolis alan grupta sadece 2 katılımcıda Kovid-19 PCR pozitifliği tespit edilmiş, kontrol grubunda ise 14 katılımcının PCR testi pozitif çıkmıştır. Sonuç olarak, Anadolu Propolisi alan grupta Kovid-19’a karşı yüzde 98 oranında istatistiksel anlamlı bir koruyuculuk tespit edilmiştir”

Sizler için yazıyoruz
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.