Çin’i bekleyen demografik felaket

Çin’i bekleyen demografik felaket
A+
A-

Çin’de doğum oranları ülke için endişe verici boyutlarda. 1970 yılında bir kadın ortalama 6 çocuk doğururken bugün sadece bir çocuk doğuruyor. Global ekonomik ve siyasi iddiaları olan bir ülke için bu rakamlar felaket anlamına geliyor.

BM raporlarına göre 2050 yılında Çin’de her üç kişiden biri 60 yaşının üstünde olacak. Bu veriler iş pazarında gerekli olan uzmanlar ve emeklilik sistemi açısından ciddi sorunları da beraberinde getirecek.

Çin 1979 yılında hızlı nüfus artışını durdurmak maksadıyla her aile için bir çocuk uygulamasını başlatmıştı. Önce taşrada başlatılan bu uygulama daha sonra kentlerde de zorunlu hale getirildi. Devlet o yıllarda bu kurallara uymayanlara yüksek para cezası kesiyordu. Hatta bu yasakta o kadar ileriye gidildi ki zorla kısırlaştırma ve kürtaj yaptırımları da uygulanmaya başladı.

Ancak yıllar içinde 1 çocuk mecburiyetinin sosyal ve ekonomik gelişme adına ne denli sakıncalı bir uygulama olduğu anlaşıldı ve 2013 yılından itibaren bu mecburiyet kaldırıldı.

400 MİLYON ÇOCUĞUN DOĞUMU ENGELLENDİ
Katı şekilde uygulanan bir çocuk politikası resmi rakamlara göre 400 milyon çocuğun dünyaya gelmesini engelledi. Yasa ilk önce çiftlerden birisi, tek çocuk olan anne babaların iki çocuk yapmalarına izin verdi. 2016 yılından itibaren iki çocuk izni bütün çiftlere verildi. 2021 tarihinde itibaren ise çiftlere üç çocuk sahibi olma izni verildi.

Ancak beklenen patlama yaşanmadı. Çin İstatistik Dairesi 2023’te yaptığı açıklamada Çin’in 1960’lı yıllardan bu yana ilk kez nüfus azalması yaşadığını açıkladı. Çin nüfusu Aralık 2022 itibarıyla 1,411 milyar olarak açıklandı. Bu rakam geçen yıla oranla nüfusun 850 bin kişi azalması anlamına geliyordu.

Geçtiğimiz yılda Çin’de 9,56 milyon bebek doğdu. Hayatını kaybedenlerin sayısı ise 10,41 milyon. İş piyasasında yoğun rekabetinin yaşandığı Çin’de aileler geleceğe hazırlık için, çocuklara özel dersler, özel müzik dersleri ve özel spor dersleri alıyor. Hemen hemen her aile bu harcamaları yapıyor. Aileler bu masrafları kendileri karşılamak zorunda. Emeklilik maaşları düşük olduğu için ailelerin bir de ekonomik olarak ebeveynlerine yardım etme zorunluluğu var. Hem yıllar içinde alışkanlık haline gelen tek çocuk uygulaması, hem de çocuk yetiştirme masraflarının çok yüksek olması nedeniyle aileler genelde tek çocuğu tercih ediyor.

Xİ CİNPİNG’İN YENİ EVLİLİK VE DOĞUM POLİTİKASI
Çin resmi devlet propagandamı evli olmayan kadınları Shengnü (dışarda kalmış, evde kalmış) olarak nitelendiriyor. Çin Kadınlar Birliği’nin her beş yılda bir yapılan konferasında konuşan Çin Devlet Başkanı Şi Cinping yeni bir “doğum ve evlilik kültürü’’ oluşturma çağrısında bulundu.

Yetkililer daha fazla çocuk doğurun çağrısı yapıyor. Bu talebe yaşlı jenerasyonlar tarafından genç Çinli genç kadınlara aktarılıyor. Ancak bu çağrıların ne kadar başarılı olacağı tartışılır. Çin’de ailelere çocuklar için verilen maddi destekler çok az. Gençler devletin verdiği maddi desteklerin artmasını talep ediyor.

Sizler için yazıyoruz
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.