Çocuklar için en zor yıllardan biri oldu

Çocuklar için en zor yıllardan biri oldu
A+
A-

Dünyada 2023 yılında yaşanan savaşlar nedeniyle yüzbinlerce kayıp yaşanırken, milyonlarca insan evinden ayrılmak zorunda kaldı. Yaşanan çatışmalardan en çok çocuklar etkilendi. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) İcra Direktörü Yardımcısı Ted Chaiban, 2023’ün dünya genelinde çocuklar için “en zor yıllardan biri” olduğunu söyledi ve Gazze’de hayatını kaybedenlerin yüzde 40’ından fazlasının çocuk olduğunu vurguladı.

2023 yılında savaşlar ve doğal afetler nedeniyle yüz binlerce insan yaşamını yitirirken yaşanan savaşlar gelen görüntüler tüm dünyayı derinden sarstı.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) İcra Direktörü Yardımcısı Ted Chaiban, dünya genelinde çocuklar açısından 2023’e ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

‘EN ZOR YILLARDAN BİRİ’
Fonların yetersizliğinin, 2023’ü “en zor yıllardan biri” yapan faktörlerden biri olduğunu belirten Chaiban, bunun, hayat kurtarıcı yardıma ihtiyaç duyan çocuklara zarar verdiğini söyledi.

2023’ün dünya genelinde çocuklar için en zor yıl olduğunu söyleyen Chaiban, Beni en çok sarsan şeylerden biri, öncelikle Gazze’de gördüğümüz, korkunç ve eşi görülmemiş şiddetti.” diye konuştu.

Gazze’de hayatını kaybedenlerin yüzde 40’ından fazlasının çocuk olduğunu vurgulayan Chaiban, bu oranın, “40’ın üzerindeki çatışmalarda görülenin iki katı” olduğunu söyledi.

Çatışmaların çocukları derinden etkilediğini belirten Chaiban, bu sorunlara yanıt vermek için insancıl sistemin var olmaya devam etmesi gerektiğini vurguladı.

‘SUDAN’DAKİ ÇATIŞMALAR UNUTULDU’
Gazze’de yaşanan çatışmaların büyüklüğünün, diğer çatışmaları gölgede bıraktığını aktaran Chaiban, Sudan’daki çatışmaların “unutulduğuna” hatırlattı ve Sudan’da “toplulukları hedef alan şiddet” olduğunu kaydederek, Çad sınırından geçmeye “zorlanan” çocuklar ve ailelere dikkati çekti.

Bölgedeki durumun yalnızca Darfur’da değil, Kurdufan ve Hartum’a da sıçradığını aktaran Chaiban, “Tüm ülke yerinden ediliyor. Konuştuğumuz sırada Sudan’da çocukların yerinden edilmesi, en yüksek seviyeye ulaşıyor.” ifadesini kullandı.

‘BÖYLE BİR ŞEY NASIL UNUTULABİLİR?’
Chaiban, Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin doğusunda 1990’lı yıllardan bu yana çocuklara yönelik “cinsel ve fiziksel şiddetin devam etmesinin neredeyse unutulduğunu” öne sürerek, “Böyle bir şey nasıl unutulabilir?” dedi.

Gazze, Sudan, Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve Afrika’nın Sahel bölgesindeki durum ele alındığında 2024’e “oldukça zor şartlarda” girildiğini söyleyen Chaiban, Suriye, Arakan ve Haiti’deki krizlerin göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguladı.

‘DAHA AZ FONLA DAHA ÇOK İŞ YAPILAMAZ’
Chaiban, 2023’te çocuklar için bütçe talebinin “yaklaşık yüzde 50’sinin fonlandığını” ifade ederek, 2024’te taleplerinin yüzde 16 azaltıldığını aktardı.

Çocuklara yardımların sağlanması için kaynakların artırılması gerektiğini vurgulayan Chaiban, “Daha az fonla daha çok iş yapılamaz.” dedi.

Dünyada çeşitli bağışçılardan “çocuklara arkalarını dönmemelerini” talep etmeyi sürdüreceklerini aktaran Chaiban, “Hükümetlerin, bireylerin ya da kuruluşların cömertliğinin fark yarattığı bir dünyada yaşıyoruz.” diye konuştu.

UNICEF, 2023 yılında 155 ülkede ve bölgede 110 milyondan fazla çocuğa yönelik yürütülecek temel programları destekleyecek 10,3 milyar dolar acil yardım fonu çağrısında bulunmuştu.

Sizler için yazıyoruz
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.