Elektrikte akıllı sayaç zamanı

Elektrikte akıllı sayaç zamanı
A+
A-

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) taslağına göre, akıllı elektrik sayaçları üzerinden, Milli Akıllı Sayaç Sistemi (MASS) oluşturup elektrik dağıtım sistemine bağlı sayaçlar, bu sisteme bağlanmış olacak. Elektrik sayacı ve merkezi yazılım arasında kurulacak olan iki yönlü haberleşme ile birlikte elektrik tüketim verileri doğrulanıp saklanabilecek.

Milliyet’ten Mithat Yurdakul’un haberine göre; MASS sistemi, modem, merkezi haberleşme yazılımı, haberleşme protokolü, veri yoğunlaştırıcı ve kullanıcı mobil uygulamasından oluşacak. Elektrik dağıtım sistemine bağlı sayaçların MASS kapsamına dahil edilmesi, gerekli teçhizatın, altyapının ve akıllı sayaçların kurulumu, işletilmesi ve bakımı ile mevcut sayaçların akıllı sayaçlar ile değiştirilmesi, dağıtım lisansı sahibi tüzel kişinin sorumluluğunda bulunacak.

FATURA KIYASI

MASS sistemiyle elektrik dağıtım şirketleri, cep telefonları ve tabletler gibi tüm cihazlar için mobil uygulama oluşturacak. Mobil uygulama üzerinden aboneler, günlük ve aylık ortalama elektrik tüketimlerini görebilecek. Beklenmedik aşırı tüketimlerde kullanıcı, kaçak ihtimaline karşı uyarılacak. Uygulama üzerinden aboneler elektrikte tüketim sınırlaması tanımlayabilecek, sınır aşımında uyarı yapılacak. Aboneler, kendi tüketimlerini bölgelerindeki benzer kullanıcıların ortalama tüketimleriyle kıyaslayabilecek.

KESİNTİ ZAMAN DİLİMLERİ

Aboneler, etkilendikleri elektrik kesintilerine ilişkin içinde bulunulan yıl ve bir önceki yılın kesinti sürelerini, sayılarını, her kesintinin başlangıç-bitiş zamanlarını ve sürelerini görerek karşılaştırma yapabilecek. Mobil uygulama üzerinden bildirimli ve bildirimsiz kesintiler hakkında kullanıcıya anlık bilgi verilecek. Kullanıcılar, elektrik arıza ile ilgili şikayet ve taleplerini uygulama üzerinden ilgili kurumlara gönderebilecek. Sistem üzerinden elektrik sayacının kapanma periyotları tanımlanarak, bunun dışında tüketim oluştuğunda uyarı verilecek. Elektrikle ilgili teknik kalite parametreleri hakkında da abone bilgi alabilecek. Elektrik kullanımıyla ilgili elde edilen veriler, ilgili taraflarla internet tabanlı olarak paylaşılacak.

Sizler için yazıyoruz
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.