Gizli zamlara rekor para cezası

Gizli zamlara rekor para cezası
A+
A-

Ticaret Bakanlığı, gramaj hilesi ile yapılan gizli zamlara, ‘bebek suyu’ ifadesiyle tüketiciyi yanıltan, ‘medyum, falcı’ reklamlara 11 milyon 693 bin 933 lira idari para cezası uygulandığını açıkladı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, 10 Ekim’de yapılan Reklam Kurulu toplantısında; medyum, bebek suyu tanıtımları ve gramaj değişimi ile yapılan gizli zamlara ilişkin incelemeler ele alındı. Toplantıda görüşülen 139 dosyadan 125’i mevzuata aykırı bulundu. Söz konusu reklam ve ticari uygulamalar hakkında durdurma cezası ile toplam 11 milyon 693 bin 933 TL idari para cezası uygulanmasına ve ayrıca 40 dosya için erişim engeli tedbiri uygulanmasına karar verildi.

Kurul tarafından yılın ilk 10 ayında toplam 1662 dosya hakkında görüş ve değerlendirmelerde bulunuldu. Aldatıcı reklam veya haksız ticari uygulama olduğu tespit edilen 1470 dosya hakkında durdurma cezası ile toplam 75 milyon 835 bin 314 TL idari para cezası uygulanmasına, ayrıca 78 dosyada erişimin engellenmesine karar verildi.

TÜKETİCİLERİN İNANÇ VE DUYGULARINI İSTİSMAR EDİYOR

Sosyal medya platformları ile çeşitli internet siteleri üzerinden erişim sağlayarak, tüketicilerin inanç ve duygularını korku, baskı ve hurafeler ile istismar edecek şekilde gerçekleştirilen medyum, büyü, fal tanıtımlarının Reklam Mevzuatı’nda yer verilen ‘Falcı, medyum, astrolog ve benzerleri tarafından verilen hizmet reklamları hiçbir şekilde yapılamaz’ hükmüne aykırı olduğu tespit edildi; 39 internet sitesi hakkında anılan reklamları durdurma cezası ile bu sitelere erişimin engellenmesi tedbiri uygulanmasına karar verildi.

YAPILAN TANITIMLAR TÜKETİCİYİ YANILTIYOR
Bebek ürünlerine yönelik ürünlerin satışının yapıldığı mağazalar ile internet ortamında yapılan satışlarda, ebeveynlerin bebek ürünlerine ilişkin hassasiyetlerini istismar edecek şekilde çeşitli markalara ait kaynak sularının veya mineralli suların ‘bebek suyu’ adı altında ‘bebeklerin kemik gelişimine destek olacağı’, ‘böbrek sağlıklarını olumlu etkileyeceği’, ‘sağlıklı beslenmelerine katkı sağlayacağı’ gibi ifadelerle tanıtımının yapıldığı tespit edildi. ‘Bebek suyu’ ismi ile satış için zorunlu olan yasal iznin alınmadığı, anılan ürünün bebeklere özel bir içerik ile denetimden geçmeden satışa arz edildiği ve ürünün bebek sağlığını olumlu etkileyeceğine yönelik ifadelerin mevzuata aykırı olup, bu şekilde yapılan tanıtımın tüketicileri yanıltıcı olduğuna karar verildi.

İDARE PARA VE DURDURMA CEZALARI
Tüketicilere satışa sunulan ürünlerin gramaj, adet ve ağırlık gibi ölçü birimlerinin azaltılmasına rağmen, ambalaj ve satış fiyatlarının değiştirilmemesi nedeniyle birim fiyatlarında gizli olarak yapılan artışın, tüketiciler tarafından fark edilemediği ve bu suretle tüketicilerin satın alma kararlarının manipüle edildiğinin tespit edildiği 2 dosya hakkında idari para ve durdurma cezaları uygulandı.

Sizler için yazıyoruz
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.