Haftada 55 saat mesai ömürden 9 yıl çalıyor!

Haftada 55 saat mesai ömürden 9 yıl çalıyor!
A+
A-

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından Environment International’da yayınlanan çalışmada uzun mesai saatlerinin insan ömrünü kısalttığı ortaya kondu. Uzun çalışma saatleri nedeniyle felç ve kalp rahatsızlığına yakalanan 745 bin kişi hayatını kaybetti. 2000 yılından bu yana yüzde fazla mesaiye bağlı hastalıklardan kaynaklanan ölümlerde yüzde 29’luk artış yaşandı.

Gazete Oksijen’de yer alan habere göre, uzun saatler çalışmanın yol açtığı yaşam ve sağlık kayıplarına ilişkin ilk küresel analizde DSÖ ve ILO, yılda 398 bin kişinin haftada en az 55 saat çalışmasının bir sonucu olarak inme ve 347 bin kişinin de kalp hastalığı nedeniyle öldüğünü tahmin etti.

FAZLA MESAİ, FELÇ VE KALP RİSKİNİ ARTIRIYOR
Araştırmanın kapsadığı 2000 ve 2016 yılları arasında, uzun saatler çalışmaya bağlı olarak kalp hastalığından ölenlerin sayısı yüzde 42, inmeden ölenlerin sayısı ise yüzde 19 arttı.

Uzun saatler çalışmanın işle ilgili toplam hastalık yükünün yaklaşık üçte birinden sorumlu olması nedeniyle bu durum artık en büyük mesleki hastalık yüküne sahip risk faktörü olarak kabul ediliyor. Fazla mesai, insan sağlığına yönelik nispeten yeni ve daha psikososyal bir mesleki risk faktörüne yönelik düşünceleri de değiştiriyor. Çalışma, haftada 55 veya daha fazla saat çalışmanın, haftada 35-40 saat çalışmaya kıyasla tahmini olarak yüzde 35 daha yüksek inme riski ve yüzde 17 daha yüksek iskemik kalp hastalığından ölme riski ile ilişkili olduğu sonucuna vardı.

‘HİÇBİR İŞ HASTALIK RİSKİNE DEĞMEZ’
İLO’ya göre uzun saatler çalışan insanların sayısı giderek artıyor ve küresel olarak toplam nüfusun yüzde 9’unu oluşturuyor.

Araştırma sonuçlarını yorumlayan DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Covid-19 salgını birçok insanın çalışma şeklini önemli ölçüde değiştirdi. Uzaktan çalışma birçok sektörde norm haline geldi ve genellikle ev ile iş arasındaki sınırları bulanıklaştırdı. Buna ek olarak, birçok işletme tasarruf etmek için operasyonlarını küçültmek veya kapatmak zorunda kaldı ve hala maaş bordrosunda olan insanlar daha uzun saatler çalışmak zorunda kalıyor. Hiçbir iş felç veya kalp hastalığı riskine değmez. Hükümetler, işverenler ve çalışanlar, çalışanların sağlığını koruyacak sınırlar üzerinde anlaşmak için birlikte çalışmalıdır” dedi.

SINIR GETİRİLMELİ
DSÖ’ye göre hükümetler, işverenler ve çalışanlar işçi sağlığını korumak için zorunlu fazla mesaiyi yasaklayan ve çalışma süresine azami sınır getiren kanun, yönetmelik ve politikaları yürürlüğe koyabilir ve uygulatabilir.

Sizler için yazıyoruz
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.