İnsan Dışkısından İlaç Yaptılar!

İnsan Dışkısından İlaç Yaptılar!
A+
A-

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), insan dışkısından üretilen hapın kullanımına onay verdi.

FDA’den çarşamba günü yapılan açıklamada, Seres Therapeutics adlı şirketin ürettiği ilacın 18 yaş ve üstü hastalarda kullanımına onay verildiği duyuruldu.

Vowst adlı ilaç, clostridium difficile enfeksiyonunun (CDI) tedavisinde kullanılıyor.

Bu hastalık, insan bağırsağında yaşayan ve uzun süreli antibiyotik kullanımının bağırsak florasında tahribat yaratmasıyla kolonileşen c.difficile bakterisinin yol açtığı bir rahatsızlık.

ındependent Türkçe’deki habere göre CDI’ya yakalanan kişilerde ölümcül ishal ve bağırsak inflamasyonu görülebiliyor.

Vowst ise sağlıklı kişilerin dışkısından üretilen ve bu bakterinin yarattığı enfeksiyonun tedavisini sağlayabilen bir ilaç.

İsviçre merkezli Ferring Pharmaceuticals firmasının da bu hastalık için ürettiği ve dışkı nakli yönteminin kullanıldığı bir lavmanı mevcut. Seres’in ilacıysa hap şeklinde.

Analiz şirketi Oppenheimer’dan Mark Breidenbach, ilacın çok etkili olduğunu ve piyasadaki diğer alternatifleri geride bırakacağını Reuters’a söyledi.

FDA’in açıklamasında, tedavinin 4 doz olarak uygulandığı ifade edildi. Buna göre hasta her gün bir hap alıyor.

Yatırım bankası TD Cowen’dan Joseph Thome ise bu tedavinin hasta için toplamda 20 bin dolara mal olabileceğini belirtti.

Analist, Vowst’un ABD’de 2033’e kadar 750 milyon dolarlık satış rakamına ulaşabileceğini de ifade etti.

ABD’deki resmi verilere göre ülkede her yıl yaklaşık 500 bin kişi CDI hastalığına yakalanıyor. Bunlardan 15 ila 30 bini de ölümle sonuçlanıyor.

Sizler için yazıyoruz
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.