Martı Tag için korsan taşımacılık kararı

Martı Tag için korsan taşımacılık kararı
A+
A-

Trafik uygulamasında Alaçatı Mahallesi’nde 14 Ağustos’ta durdurulan H.O. isimli şahsın korsan taşımacılık yaptığı ortaya çıktı.

Suçlamayı reddeden H.O., aracındaki 4 kişinin otostop çektiğini ve bu nedenle araca aldığını belirtti.

Ancak H.O.’nun aracı, belediyeden izin almadan ücret karşılığı korsan taşımacılık yaptığı gerekçesiyle 60 gün trafikten men edildi ve H.O.’ya 20 bin 342 TL idari para cezası kesildi.

İPTAL İÇİN YARGIYA BAŞVURDU
İşlemin iptali için yargıya başvuran H.O., yazın Çeşme’deki evinde ikamet ettiğini, olay günü İzmir’e dönerken gece yolda otostop çeken 4 kişiyi beklememeleri için aracına aldığını belirtti.

İPTAL TALEBİ REDDEDİLDİ
Davayı görüşen İzmir 6’ncı İdare Mahkemesi, denetim sırasında H.O.’ya ait araçta bulunan S.Ç., B.D., B.S., S.Y., D.S.K.’nin, H.O.’ya ‘Martı Tag’ isimli uygulamadan ulaştıklarını ve ücret karşılığı gitmekte olduğunu belirtti. 4 kişinin kimlik tespiti yapılmak için düzenlenen tutanağı imzaladıkları, yine H.O.’nun da tutanakta imzasının bulunduğu belirtildi. Mahkeme, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yürürlüğe konulan mevzuat hükümleri gereğince büyükşehir belediyesi sınırları içinde yolcu taşımacılığı yapılabilmesi için yetkili belediyeden izin veya ruhsat alınması gerektiğine yer verdi. Mahkeme, yetkili belediyeden izin ve ruhsat almaksızın H.O.’nun yolcu taşımacılığı yaptığının sabit olduğuna karar verdi. Hakim, bu nedenle H.O.’nun işlemin iptal talebinin reddine karar verdi.

AVUKAT AÇIKLAMA YAPTI
Mahkemenin kararını değerlendiren avukat Ahmet Can Gürlek, “Martı Tag uygulamasında hatır taşımacılığı yapıldığı söyleniyor. Kanunumuza göre hatır taşımacılığına en iyi örnek otostop örneğidir. Ancak uygulama kullanıldığı zaman yolcu tarafından para ödendiği için mahkeme burada bir hatır taşımacılığı olmadığına kanaat getiriyor. Yolcu taşıma sözleşmesi de var. O yüzden idare işlemin iptalinin reddine karar verdi. Burada önemli husus ücretin belirlenebilir olması. Eğer ücret belirlenebilir olmasaydı, ücret verildiğine dair bir durum gerçekleşmeseydi mahkeme bu taşıma işlemini ticari faaliyet olarak değil hatır taşımacılığı olarak nitelendirebilir davanın kabulüne ve idari işlemin iptaline karar verebilirdi” ifadelerini kullandı.

Sizler için yazıyoruz
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.