Nakit avans bilmecesi devam ediyor

Nakit avans bilmecesi devam ediyor
A+
A-

Kredi kartı ile ayın sonunu getirmeye çalışan vatandaşlara geçtiğimiz haftalarda bankalardan kötü haber gelmişti. 14 Mayıs’ta gerçekleşen Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Seçimleri öncesinde nakit avans tutarlarını azaltmaya ya da vadeleri kısaltmaya başlamıştı.

Bunun ardından geçtiğimiz hafta da Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) nakit avans ve kredili mevduat hesaplarında yeniden düzenlemeye gitti.

Buna göre bankaların menkul kıymet tesisine tabi kredilerinin kapsamı değiştirilmişti. Menkul kıymet tesisi sınırlamasında 15 bin liranın üstünün dikkate alınacağı duyurulmuştu. Böylece nakit avans, kredili mevduat hesabı ve kartla yapılan kuyum harcamalarında 15 bin lira kadar olan kısım, menkul kıymet yükümlülüğü kapsamına girmeyecekti.

Seçim öncesi bu durum tepkilere yol açtı. MB, birkaç gün sonra kredi kartından nakit avans kullanımı ve kredili mevduat hesabı kredilerinde hiçbir sınırlama uygulanmayacağı bildirildi.

Ancak bankacılar nakit avansın eskisi kadar yoğun kullandırılmasının mümkün olmadığını söylüyor.

Ekonomi Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan bir bankacı, bankaların hali hazırda sınırlı miktarda nakit avans verdiğine vurgu yaparken konu ile ilgili olarak şunları söyledi:

“İnsanlar nakit avansla ucuza borçlanıp yüzde 40’a ulaşan mevduata yatırıyor. Bankalar da bu kadar talep olan bir ürünü zararına vermek istemiyor. Bu yüzden zaten Merkez Bankası’nın ilk aldığı karar öncesinde bankalar durdurmuştu. Şu anda da sınırlı bir şekilde devam ediyor.”

Kredi kartlarında azami faiz her ay MB tarafından belirleniyor. Son aylarda sabit tutulan bu oran, aylık yüzde 1,36 maliyetle nakit avans kullanımına imkan veriyor.

Bankacılar, mevduat maliyetlerinin yüzde 40’a ulaştığını, bu kredininse yüzde 20 altında maliyetle verildiğini belirtiyor.

Sizler için yazıyoruz
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.