Prof. Dr. Ahmet Ercan ‘insanı ürpertiyor’ diyerek uyardı!

Prof. Dr. Ahmet Ercan ‘insanı ürpertiyor’ diyerek uyardı!
A+
A-

Yurdun her kesiminde neredeyse her gün meydana gelen depremler, Türkiye’nin ‘deprem ülkesi’ olduğu gerçeğini bir kez daha hatırlatıyor.

Hakkari’de 31 Aralık’ta 4.4, 3.5 ve 4.5 büyüklüğünde art arda depremler meydana gelmesinin ardından 1 Ocak tarihinde 3.9 büyüklüğünde bir deprem daha yaşandı. Bilim insanı ve yüksek jeofizik mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Hakkari’de art arda yaşanan depremlere ilişkin kritik değerlendirmelerde bulundu.

Mynet’ten Devrim Karadağ’ın haberine göre, Afrika kıtasının Anadolu’ya yaptığı baskıya dikkat çeken Ercan, Anadolu’daki gerginliğin bilhassa arttığını belirterek ilkbaharı işaret etti.

‘İNSANI ÜRPERTİYOR’
Hakkari’deki depremleri değerlendiren Ercan, “Görüntü odur ki Anadolu çok gergin ve bu gerginlik de her yerde artıyor. Biraz alışılmadık bir durum var. Aslında 4’lük depremler büyük depremler değil ancak, yurdun çeşitli yerlerinde arka arkasında 4’ün üzerinde depremler olması insanı ürpertiyor.” dedi.

‘7 CİVARI DEPREM BEKLENİR’
Fay hattının uzun süredir suskun olduğuna dikkat çeken Ercan beklediği tehlikeleri şu sözlerle anlattı:

“2011 Van depreminde gerginlik Hatay’a doğru kaydı diye belirtmiştim ve bu Bitlis kenet kuşağının devamı Hakkari’ye doğru gidiyor. Buradaki fay uzun bir süredir suskun. Burada bir deprem boşluğu var. Deprem boşluğu ileride deprem olacak yerler anlamına geliyor. Şimdi Hakkari’de arka arkaya depremlerin olmuş olması doğrusu beni düşündürdü.

Bu bölgede yer kabuğunun kalınlığı yaklaşık 43 km ve bu şu anda kırılmamak üzere direniyor. Ancak burada kabuğu kıracak kadar bir gerginlik birikmişse burada 7 civarında bir deprem beklenir. Burada bir zamanlama vermek mümkün değil ancak burası kırılmaya aday bir bölge.”

‘İLKBAHARA GELMEDEN DEPREM GÖRECEĞİZ’
Her 4 büyüklüğündeki depremin ardından ‘büyük bir deprem’ beklemenin yanlış olduğunu ifade eden Ercan, “Ancak jeofizik anlamında diyor ki bize: Ben geliyorum. Şu veya bu şekilde sanıyorum ki ilkbahara gelmeden bir deprem göreceğiz. Ama bu nerede olur onu şu anda bilemiyorum. Görüntü maalesef biraz böyle. Gerginliği Anadolu’da bilhassa arttığını gösteriyor. Bunun ana kaynağı da Afrika kıtasının Anadolu’yu güneyden itme ‘toslama’ hızının artmış olması. Bu kaktırmalarda kırılma dirençlerini etkileyecek ve depremi yaratacaktır.” diye konuştu.

Sizler için yazıyoruz
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.