Restoran, kafe ve lokantalarda yeni dönem

Restoran, kafe ve lokantalarda yeni dönem
A+
A-

Ticaret Bakanlığı, 1 Ocak 2024’ten itibaren iç ticaret alanında bir dizi düzenlemenin yürürlüğe gireceğini, bazılarının da yürürlük süresinin uzatılacağını hatırlattı.

Bakanlık açıklamasında; fahiş fiyat artışlarının önüne geçmek, tüketici mağduriyetlerini engellemek, üretici-tedarikçi ve perakende işletmeler arasındaki ticari faaliyetleri ve iç piyasayı düzenlemek amacı ile bir dizi düzenlemeyi yeni yılda yürürlüğe gireceği bildirildi. Bazı düzenlemelerin ise yürürlük tarihleri uzatıldı.

FİYAT LİSTESİ GİRİŞ KAPISINA ASILACAK
Lokanta, restoran, kafe, pastane gibi işyerlerinde fiyat ve menü bilgileri, giriş kapısının önüne ve hizmet sunulan masaların üzerine tüketiciler tarafından kolayca görülebilecek şekilde asılacak. Ticaret Bakanlığı bu düzenleme ile hizmet sunumundaki ihtilafların önlenmesini ve keyfi fiyat artışlarını engellemeyi amaçlıyor.

30 GÜN İÇİNDE ÖDEME YAPACAK
Marketler, 30 gün içinde bozulabilen tarım ve gıda ürünlerinin parasını 45 gün içinde ödeyecek. Bu süre küçük üreticiler için 30 gün olacak. Ancak burada alacaklının ölçeğinin, borçlunun ölçeğinden küçük olması şartı aranacak.

Üretim tarihinden itibaren 30 gün içinde bozulmayan tarım ve gıda ürünlerinin tedarikinde ise ödeme süresi alacaklının ölçeğinin borçlunun ölçeğinden küçük olması durumunda “60 gün” olarak belirlendi.

Şube sayısı 200’den fazla olan zincir marketler, 250 m2’den büyük mağazalarda, tıbbi beslenme tedavisi gerektiren hastalıklara yönelik gıda ürünü satışı için yer ayıracak.

ARABA VE EMLAKLARDA KİMLİK BİLGİSİ DOĞRULAMA
Otomotiv ve emlak sektörlerinde aldatıcı ve sahte ilanların önlenmesi amacıyla, internet satış platformlarına ilan verenlerin kimlik ve iletişim bilgilerini doğrulama yükümlülüğü getirildi. Platformlar ayrıca ilan verenlerin, ilan verme yetkilerinin bulunup bulunmadığını da kontrol edecekler. 1 Kasım’dan itibaren yürürlükte olan bu düzenlemeye aykırı hareket eden ilan sitelerine ilan başına 10 bin liradan, 100 bin liraya kadar idari para cezası uygulanacak.

İKİNCİ EL OTO FİYATI SIFIRIN ÜZERİNDE OLMAYACAK
İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik’te yapılan değişiklikle, ikinci el otomobil fiyatının, sıfır oto fiyatının üzerinde olması engellenmişti. Bu uygulamanın süresi 1 Temmuz 2024’e uzatıldı.

Kamuoyunda 6 ay -6 bin km sınırlaması olarak bilinen düzenlemenin uygulama süresi de 1 Temmuz 2024’e kadar uzatıldı. Yani sıfır araçlar, 6 ay veya 6 bin km’den önce satışa sunulamayacak. Yapılan başka bir düzenleme ile motosikletler de bu kısıtlama kapsamına dahil edildi.

SATICILAR İSTEDİĞ ZAMAN…
Elektronik ticaret sitelerindeki satıcılar, istedikleri zaman kendilerine ait verileri, diğer pazaryerlerine taşıyabilecekler. Düzenlemeyle pazaryerlerinin, kendisinin veya ekonomik bütünlük içinde bulunduğu kişilerin markalarını taşıyan malları satışa sunması veya satışına aracılık etmesi kurallarında da değişiklik yapıldı.

Ayrıca, çok büyük ölçekli e-ticaret pazaryerlerinin piyasa güçlerini kötüye kullanmasını engellemek amacıyla; pazaryerlerine bankacılık ve ödeme hizmetlerine ilişkin sınırlamalar getirildi. Pazaryerlerinin kendi sitesinde yapılan satışlar ile kendisinin elektronik veya fiziki ortamda yaptığı satışlar hariç olmak üzere kargoculuk faaliyetlerine kısıtlama getirildi.

ASGARİ DÜZENLEME ŞARTI
1 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, anonim ve limited şirketlerin Türk Ticaret Kanunu’nda düzenlenen asgari sermaye şartları artırıldı. Asgari sermaye şartı, anonim şirketlerde 50 bin liradan 250 bin liraya; limited şirketlerde 10 bin liradan 50 bin liraya yükseltildi. Ayrıca, kayıtlı sermaye sistemini kabul eden halka açık olmayan anonim şirketlerde ise başlangıç sermayesi asgari 500 bin lira olarak belirlendi.

Sizler için yazıyoruz
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.