Ruslar Antalya’dan kaçıyor

Ruslar Antalya’dan kaçıyor
A+
A-

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş sonrası Antalya’ya yoğun göç yaşayan yabancı nüfus, son bir yılda önemli bir azalma gösterdi. Oturum izinlerinin uzatılmaması, yeni gelenlere izin verilmemesi ve konut ile kira fiyatlarındaki yüksek artış, Antalya’dan Dubai ve Sırbistan’a yoğun göçe neden oldu. Son 1 yılda 40 bin kişilik bir azalma yaşandı.

Özellikle Rusya ve Ukrayna’dan gelen göçmenlerin tercih ettiği Antalya, savaş sonrası dramatik bir nüfus artışı yaşamıştı. Ancak, bu artışla birlikte konut ve kira fiyatlarında astronomik bir yükseliş yaşandı. Bu durum, özellikle sahil ilçelerinde kirada oturan memurların tayin istemesine neden oldu. Rusya ve Ukrayna’dan gelenlere evlerini yüksek rakamlara kiralamak isteyenler ise kiracıları evden çıkarttı veya mahkemelik oldu.

Antalya’da konut fiyatlarında dolar bazında yaşanan artışlar, 2023 yılında Rusya ve Ukrayna’dan gelen göçmenleri de etkiledi. Bu durumu durdurmak için 10 mahallenin yabancıların ikamet iznine kapatılması ve diğer mahallelerde ikamet izni bitenlerin sürelerinin uzatılmamasıyla Ruslar başka ülkelere göç etmeye başladı.

Antalya’da yaşanan bu göç dalgası, emlak sektöründen kafe ve restoran işletmeciliğine kadar birçok sektörü etkiledi. Emlakçılar, özellikle yabancılara konut satışında büyük bir düşüş olduğunu belirtirken, fiyatlarda yüzde 15-25 civarında bir düşüş yaşandığını ifade ettiler.

Emlak sektöründeki bu düşüşle birlikte, yeni projelerde ve kira fiyatlarında da büyük indirimler yapılmaya başlandı. Antalya, yabancılar için Avrupa ve Dubai’ye göre daha pahalı hale gelmeye başladığı için insanlar alternatif bölgelere yönelmeye başladılar. Özellikle ikamet izinlerinin zorlaşmasıyla birlikte Antalya’da yaşayan yabancı sayısında belirgin bir azalma yaşandı.

Sizler için yazıyoruz
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.