Soylu’dan seçim sürecine ilişkin kritik açıklamalar

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 14 Mayıs seçimlerini AK Parti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisini çok iyi anlattığı bir seçim olarak gördüğünü söyledi.

Soylu’dan seçim sürecine ilişkin kritik açıklamalar
A+
A-

NTV yayınında konuşan Soylu, ”Seçmen esas kararı 14 Mayıs’ta verecek. Kararsızların istikrara göre oy vereceğini düşünüyorum.” dedi.

Bakan Soylu, tartışılan “14 Mayıs siyasi darbe girişimidir” sözüne bir kez daha değinerek ”Ben söylemiyorum, ABD Başkanı Biden söylüyor; ‘Darbelerle olmadı, seçimle yapmalıyız.’ diyor.” ifadesini kullandı. İçişleri Bakanı, CHP İstanbul Milletvekili Ünal Çeviköz ile bir Avrupa Birliği ülkesi büyükelçisinin görüşmesine dair ses kaydının olduğunu da söyledi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, NTV canlı yayınında gündeme ilişkin soruları cevaplandırdı.

2_47

AB ELÇİSİYLE SES KAYDI İDDİASI

Bakan Soylu, “Dün katıldığınız bir canlı yayında 6’lı masanın toplantısı sonrası CHP’li bir ismin bir AB büyükelçisine gittiğini ve mutabakat metnini bir anlamda onaylattığını ima ettiniz. Hatta o görüşmenin ses kaydı olduğunu söylediniz. O ses kaydı nereden alındı? Nasıl alındı?” sorusuna “Eğer birisi ajanlık faaliyeti yapıyorsa, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin, ajanlık faaliyeti yapılırken takip etmek temel görevidir.” yanıtını verdi.

Bu ses kaydını dinlediğini söyleyen Soylu, şöyle devam etti:

“Burada sadece gidip bir ziyaret falan söz konusu değil. İlk toplantının redaktesi söz konusu. ‘Siz buna ne diyorsunuz?’ diyor. Bu seçimin içinde olacaklar, bu seçim sonrası yaşanacaklar, adaylıklar ve bu seçimin içerisindeki tüm modellemelerin tamamı orada konuşuluyor. Bu Avrupa Birliği ülkelerinden birisinin büyükelçisi. Ben 6 ay önce onların İçişleri Bakanı Türkiye’ye geldiği zaman bunu kendilerine de söyledim. Sizin büyükelçiniz böyle bir görüşme yaptı. Bu görüşmede kendilerine ana muhalefet ve 6’lı masa tarafından böyle birisi gönderildi, Ünal Çeviköz. Ünal Çeviköz gönderildiği andan itibaren de konuşmalar budur. Mesela ilgili İçişleri Bakanı bana şunu söylemedi. ‘Siz bu konuşmaları nasıl biliyorsunuz’ demedi.”

”ÇEVİKÖZ NİYE DİNLENSİN, ELÇİLİKTEKİ GÖRÜŞMEYİ SÖYLÜYORUM”

Dünyanın bütün ülkelerinin ve devletlerin, bu tip yabancı ülkelerin ajanlık faaliyeti yapma yoluna gittiklerinde kendilerini koruma meşruiyetinin söz konusu olduğunu dile getiren Soylu, “Ünal Çeviköz’ün mü dinlendiğini ima ediyorsunuz?” sorusu üzerine “Niye Sayın Çeviköz dinlensin? Sayın Çeviköz nasıl dinlenecek? Telefonla konuşma değil ki. Gittiği büyükelçiliği söylüyorum, büyükelçilikte yaptıkları bir değerlendirmeyi söylüyorum.” ifadelerini kullandı.

”VATANDAŞIMIZIN ‘YALNIZ DEĞİLSİNİZ’ DEDİĞİ BİR SEÇİMLE KARŞI KARŞIYAYIZ”

Aynı zamanda AK Parti İstanbul 2. Bölge 1. sıra milletvekili adayı da olan Soylu’ya, seçim az bir süre kala sahadan yansıyan görüntülerle ilgili değerlendirmesi de soruldu.

Bakan Soylu, ”14 Mayıs’ı AK Parti ve Tayyip Erdoğan’ın kendisini çok iyi anlattığı bir seçim olarak görüyorum. Bazı seçimlerde kendimizi anlatmakta zorlandık. Çok zor seçimler geçirdiğimiz de oldu ama bu seçim vatandaşımızın bizi sahiplenmek için ‘Yalnız değilsiniz.’ dediği bir seçimle karşı karşıyayız.” dedi.

”KARARSIZLARIN İSTİKRARA GÖRE OY VERECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM”

Soylu, ”Seçmen tercihini neye göre belirliyor?” sorusuna ise ”Bugünkü araştırmalar bugünü anlatıyor. Bir de kararsızlar var, ‘Oy kullanmaya gitmeyeceğim.’ diyenler var. Seçmen esas kararı 14 Mayıs’ta verecek. Kararsızların istikrara göre oy vereceğini düşünüyorum.” yanıtını verdi.

DARBE BENZETMESİ TARTIŞMASI

14 Mayıs’ı ”siyasi darbe girişimi” olarak yorumladığı hatırlatılarak ”Bu söylem seçim sonucunu tartışılır kılmıyor mu?” diye sorulan Soylu, şöyle konuştu:

”Kılmaz. Bu sözü ben söylemiş değilim. (ABD Başkanı Biden’ın başkan seçilmeden önce yaptığı bir açıklamayı dinleterek) Biden ’15 Temmuz darbesinde bu işi beceremedik. Darbelerle olmadı şimdi seçimle bunu yapmalıyız. Biz Erdoğan’a haddini bildirmeliyiz.’ diyor. Bunu Amerikan Başkanı söylüyor. Biden, ‘O (Erdoğan) bizim PKK/PYD konusunda kendisine boyun eğeceğimizi zannetti. Biz kendisine boyun eğmeyeceğiz. Darbeyle olmadı, seçimle başarmalıyız.’ diyor. 15 Temmuz akabinde darbenin faili Amerika’dır dedim. Joe Biden o gün Binali Yıldırım’ı aradı, ‘Biz bakanınızın sözlerinden son derece müteessiriz.’ dedi. Çünkü darbenin faili bunlar. ABD binlerce TIR, PYD/PKK’ya silah gönderdi. Bizim görevimiz seçmenimize nasıl bir durumla karşı karşıya kaldığımızı ifade etmektir.

4_13

”SORUYORUM FETÖ’NÜN PATRONU KİM?”

Türkiye’yi füze atanlara, havan atanlara karşı savunuyoruz. Bunu yapmasaydık Afrin’den Amanoslar’a terörist aktaracaklardı. Şimdi Amanoslar’da terörist yok. Afrin ve İdlib’i temiz hale getirdiniz, Amanoslar arasına güvenlik hattı çektiniz. Biden ‘Darbe ile olmadı ben bunu seçimle yapacağım.’ diyor. Soruyorum FETÖ’nün patronu kimdir?100’ün üzerinde ülkede FETÖ konuşlanmış. Bu Amerika’nın gücü ile olan bir şey. Bu Amerika’nın gücü. Patron Amerika, içeride ‘FETÖ’cüleri yeniden devletin bir noktasına getireceğim.’ diyen bir yapı. Biz anahtarı teslim etmeyelim. Manda ve himaye kabul edilemez. Menderes, Özel bu kavganın kurbanıdır. Demirel’in 6 kere gidip 7 kere gelmesi bu kavganın kurbanı olmasıdır.

”TÜRKİYE BİR BAĞIMSIZLIK MÜCADELESİNE GİDİYOR”

Baraj yapanı idam ettiler. Bu ülkede herkesin kardeş olduğunu Türk’ün Kürt’ün kardeş olduğunu ifade edenlere bedel ödettiler. Şimdi Türkiye bir bağımsızlık mücadelesine gidiyor. Türkiye enerjide, savunma sanayiinde bağımsızlığını sağlıyor. Biz bugün yerli malı haftasını TEKNOFEST’te kutluyoruz. Neyimiz var? HÜRJET’imiz KAAN’ımız İHA’mız SİHA’mız Kızılelma’mız TGC Anadolu’muz var. Şimdi bunları Türkiye öpücükle yapmadı. Yani Amerika’ya öpücük yollayarak yapmadı Türkiye bunları. Türkiye bunları kendi milli ve yerli kendi evlatlarıyla beraber yaptı.

”15 TEMMUZ’DA YAPAMADIKLARINI BURADA YAPMAK İSTİYORLAR”

İfade ettiğimiz açık ve nettir 15 Temmuz’u başaramayanlar ondan önceki süreli darbeleri 6-8 Ekim olayları Amerikan mahreçli bir kalkışmadır. Bu seçimlerde Türkiye’nin karşı karşıya kaldığı manzarayı anlatmak bizim sorumluluğumuzdur. ‘Apo ile Selo’ya özgürlük vereceğim.’ diyor. Benim bunu anlatmamda ne beis var? Ben Amerika’nın seçimlerine müdahale ediyor muyum? Ortaklıkları ifşa olmuştur, biz bunu açığa çıkardık. Bu ifşa 15 Temmuz’a kadar gitmiştir. 15 Temmuz darbesinde yapamadıklarını burada yapmak istiyorlar. Ben söylemiyorum zaten bunu burada Biden söylüyor.”

SİNAN ATEŞ CİNAYETİ SORUŞTURMASI

Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş cinayetine ilişkin soruşturmadaki son durumun sorulması üzerine Soylu, savcılığın soruşturmayı yürüttüğünü, bu süreçte söyleyecekleri her şeyin soruşturmayı etkileyeceğini dile getirdi.

Olaya ilişkin belirlenen faillerin tamamının yakalandığını aktaran Soylu, “Savcılar soruşturmalarını sürdürüyorlar. Bizden de kolluk olarak talep ettikleri her şeyi biz kendileriyle paylaşıyoruz.” şeklinde konuştu.

3_19

SEÇİM İÇİN PARALEL SİSTEM İDDİASI

Soylu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek’in “Seçim için paralel yapı kuruldu” ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun dark web ile ilgili iddialarına da yanıt verdi.

Bakan Soylu, “Sorumluluk sahibi olan ne olduğunu paylaşır. Derdinin ne olduğunu paylaşır. Bunun uçarı bir bilgi olduğu apaçık meydandadır. Yani sadece manipüle edebilmek için bir bilgi olduğu. Bu tamamen siyaset için kullanılması planlanan, Kılıçdaroğlu cenahının ürettiği bir dezenformasyondur, yalandır.” diye konuştu.

Sizler için yazıyoruz
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.