Yaptırımlar Rus zenginleri teğet geçti

Yaptırımlar Rus zenginleri teğet geçti
A+
A-

Geçtiğimiz yıl Şubat ayında Ukrayna savaşının başlamasıyla Rusya’ya yönelik sert yaptırımlar da ardı sıra gelmişti. Yaptırımlara rağmen Rus milyarderler 2022’de sahip oldukları toplam servetlerini 353 milyar dolardan bu yıl 505 milyar dolara yükseltti. Artış her bir Rus milyarderin servetine ortalama 600 milyon dolar eklendiğini ortaya koyarken süper zenginlerin sayısı da 88’den 110′ yükseldi.

Ukrayna’ya başlattığı savaşın birinci yılını geride bırakan Rusya’da yaptırımlar Rus zenginleri etkilemedi. Rus milyarderler 2022’de sahip oldukları toplam 353 milyar dolarlık serveti bu yıl 505 milyar dolara yükseltti. Bu artış, her bir Rus milyarderlerin servetine ortalama 600 milyon dolar eklediği anlamına geliyor.

Rus milyarderlerin toplam serveti gibi süper zengin Rusların da sayısı geçen yıl boyunca arttı. Toplam serveti 1 milyar dolardan fazla olan Rus vatandaşlarının sayısı 110’a yükseldi. Geçen yıl bu sayı 88’di.

TRT Haber’in yer verdiği habere göre, Rus milyarderlerin sayısındaki ve toplam servetindeki artış, Batı ülkelerinin Rusya’ya karşı ciddi yaptırımlar uyguladığı ve Rus ekonomisinin yüzde 2,1 küçüldüğü bir dönemde geldi.

SERVETİNE SERVET KATAN RUS ZENGİNLER
Ancak bunun yanı sıra 2022, Rusya’nın süper zenginleri için avantaj olacak şekilde ham madde fiyatlarının düzenli olarak artış gösterdiği bir yıl olmuştu.

Forbes’ın listesinde, gübre üreticisi EuroChem Group ve kömür şirketi SUEK’in sahibi Andrey Melnişenko en zengin Rus vatandaşı oldu. Savaştan sonra servetini artıran isimlerden biri olan Melnişenko, gübre fiyatlarının da artmasıyla servetine 7,3 milyar dolar daha ekledi.

İkinci sırada nikel ve bankacılık devi Vladimir Potantin yer alırken, geçen yıl serveti 9,7 milyar dolara kadar düşen Rus sermayedarın varlıkları yeniden 23,7 milyar dolara kadar yükseldi.

22,1 milyar dolar serveti bulunan çelik üreticisi NLMK’nin sahibi Vladimir Lisin ise üçüncü sırada yer aldı.

110 ZENGİNDEN 46’SINA YAPTIRIM UYGULANIYOR
Forbes, Rus milyarderlerin listede yükselişe geçmesinin nedenlerinden biri olarak, geçen yılki listenin savaş başladıktan kısa bir süre sonra tamamlanmış olmasını gösterdi. Savaşı takip eden aylarda piyasalarda panik oluşmuş, Rus rublesinde kaçış trendi zirve yapmıştı.

2023 Dünya Milyarderler Listesi’nde yer alan 110 Rus zenginden 46’sına ABD, AB ve Birleşik Krallık tarafından yaptırım uygulanıyor.

RUS ORDUSU ASKER ARAMAYA DEVAM EDİYOR
Rus ekonomisi savaşın ilk dönemindeki kötü etkilerden sıyrılırken, Rus ordusuysa Ukrayna’daki savaş için asker aramaya devam ediyor.

Çarşamba akşamı Rus televizyonlarında yayımlanan videoda, hizmet sektöründe çalışan genç erkekler orduya katılmaya çağırıldı.

Savunma Bakanlığı’nın hazırladığı klipte genç Ruslar, “gerçek bir erkek” olduklarını kanıtlamaya çağrılırken, bir taksici, bir market çalışanı ve bir spor eğitmeninin günlük yaşamından kesitler gösterildi.

Reklam filmi Kremlin’in asker toplamak için televizyonlarda yürüttüğü ilk çalışma oldu.

Sizler için yazıyoruz
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.