İsrail tansiyonu yükseltti : Kınama ve protestolar sürüyor

İsrail tansiyonu yükseltti : Kınama ve protestolar sürüyor
A+
A-

İsrail polisinin Mescid-i Aksa’ya düzenlediği baskınla ateşlenen işgalci güçlerin saldırıların ardından yüksek tansiyon devam ederken, ülke ve dünya çapında İsrail’e yönelik kınamalar ve protestolar devam ediyor. İşte son gelişmeler…

Yahudi yerleşimcilerin ‘Pesah Bayramı’ nedeniyle Mescid-i Aksa’ya baskın düzenleme ve burada kurban kesme çağrıları üzerine geçtiğimiz gece teravih namazının ardından bir grup Filistinli Mescid-i Aksa içindeki Kıble Mescidi’ne sığındı. İsrail güçleri, sahur vaktinde Aksa’ya düzenlediği baskın sırasında, mescide sığınanlara şiddet kullanarak müdahale edip kutsal mabedi savaş alanına çevirdi.

israilin-ankara-buyukelciligi-konutu-onunde-protesto.jpg
İsrail’in Ankara Büyükelçiliği önünde protesto

Baskınlarda 450’den fazla Filistinli gözaltına alınırken, İsrail polisinin Mescid-i Aksa’ya düzenlediği baskının ardından abluka altındaki Gazze Şeridi’nden ve Lübnan’dan İsrail yönüne roketler atıldı. İsrail uçakları, roketlere karşılık Gazze Şeridi’ne ve Lübnan’ın bazı bölgelerine hava saldırıları düzenledi.

bm-lubnanda-inceleme-yapiyor.jpg
BM güçleri İsrail’in Lübnan’da bombaladığı bölgeleri inceliyor

FİLİSTİNLİ YETKİLİ: BATI, FİLİSTİN KONUSUNDA SEÇİCİ VE İKİYÜZLÜ

Filistin’in Birleşik Krallık Büyükelçisi Husam Zamlot, Batı’nın İsrail’i Gazze’ye ve Kudüs’teki Mescid-i Aksa’daki cemaatlere yönelik saldırılarından sorumlu tutması gerektiğini söyledi.

El Cezire’ye konuşan Zamlot, “İsrail uluslararası hukukun her hükmünü ihlal ediyor. Silahlı askerler bir sinagoga veya kiliseye saldırsa, uluslararası tepkinin ne olacağını hayal edebiliyor musunuz? İsrail neden yasaların üstünde duruyor? İsrail istisnacılığı neden on yıllardır devam ediyor? Bu, Batı’nın ikiyüzlülüğü, seçiciliği ve ikiyüzlülüğü” ifadelerini kullandı.

‘İNSAN HAKLARI İHLALİ’

Lübnan Hizbullah’ının lider yardımcısı Şeyh Naim Qassem, Lübnan-İsrail sınırında karşılıklı ateş açılmasının ardından sosyal medya paylaşımında direnişin “uyanık” olduğunu söyledi.

fatih-camii-onunde.jpg
İstanbul’daki Fatih Camii önünde protesto

İran medyasının bildirdiğine göre, İran Dışişleri Bakanlığı İsrail’in Lübnan ve Gazze’deki saldırılarını kınadı ve uluslararası kuruluşlara harekete geçme çağrısında bulundu. Sözcü Nasser Kanaani, bakanlığın “Lübnan’ın egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün ihlali ve ezilen Filistin ulusunun uluslararası hukuk ve insan haklarının ağır ihlali olarak saldırıları şiddetle kınadığını ve dünya organları tarafından etkili bir yanıt verilmesi çağrısında bulunduğunu” söyledi.

İSRAİL’DEN BM’YE KINAMA ÇAĞRISI

İsrail, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’ni İsrail’e yönelik son roket saldırıları nedeniyle Lübnan ve Hamas’ı kınamaya çağırdı. İsrail, Perşembe gününden bu yana Lübnan ve Gazze Şeridi’nden İsrail’e düzinelerce roket atmakla Hamas’ı suçladı. İsrail güçleri ise güney Lübnan ve Gazze’ye hava saldırıları düzenledi.

israil-gazzeyi-bombaliyor.jpg
İsrail güçleri Gazze’yi bombalıyor

İsrail medyasının bildirdiğine göre, Fransa Dışişleri Bakanlığı Lübnan ile İsrail arasındaki durumun daha fazla tırmanmamasını sağlamak için çaba harcıyor. Bu arada Mısır, haberlere göre İsrail’in Gazze Şeridi boyunca süren krizi yatıştırmak için İsrail ile Hamas arasında arabuluculuk yapıyordu.

İSRAİLLİLER FİLİSTİNLİLERİN ARABALARINA SALDIRIYOR

İsrailli yerleşimciler, İsrail ordusunun Beyt El kontrol noktasında Filistinlilerin araçlarına saldırı düzenledi. Sosyal medyada paylaşılan videolar, İsrailli yerleşimcilerin Filistinli sürücüleri sıkıştırdığını ve Ramallah’ın kuzey girişini kapattığını gösteriyor.

RUSYA’DAN ‘TIRMANIŞI SONLANDIRIN’ ÇAĞRISI

Rusya, İsrail, Filistin ve Lübnan’la ilgili “derin” endişe duyduğunu söyleyerek şiddetin “tırmanışını” sona erdirmeye çağırdı. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Çatışmaya dahil olan tarafları çatışmacı adımlardan kaçınmaya, daha fazla tırmanmayı önlemek, şiddeti sona erdirmek ve sürdürülebilir bir ateşkesi yeniden tesis etmek adına hareket etmeye çağırıyoruz” denildi.

İSRAİL ORDUSU YEDEK SAVAŞ PİLOTLARINI GÖREVE ÇAĞIRDI

İsrail medyasında yayımlanan haberlere göre Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, güvenlik otoriteleriyle durum değerlendirmesi amacıyla toplantı yaptı. Halevi, katıldığı toplantının ardından çok sayıda yedek askerin göreve çağrılması yönünde talimat verdi. Birliklerine teslim olması istenen yedek askerlerin çoğunun hava savunma sistemi uzmanları, savaş pilotları ve İHA operatörleri olduğu aktarıldı.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ise İsrail İç Güvenlik Teşkilatı Şin-Bet, Dış İstihbarat Teşkilatı MOSSAD ve ordu komuta kademesiyle yaptığı görüşmenin ardından ülke genelinde güvenlik önlemlerinin artırılması talimatını verdi.

Sizler için yazıyoruz
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.