Anne sütü alan bebeklerde davranış bozukluğu daha az

Anne sütü alan bebeklerde davranış bozukluğu daha az
A+
A-

Yeni yapılan bir araştırmanın sonuçlarında, doğumdan sonra ilk altı hafta emzirilen bebeklerin davranış sorunları ve özel eğitim ihtiyaçları olma olasılığının daha az olduğu ortaya çıktı.

Plos Medicine dergisinde yayınlanan çalışmada, bebeklerin emzirilme süresiyle özel eğitim ihtiyaçları arasındaki ilişkiyi incelendi. Çalışmanın bulgularında, doğumdan hemen sonra altı hafta boyunca emzirilen bebeklerin davranış sorunları ve özel eğitim ihtiyaçları olma olasılığının daha az olduğu keşfedildi.

ON BİNLERCE ÇOCUK İNCELENDİ

İskoçya’da bulunan Glasgow Üniversitesi’nden araştırmacılar, 2004’ten itibaren İskoçya’da doğan, 2009 ile 2013 yılları arasında bir devlet veya özel eğitim ihtiyaçları olanların okuluna gidenlerin mevcut emzirme verileriyle birlikte 191 bin 745 çocuğun sağlık ve eğitim verilerini analiz etti.

Çalışmayı yöneten Dr. Michael Fleming, “Birçok kadının DSÖ tarafından önerilen şekilde çocuklarını ilk altı ay boyunca emzirdiğini biliyoruz. Bununla birlikte, çalışmamız, daha kısa süre emzirmenin bile bebeklerin öğrenme gelişimi açısından yararlı olabileceğine dair kanıtlar sunuyor” ifadelerini kullandı.

YÜZDE 20 AZALTIYOR

Çalışmadaki çocukların ilk altı ila sekiz haftasında yüzde 66,2’si mama, yüzde 25,3’ü anne sütü ve yüzde 8,5’i karışık beslenirken, çocukların yaklaşık yüzde 12,1’inde özel eğitim ihtiyacı vardı.

Çalışma, bebekleri karışık beslemenin özel eğitim ihtiyacı gelişmesinde yüzde 10, yalnızca anne sütüyle beslemenin ise yüzde 20 azalttığını buldu. Bu riskin azalmasına ek olarak, yalnızca anne sütüyle beslenenlerde iletişim sorunları, sosyal-duygusal-davranışsal zorluklar, duyusal bozukluklar ve fiziksel sağlık koşulları riskinin daha düşük olduğu kaydedildi.

Fleming, “Bu çalışmanın sonuçları, bebeklik dönemindeki beslenmenin özel eğitim ihtiyacı nedenleri için değiştirilebilir bir risk faktörü olabileceğini ve bunun da etkilenen çocuklar, aileleri ve daha geniş toplum için yükü azaltmaya yardımcı olma potansiyeline sahip olabileceğini gösteriyor” şeklinde ekledi.

Sizler için yazıyoruz
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.