Bakan Kurum İstanbul’da kentsel dönüşüm için tarih verdi

Bakan Kurum İstanbul’da kentsel dönüşüm için tarih verdi
A+
A-

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Habertürk canlı yayınında Kübra Par ve Mehmet Akif Ersoy’un sorularını yanıtladı. Gündeme dair önemli açıklamalarda bulunan Bakan Kurum, mega kent İstanbul’da 1,5 milyon riskli konutun yıkılıp yeniden yapılacağını belirterek, kentsel dönüşüm için tarih verdi.

Bakan Kurum’un açıklamaları şöyle:

“2013 yılıydı. Sayın Cumhurbaşkanımız ‘bedeli ne olursa olsun kentsel dönüşümü yapacağız’ sloganıyla İstanbul Gaziosmanpaşa’da kentsel dönüşüm seferberliğini başlattılar. Bire bir yıkılan yapıların yüzde 96.4’ü 99 öncesi yapılan yapılar. AK Parti iktidara geldiğinde yapı denetim düzenlemesini hayata geçirdik. Binaların teknik ve bilimin ışığında denetim düzenlemesini hayata geçirdik. Deprem yönetmeliklerini değiştirdik 3 kere. Yapı denetim sistemi, deprem yönetmeliği, 1 milyon 200 bin konutla dönüşümü sağladık. Sadece ve sadece İstanbul’da 695 bin konutun dönüşümünü yaptık. Deprem riski olan konutu yeniledik. Şu anda İstanbul’un 39 ilçesinde, 93 bin konut devam ediyor.

“1,5 MİLYON KONUTUN ACİL DÖNÜŞMESİ GEREKİYOR”

Daha da bu iradeyi güçlendirerek ortaya koymak zorundayız. 1,5 milyon acil, öncelikli dönüşmesi gereken konut var. Yüzde 20’si çok acil. Bu konutlarla ilgili bizim kentsel dönüşüme koyduğumuz iradeyi çok daha güçlü koymak zorundayız. Ülkemizin milli güvenlik, istikbal, istiklal meselesidir İstanbul. Milli gelirimizin neredeyse yüzde 50’sini, dış ticaretimizin yüzde 58’ini İstanbul’dan alıyoruz. İlave bir nüfus getirmemeliyiz. Hizmet ve finansın, kültür ve sanatın şehri hale getirmek zorundayız.

“İLK TEMELLERİ AYIN 22’SİNDE ATACAĞIZ”

Biz 1,5 milyon riskli konutumuzun 500 binini olduğu yerde yapacağız. Kalan 500 bin konutumuzu da uydu kentler kuracağız. Bunun da ilk temellerini inşallah 10 bin konutun temelini ayın 22’sinde sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifi ile atacağız.

“MSB İLE PROTOKOL YAPTIK”

Anadolu ve Avrupa yakasında planlıyoruz. Esenler’in kuzeyinde Başakşehir sınırları içinde, Sultangazi ile Başakşehir arasında askeri alan var. MSB ile protokol yaptık. Bu alanı rezerv alan olarak kullanacağız. O alanda rezerv konutlarımızın temelini atacağız. Anadolu yakasında Tuzla, Pendik, Maltepe’de alanlarımız var. Hepsi askeri alanlar değil. O alanlarda projelerimizi yapıp, rezerv konutları inşa ettikten sonra vatandaşlarımızı etap etap taşıyacağız. Rızaya dayalı yapacağız. ‘Sizin riskli konutunuzu verin bize’ diyeceğiz.”

Sizler için yazıyoruz
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.