Türkiye’den ABD’ye F-16 mesajı

Türkiye’den ABD’ye F-16 mesajı
A+
A-

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, A Haber televizyonunda gündeme dair soruları cevapladı.

ABD ile YPG/PKK’ya verilen destek, FETÖ meselesi ve yaptırımlar gibi anlaşmazlık konularının devam ettiğine değinen Çavuşoğlu, ABD Başkanı Joe Biden’ın teklifiyle stratejik komite kurduklarını ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın Ankara ziyaretinde komitenin yılda 2 kez toplanmasında mutabık kaldıklarını söyledi.

Çavuşoğlu, “Amaç var olan sorunları çözmek, diğer taraftan da pozitif gündeme odaklanmak. Bir taraftan da ABD’nin Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lehine dengeyi bozduğunu da açıkça görüyoruz. Bunu verdikleri destekten de görüyoruz. Silahsızlandırılmış adaların statüsünü Yunanlılar ihlal etti ve Birleşmiş Milletler’e (BM) başvurduk. Bunun egemenlikle doğrudan orantılı olduğunu da söyledik. Ama verdikleri zırhlı araçlardan bazıları adalara gitti. En son Rum kesimine denizaltı demirledi. Bu anlamda dengeyi bozduklarını görüyoruz. Oysa ABD, dürüst bir arabuluculuk yapmak istiyorsa, -Atina’ya ve bize geliyorlar, diyalog başlasın diye telkinlerde bulunuyorlar- bunun için daha objektif ve dengeli olması gerekiyor.” diye konuştu.

ABD Kongresi’nde F16’lar konusunda itiraz eden senatörler olduğunu ve onların ikna edilmesi gerektiğini kaydeden Çavuşoğlu, ABD yönetimi kararlı durursa bunları aşabileceklerini belirtti.

Çavuşoğlu, Kongre üzerinde son zamanlarda ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake dahil, yönetimin bazı yoğun çalışmalarının da olduğunu, bazılarının Kongre’de İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğini ön şart gibi Türkiye’nin önüne koymaya çalıştıklarını ifade etti.

Bunu Türkiye’nin kabul edemeyeceğini söylediklerini vurgulayan Çavuşoğlu, “Başından beri Finlandiya’ya daha sıcak baktığımızı söylemiştik. Finlandiya’nın üyelik sürecini İsveç’ten ayırdık. İsveç, mutabakatla ilgili adımları atarsa ondan sonra değerlendirebiliriz. Şu an o noktadan çok uzak noktada. Kendileri, genel sekreter, bazı müttefikler, ‘İsveç üzerine düşeni yaptı, NATO’ya alalım’ dese de henüz o noktaya gelmediler. Terörle mücadele, yeni yasa, 1 Haziran da yürürlüğe girecek.” değerlendirmesinde bulundu.

Çavuşoğlu, F-16 ile ilgili ABD’de “seçimi bekliyoruz” havası görmediklerini ancak Kongre’yi ikna etme çabalarının yoğunlaştığını dile getirdi.

F-16 konusunun parti veya ittifak konusu olmadığına dikkati çeken Çavuşoğlu, F-16’ların silahlı kuvvetlere teslim edileceğini ve ön koşulla alınmasının mümkün olmadığını her zaman söylediklerini aktardı.

Sizler için yazıyoruz
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.