ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, ABD’ye ait ‘gizli’ ibareli belgelerin sosyal medya mecralarına sızdırılmasının ardından Adalet Bakanlığı’nın konuyla ilgili adli soruşturma başlattığını duyururken, belgelerdeki iddialar da basına yansımaya devam ediyor. The Washington Post’un aktardığına göre, ‘önemli bir ABD müttefiki ve ABD’nin ekonomik ve askeri yardımlarından yararlanan başlıca ülkelerden’ olan Mısır, Rusya’ya verilmek üzere 40 bin roket üretmeyi planlıyor.
17 Şubat tarihli belgelerde, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi ve üst düzey Mısırlı askeri yetkililer arasında yapıldığı öne sürülen konuşmalara yer verildi. Belgelerde ise Mısırlı yöneticilerin ‘Batı ile sorun yaşamaktan kaçınmak için’ bu planı gizli tutmayı konuştukları ifade edildi. Belgelerde ayrıca Rusya’ya havan topu ve barut sağlama olasılığı da değerlendiriliyordu.
Sosyal medyaya sızan belgelerde dile getirilen bir diğer iddia ise Güney Koreli güvenlik yetkililerinin kendi aralarında yaptıkları bir konuşmada, ‘ABD’nin Ukrayna’ya silah sağlama yönünde kendilerine baskı yaptığından’ bahsettiği yönündeydi. BBC’nin de gördüğü gizli belgelerde yer alan bilgiler, ABD’nin en büyük müttefiklerinden Güney Kore’yi de gizlice izlediğine de işaret ediyor. Belgelerde, Güney Kore yönetiminin Ukrayna’ya mühimmat satışı konusunda yaşadığı ikilem görülüyor. Washington bir süredir Güney Kore’yi, Kiev’e silah satması için ikna etmeye çalışıyor. Güney Kore yetkilileri ise savaş halindeki ülkelere silah satmama politikasından vazgeçmeyeceklerini söylüyor.
ABD geçen yıl Ukrayna’ya çok sayıda top mermisi gönderdiği için mühimmat stoku azalmış, bunların yerine Güney Kore’den mermi almıştı. Fakat Güney Kore bu satışa, bu mermilerin Ukrayna’ya gönderilmemesi kaydıyla onay vermişti. Sızdırılan belgede Güney Kore hükümetinin, ABD’nin bu talebi kabul etmesine rağmen sonradan bu mühimmatı Ukrayna’ya göndermesinden endişe ettiği görülüyor.
Belgede aktarılan görüşme, 1 Mart 2023’te Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol’un üst düzey iki güvenlik danışmanı arasında geçiyor. Devlet Başkanı Yoon’un dışişleri danışmanı Yi Mun-hui, Ulusal Güvenlik Danışmanı Kim Sung-han’a “Hükümet bu mühimmatın son kullanıcısının ABD olmaması ihtimalinden son derece endişeli” diyor. İkili, ABD Başkanı Joe Biden’ın Güney Kore Devlet Başkanı Yoon’u bu konuda arama ihtimalinden endişe ediyor, Kore’nin bu konuda bir politika değişikliğine gitmesi gerekirse de bunun “ABD baskısı yüzünden yapılmış” olarak gözükeceğini söylüyor.
ABD bugüne kadar Güney Kore’nin Ukrayna’daki savaşa daha fazla dahil olmasına yönelik taleplerini gizlemedi. ABD, gelişmiş silahları çok büyük hızla üretme kapasitesi olan Güney Kore’nin Ukrayna’yı desteklemesinin savaşın gidişatını doğrudan etkileyebileceği görüşünde. Rusya’yla köprüleri atmaktan çekinen Seul ise bu konuda isteksiz.