Yabancı kuralına Ada modeli

Yabancı kuralına Ada modeli
A+
A-

Türkiye Futbol Federasyonu(TFF) ve Kulüpler Birliği toplantısında gelecek sezonlarda yabancı kuralı masaya yatırılacak. Kulüplerin genç isimlere yatırımlarının da konuşulacağı toplantıda “B Takım” projesinin devamlılığı da tartışılacak. Son 15 yılda sık sık değişerek eleştirilere maruz kalan yabancı oyuncu kuralına dair yeni kurallar eklenecek.

Türkiye’de yabancı kuralına ilişin ilk kısıtlama 1971-72 sezonunda getirilirken, Türkiye’ye transfer olan yabancıların 25 yaşını geçmemesi şartı konuldu. İlerleyen yıllarda da sık sık oynama yapılan yabancı kuralında oyuncu sayısı her sezon artırılıp düşürüldü. TFF, 2010-2011 sezonuyla beraber yabancı oyuncu kuralında bir kez daha değişiklik yaptı. Yeni kurala göre, 2010-2011 sezonu itibarıyla 6+2+2 kuralı uygulanmaya başladı. Buna göre, kulüpler 10 yabancı futbolcu transfer etme hakkı kazandı. Bu kurala göre 6 yabancı sahada yer alırken 2 yabancı yedekte olacak ve 2 yabancı da kadroya alınmayacaktı.

2011-2012 sezonuyla birlikte yeniden 6+2 kuralına dönüldü. Yapılan değişikliğe göre de kulüplere istediği kadar yabancı futbolcuyla sözleşme imzalama imkanı tanındı. TFF ile Kulüpler Birliği arasında yapılacak toplantıda İngiltere modeli ele alınacak.

Buna göre yabancı oyuncularda sınır koyulmayacakken çalışma izni şartı koyulacak. Çalışma izninin çıkabilmesi için, oyuncunun ülkesinin milli takımının son 2 yıldaki maçlarının yüzde 75’inde forma giymiş olması gerekliliği bulunuyor. Yüzde 75 şartının aşağıya çekilip esnetilerek Türkiye’ye uygun duruma getirilmesi bekleniyor.

Sizler için yazıyoruz
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.