Eski Meksika Devlet Başkanı CIA’in adamıymış!

Eski Meksika Devlet Başkanı CIA’in adamıymış!
A+
A-

ABD Ulusal Arşivleri tarafından yayınlanan gizliliği kaldırılmış belgelere göre, ülkeyi 1976’dan 1982’ye kadar yöneten eski Meksika Devlet Başkanı Jose Lopez Portillo, Amerikan Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) için çalışıyordu.

1963’te Başkan John F. Kennedy’nin öldürülmesiyle ilgili bir CIA soruşturmasında yer alan belgeler arasında, 29 Kasım 1976’da CIA ajanlarının bir toplantısından notlar da vardı.

“MEKSİKA’NIN YENİ BİR BAŞKANI OLACAK”

Söz konusu toplantıdaki tartışmada ABD istihbarat yetkilisi Bill Sturbitts, meslektaşlarına ” Yakında Meksika’nın CIA’nın birkaç yıldır kontrolünde bulunan yeni bir başkanı olacağını” bildirdi.

Toplantıda Notta Lopez Portillo’nun adı geçmiyor, ancak görüşme, Portillo’nun başkanlığı resmen devralmasından sadece birkaç gün önce gerçekleşti.

Lopez Portillo 1976 yılı başlarında, ülkeyi 1929’dan 2000’e kadar yöneten Kurumsal Devrimci Parti’nin tek adayı olarak göreve aday olmuştu. Portillo, 2004 yılında 83 yaşında öldü.

Notta anlatılan toplantı, CIA’nın Kennedy suikastinden hüküm giyen Lee Harvey Oswald hakkındaki soruşturmasına ait belgelerin 1976 Aralık ayı ortalarında yayınlanması üzerine düzenlendi. Oswald, Dallas’ta suikast silahları ateşlenmeden kısa bir süre önce Meksika’yı ziyaret etmişti. Ardından ABD istihbaratı, ülkede geniş çaplı bir takip ve telefon dinleme operasyonu gerçekleştirdi.

6390c2c820302777ee799a93

KENNDEY SUİKASTİ TUTUKLUSU OSWALD

Yetkililer, deniz gazisi suikastçinin başkanlık konvoyu geçerken yakındaki bir binanın altıncı katındaki pencereden başkanı vurduğu sonucuna vardı. Oswald, medyaya kendisinin bir “kurnazlık” olduğunu söyleyerek suçlamaları reddetti. Oswald, JFK’nin öldürülmesinden iki gün sonra polis nezaretindeyken vurularak öldürüldü. Oswald’ın katili Jack Ruby ölüm cezasına çarptırıldı, ancak hapishanedeyken akciğer kanserinden öldü.

Gizliliği kaldırılan belgelere göre Sturbitts, 1976’daki toplantıda Meksika’nın yeni liderinin CIA ile “bu ilişkinin tanıtımına olumlu bakmamasının beklenebileceğini” söyledi.

Lopez Portillo, ABD istihbarat dosyası olarak listelenen dördüncü eski Meksika başkanı. Diğerleri ise 1970-1976 yılları arasında görevde bulunan Luis Echeverria, Gustavo Diaz Ordaz (1964-1970) ve Adolfo Lopez Mateos (1958-1964).

Sizler için yazıyoruz
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.