Yapay zekanın fotoğrafına yarışmadan ödül

Yapay zekanın fotoğrafına yarışmadan ödül
A+
A-

2023 Sony Fotoğrafçılık Ödülleri’nde yaratılıcık kategorisinde en iyi fotoğraf olarak seçilen eserin yapay zekaya ait olduğu öğrenildi. Fotoğrafla yarışmaya katılan Boris Eldagsen, ödülü reddetti ve sektörde bir tartışma yaratmak istediğini belirtti.

Dünya Fotoğrafçılık Örgütü’nün düzenlediği 2023 Sony Dünya Fotoğrafçılık Ödülleri’nde yaratıcılık kategorisinde birinci seçilen fotoğrafın yapay zeka tarafından üretildiği ortaya çıktı.

Ödülü kazanan The Electrician isimli fotoğrafın sahibi Boris Eldagsen, ödülü kabul etmedi. Eldagsen, bu eseriyle yarışmaya katılma gerekçesinin, fotoğrafçılığın geleceği hakkında bir tartışma ortamı yaratmak olduğunu söyledi.

Eldagsen, web sitesinde yayımladığı açıklamada, “Yapay zeka fotoğrafçılık değildir. Bu nedenle ödülü kabul etmeyeceğim” ifadelerini kullandı.

YAPAY ZEKA OLDUĞU FARK EDİLMEDİ

1940’larda çekilmiş gibi duran siyah-beyaz fotoğrafta bir kadın diğerinin arkasında durmuş ve eli diğer kadının omuzlarında olduğu görülüyor. Görüntü gerçekçi gibi görünse de parmakların konumu, tırnakların görünümü ve kadınlardan birinin gözbebeklerinin şekli gibi yapay zeka tarafından üretildiğine dair bazı işaretler var.

Insider’a konuşan Eldagsen, “Yapay zekanın tüm kusurlarına sahip ve fark edilebilirdi ama edilmedi” dedi ve görüntünün kazanmasına şaşırdığını ekledi. Mart ayı başlarında başarısını duyduktan sonra hemen yarışmanın organizatörlerine görüntünün yapay zeka tarafından oluşturulduğunu söylediğini belirtti.

Eldagsen web sitesinde “Benim için yapay zekalı görüntü oluşturucularla çalışmak, yönetmenin ben olduğum bir ortak yaratım süreci. Bu bir düğmeye basmakla ilgili değil. Bu sürecin karmaşıklığını keşfetmek, metin istemlerini rafine etmekle başlamak, daha sonra karmaşık bir iş akışı geliştirmek ve çeşitli platformları ve teknikleri karıştırmakla ilgili” ifadelerini kullandı.

YARIŞMADAN ÇIKARILDI

Eldagsen Insider’a verdiği demeçte, yapay zeka ve fotoğrafçılık arasındaki ilişki üzerine bir tartışma başlatmak istediğini söyledi. Yarışma organizatörlerinin, giderek daha gerçekçi hale gelen yapay zeka tarafından üretilen sanat için ayrı kategoriler oluşturması gerektiğini söyledi. Fotoğraf açıklamalardan sonra Sony Dünya Fotoğrafçılık Ödülleri 2023’ten kaldırıldı ve artık Dünya Fotoğrafçılık Örgütü’nün web sitesinde veya Londra’daki fiziksel sergide yer almıyor.

Sizler için yazıyoruz
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.