Rusya savaşın seyrini değiştirebilir!

Rusya savaşın seyrini değiştirebilir!
A+
A-

Washington Post tarafından ele geçirilen gizli bir ABD istihbarat raporuna göre, Rusya’nın milyarder Elon Musk’ın savaşın ilk günlerinden bu yana Kiev’e sağladığı Starlink uydu operasyonlarını hedef alarak Ukrayna güçlerinin internet erişimini sabote etme arayışında ilerleme kaydettiği belirtiliyor.

KENDİ UYDULARINI KORUMAK İÇİN Mİ GELİŞTİRİLDİ?

Daha önce açıklanmayan çok gizli değerlendirmeye göre Moskova, Starlink’in Ukrayna’daki yayınlarını kesmek amacıyla Tobol elektronik harp sistemlerini aylarca denedi.

Mesajlaşma platformu Discord üzerinden internete sızdırılan bir dizi hassas materyal arasında yer alan belge Mart ayına ait ve Rusya’nın testlerinden herhangi birinin başarılı olup olmadığını göstermiyor. Ancak bu istihbarat bulgusu, gözlemcilerin daha önce sadece varsayım olarak ileri sürdükleri bir şeyi doğruluyor gibi göründüğü için yine de çarpıcı olarak görülüyor.

Görünüşte Kremlin’in uydularını korumak için tasarlanmış bir program olduğu ve bunun yerine düşmanları tarafından kullanılanlara saldırmak için kullanılabileceği söyleniyor.

SPACEX YORUM YAPMAKTAN KAÇINDI

Starlink’in sahibi olan SpaceX firması yorum yapmayı reddetti. Geçtiğimiz ilkbaharda Musk, Kremlin’in teknolojiyi hedef alma girişimlerine kısaca değinmiş ve Mayıs ayında Twitter’da Starlink’in bu tür “karıştırma ve hackleme” girişimlerine karşı dayanıklılığını kanıtlamış olmasına rağmen Rusların çabalarını yoğunlaştırıyor gibi göründüğünü yazmıştı.

Pentagon sızdırılan değerlendirmeyle ilgili sorulara yanıt vermedi. Savunma Bakanlığı sözcüsü Binbaşı Charlie Dietz “Bu sistemler Ukrayna’nın iletişim ağında önemli bir katman oluşturuyor” dedi. Bakanlığın odak noktasının “Ukraynalılara ihtiyaç duydukları uydu yeteneklerini kazandırmak olduğunu” da sözlerine ekledi.

Ukrayna Savunma Bakanlığı sözcüsü Kostiantyn Zhura, Kiev’deki yetkililerin Rusya’nın çabalarından haberdar olduğunu ve “bunları etkisiz hale getirmek için önlemler aldıklarını” söyledi. Washington’daki Rus Büyükelçiliği ise bu yorum talebine yanıt vermedi.

STARLİK UYDULARI HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR

Starlink, savaş alanında iletişim kurmak ve istihbarat aktarmak için küçük taşınabilir terminallere güvenen Ukrayna ordusu için hayati önem taşıdığını kanıtladı. Rus güçleri Ukraynalıların telsiz ve cep telefonu gibi diğer iletişim ekipmanlarını kullanmalarını engellemede başarılı oldular ancak uydu sinyallerini bozmanın daha zor olduğu söyleniyor.

Fotoğraf: Yasuyoshi ChibaFotoğraf: Yasuyoshi Chiba

HİZMETİ KAPATMAKLA TEHDİT ETMİŞ

Geçtiğimiz sonbaharda Musk, savaşı sona erdirmek için eleştirmenlerin Rusya’nın aşırı derecede lehine olduğunu düşündüğü bir açıklama yaptıktan sonra Ukraynalı liderlerin tepkisiyle karşılaştı. Haftalar sonra iş dünyasının patronu, acil durum Starlink hizmeti için finansmanı durdurmakla tehdit edince tekrar eleştirildi. Bunun ardından ise geri adım atmak zorunda kaldı.

Ukrayna’da rapor edilen Starlink kesintilerinin Rusya’nın Tobol deneylerinin mi yoksa kamyona monte Tirada-2 sistemi gibi Rus güçleri tarafından kullanılan diğer sinyal bozucu yeteneklerin mi sonucu olduğu belirsiz. Ukrayna birlikleri Ekim ayında, güney ve doğudaki başarılı karşı saldırılar sırasında Rus mevzilerine doğru ilerlerken kesintiler yaşadıklarını bildirmişlerdi. Financial Times’ta yer alan bir habere göre Ukraynalı yetkililer o dönemde SpaceX’in Rusların hizmeti kullanmasını engellemek için bu bölgelerdeki internet erişimini kısıtladığını öne sürmüştü.

Kaynaklar: Konumlar Secure World Foundation'dan alınmıştır. ABD gizli belgelerinden tahmini hedef alanı.Kaynaklar: Konumlar Secure World Foundation’dan alınmıştır. ABD gizli belgelerinden tahmini hedef alanı.

EN AZ 7 TOBOL KOMPLEKSİ TESPİT EDİLDİ

Uzay güvenliği ve sürdürülebilirlik konularına odaklanan özel sermayeli bir grup olan Secure World Foundation tarafından bu ay yayınlanan bir rapora göre analistler Rusya’da hepsi de uyduları izlemek için kullanılan tesislerin yanında yer alan en az yedi Tobol kompleksi tespit etti. Analistler, bazı tesislerin mobil sinyal bozucuların merkezi olduğunu söyledi.

Sızdırılan belgede “Rusya’nın Tobol-1 ile Ukrayna üzerindeki Starlink uydu iletişim sistemini hedef almaya yönelik devam eden askeri operasyonel denemesi” tanımlanıyor ve Rusya içinde testlerin yapıldığı üç yer belirtiliyor. Denemelerin yapıldığı “tahmini merkez”, Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk bölgesindeki Bakhmut yakınları, bu yıl savaşın en yoğun çatışmalarına sahne oldu.

UKRAYNA’NIN TAMAMINI KAPSAYACAK GİBİ GÖRÜNÜYOR

Rusya’nın Tobol komplekslerini ülke genelinde konumlandırması bunların savunma amaçlı kullanıldığını düşündürse de, ABD istihbarat değerlendirmesinde açıklanan üç tesisten biri Moskova’nın dışında, biri Kırım yakınlarında ve diğeri de Rusya’nın batıdaki Kaliningrad eksklavında bulunuyor.

Ukrayna’ya en yakın tesisler olduğundan saldırı amaçlı bir operasyon için uygun olarak görülüyor. Secure World Foundation program planlama direktörü Brian Weeden, Rusya’nın geliştirdiği sistemin kapsama alanlarının Ukrayna’nın tamamını kapsayacak gibi göründüğünü söyledi.

Raporu değerlendiren uzmanlar bu sistemin çalışma şeklini ifade ederken “Elimizdeki kamuya açık belgelerde bunun bir savunma sistemi olduğundan bahsediliyor, yani Tobol Rus uydularını karıştırmaya ya da müdahale etmeye çalışan başka birisini tespit etmek için kullanılacak. Bu parazit sinyallerini analiz edecek ve daha sonra paraziti ortadan kaldırmaya çalışacak bir karşı sinyal yayınlayacaktır.” diyor.

BAŞKALARININ UYDULARINA MÜDAHALE EDEBİLİRLER

Araştırmacılar “Bunu yapabiliyorsanız muhtemelen aynı yetenekleri bir başkasının uydusuna saldırgan bir şekilde müdahale etmek için de kullanabilirsiniz.” diye ekledi.

Rus belgelerinde 14Ts227 olarak geçen Tobol programı hakkında kamuya açık sadece zayıf ipuçları ve açıklamalar var ve yetenekleri yıllardır gizemini koruyor. Araştırmacılar programın yaklaşık on yıl önce başlamış gibi göründüğünü söylüyor.

STARLİNK UYDULARI DÜŞMEYE BAŞLAMIŞTI!

Tüm dünyada internet için uydudan bir ağ oluşturan SpaceX firması, geçtiğimiz gün skandal bir haberle gündeme gelmişti. SpaceX’in internet uydularını takip eden Harvard-Smithsonian astrofizikçisi Jonathan McDowell, 30062 olarak belirlenen Starlink uydusu Pazartesi günü Kaliforniya kıyılarından Dünya atmosferine yeniden girdi. Uydu büyük olasılıkla atmosfere girişi sırasında yandığını söyledi.

Rusya’nın uydulara yönelik geliştirdiği silahı için ortaya çıkan raporlar, akıllara Starlink uydularının düşmesinde Rusya’nın bir payının olup olmayacağı düşüncesini getirdi.

KAYNAK: HABER7

Sizler için yazıyoruz
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.