Yurt dışı oyları seçimin kaderini belirleyebilir

Yurt dışı oyları seçimin kaderini belirleyebilir
A+
A-

Avrupa’daki Türk seçmenler yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde son sözü söyleyebilir mi? Rakamlar yurtdışındaki seçmenlerin rolü hakkında ne gösteriyor? Kaç Türk seçmen 14 Mayıs’ta yurtdışında oy kullanacak? Erdoğan son cumhurbaşkanlığı seçimlerinde hangi Avrupa ülkelerinde en yüksek desteği aldı? Fransa merkezli Euronews kanalı, bu soruların cevaplarını aradı.

YAKIN GEÇECEK SEÇİMDE GURBETÇİLERİN OYLARI ERDOĞAN’A KAZANDIRABİLİR

14 Mayıs’ta yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde seçmenlerin tahmini olarak yüzde 5,3’ünün oylarını yurtdışında kullanacak olması sebebiyle, yurtdışında yaşayan Türklerin seçim yarışını önde götüren görevdeki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Millet İttifakı’nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu arasındaki çekişmeli sonuçta belirleyici rol oynaması bekleniyor.

Anketler iki adayı neredeyse başa baş gösteriyor ancak yurt dışındaki (ağırlıklı olarak Avrupa’daki ve özellikle Almanya’daki) Türk seçmenlerin olası niyetlerini hesaba katmıyor. Oysa bu seçmenlerin tercihleri, ilk tur oylamada yüzde 50’den fazla destek almak ve ay sonunda ikinci tur oylamadan kaçınmak isteyen iki aday için belirleyici olabilir.

2018'de yurt dışından yüzde 60 oy alan Erdoğan'ın, bu seçimde de benzer bir oy oranı alması kafa kafaya gitmesi beklenen seçimin sonucuna ciddi etki edebilir.2018’de yurt dışından yüzde 60 oy alan Erdoğan’ın, bu seçimde de benzer bir oy oranı alması kafa kafaya gitmesi beklenen seçimin sonucuna ciddi etki edebilir.

Türkiye’de son on yılların en önemli seçimi olarak görülen Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Türkiye’de 60,7 milyon, yurtdışında ise 3,42 milyon vatandaş oy kullanma hakkına sahip. Dolayısıyla, yurt dışındaki seçmenler toplam seçmenlerin yüzde 5,3’üne karşılık geliyor. Bu rakam 2018 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 3,04 milyondu ve toplam seçmenin yüzde 5,1’üne denk geliyordu.

Türkiye’de cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmak için bir adayın oyların salt çoğunluğunu, diğer bir deyişle yüzde 50’den fazlasını alması gerekiyor. Bu, bir adayın yüzde 50 barajını aşması ve ilk turda seçilmesi için gerekenden 1,3 milyon daha fazla oy anlamına geliyordu. Tüm bu rakamlara yurt dışında kullanılan oylar da dahil. Erdoğan 2018 seçimlerinde ilk turda tüm oyların yüzde 52,6’sını, yani 50,07 milyon geçerli oyun 26,33 milyonunu alarak cumhurbaşkanı seçildi. Erdoğan seçilebilmesi için gerekenden 1,3 milyon daha fazla oy alarak seçimi kazandı.

2018'de seçimin açık ara bitmesi, yurt dışı oylarının öneminin gölgede kalmasına neden olmuştu.2018’de seçimin açık ara bitmesi, yurt dışı oylarının öneminin gölgede kalmasına neden olmuştu.

2018 SEÇİM SONUÇLARI: YURT İÇİ VE YURT DIŞI OYLAR ARASINDAKİ FARK

2018 seçimlerinde 3,04 milyon Türk vatandaşı yurt dışında oy kullanmak üzere seçmen kütüğüne kayıt yaptırdı. Türkiye sınır kapılarında da oy kullanma hakkına sahip bu kişilerin yarısı (1,53 milyon) 2018 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy kullandı.

Aşağıdaki grafik, 2018 seçimlerinde yurt içinde kullanılan oylar ile yurt dışında kullanılan oylar karşılaştırıldığında, Erdoğan’ın büyük ölçüde yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının desteğine sahip olduğunu gösteriyor.

Erdoğan, 2018 seçimlerinde Türkiye’de kullanılan oyların yüzde 52,4’ünü alırken, sınır kapıları da dahil olmak üzere yurt dışında kullanılan oyların yüzde 59,4’ünü, yani yaklaşık 895 bin oy aldı.

Başlıca rakibi Muharrem İnce için ise, sonuçlar tam tersi oldu. İnce yurt dışında yaşayan Türklerden (yüzde 25,8), yurt içindeki Türklere (yüzde 30,8) kıyasla daha düşük oranda oy aldı

AVRUPA’DAKİ TÜRK SEÇMEN, BÜYÜK ÖLÇÜDE ERDOĞAN’I DESTEKLEDİ

2018 seçimlerinde yurt dışında kayıtlı Türk seçmenlerin yüzde 87’si (2,63 milyon) 19 Avrupa Birliği üyesi, Birleşik Krallık, Norveç veya İsviçre’de ikamet ediyordu. 2018’deki tüm gurbetçi seçmenlerin neredeyse yarısı (yüzde 47) Almanya’da yaşıyordu.

2018 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Avrupa’daki Türk seçmenler ezici bir çoğunlukla Erdoğan’ı destekledi. Erdoğan, Almanya’da yüzde 64, Fransa’da yüzde 63, Hollanda’da yüzde 72, Belçika’da yüzde 74 ve Avusturya’da yüzde 71 oranında oy aldı. Bu ülkeler sırasıyla en yüksek Türk seçmen sayısına sahip olan ülkeler. Almanya’da 1,44 milyon kayıtlı Türk seçmen bulunurken, bu rakamı 341 bin ile Fransa ve 260 bin ile Hollanda takip etti.

Öte yandan Erdoğan 2018’de bazı Avrupa ülkelerinde çok düşük destek buldu. Örneğin Çekya’da oyların sadece yüzde 11’ini, İrlanda’da yüzde 16’sını ve İspanya’da yüzde 18’ini aldı. Ancak bu ülkelerdeki seçmen sayısının, Erdoğan’ın yüzde 60’ın üzerinde destek aldığı ülkelere kıyasla çok düşük olduğu dikkat çekti.

GURBETÇİLERİN SEÇİME KATILIM ORANLARI ÖNEMLİ ÖLÇÜDE ARTTI

Türk gurbetçiler ilk kez 2014 seçimlerinde yurt dışında oy kullanabildi. O yıl, sınır kapılarında kullanılan oylar da dahil olmak üzere yurt dışında seçime katılım oranı sadece yüzde 18,9 oldu. Bu oran 2018’de yüzde 50,1’e yükseldi.

Yurt dışındaki seçmenlerin 14 Mayıs’ta sandığa gitme oranının ya da sandıktaki tercihlerinin ne olacağını öngören bir anket yok. Ancak AK Parti, oyların kendi lehine olmasını bekliyor ve yurt dışında katılım oranını artırmayı hedefliyor.

GURBETÇİLER FİKRİNİ DEĞİŞTİRİR Mİ?

Bu seçimde Türk gurbetçilerin tercihlerinde dramatik bir değişiklik olabilir mi? Türkiye’deki ekonomik parametrelerdeki sıkıntılar, doğrudan maruz kalmadıkları için Türk gurbetçiler için önemli kaygılar değil. Euronews’e göre gurbetçilerin Erdoğan’a desteği daha çok duygusal ve bunun değişmesi zor.

TOGG gibi atılımlar, gurbetçilerin daha çok önemsediği konular. Yine Euronews’e göre; Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun son Avusturya ziyaretinde TOGG’u Viyana’ya getirmesi tesadüf değildi. Mevkidaşı ile toplantılara katılmak için aracı kullanan Çavuşoğlu, gurbetçilere seslenirken aracın Avrupa’ya ihraç edileceğini açıkladı.

Dolayısıyla Erdoğan’ın Avrupa’daki destekçilerinin fikirlerini değiştirmeleri için bir neden yok gibi görünüyor. Muhalefet de yurt dışında seçime katılım oranını artırmak için Avrupa’da iyi organize edilmiş siyasi kampanyalar başlatamadı.

KAYNAK: EURONEWS

Sizler için yazıyoruz
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.