Putin’den savaş ganimeti hamlesi

Putin’den savaş ganimeti hamlesi
A+
A-

Rusya Devlet Başkanı lideri Vladimir Putin, Rusya’da faaliyet gösteren iki yabancı enerji şirketinin Rusya’daki varlıklarını geçici olarak kontrol etmeye olanak sağlayan bir kararname imzaladı. Kremlin yönetimi gerekli olması halinde başka firmalara yönelik de benzer kararların çıkabileceğinin sinyalini verdi.

Söz konusu kararname, Rusya’nın yurtdışındaki varlıklarının dondurulması halinde buna karşılık vermek amacıyla Uniper SE ve Finlandiyalı Fortum Oyj şirketlerinin Rusya’daki varlıklarının kontrolünü Kremlin’in almasına olanak tanıyor.

Kararnamede, “ABD ve diğer ülkelerin dostane olmayan ve uluslararası hukuka aykırı şekilde yaptırımlarla Rusya’ya karşı adım atmaları halinde Rusya’nın da bunlara karşılık vermesine imkan sağladığı” belirtiliyor. Yayımlanan kararnameyle, söz konusu iki şirkete ait varlıklar Rusya’nın federal varlık yönetim dairesi Rosimuschchestvo’ya geçti.

EL KONULAN ŞİRKET SAYISI ARTABİLİR
Rusya’nın devlet bankası Bank VTB PAO’nun CEO’su da Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Rusya’nın Fortum gibi yabancı şirketlerin ülkedeki varlıklarının denetimini eline alması ve yaptırımlar kalkana kadar da kontrolü elinde tutması gerektiğini söylemişti.

Rus haber ajansı TASS’ın haberine göre Rosimuschchestvo, başka yabancı şirketlerin Rusya’daki varlıklarının denetimine de el konulabileceğini işaret etti. Habere göre, Rusya bu şirketlerin varlıklarının yönetiminin ekonomiye uygun olduğundan emin olmak istiyor.

AB, RUSYA VARLIKARININ UKRAYNA İÇİN KULLANILABİLECEĞİNİ AÇIKLAMIŞTI
Kararnameye göre, şirketlerin sahiplik durumlarında ve mülkiyet konularında herhangi bir değişiklik ya da yaptırım öngörülmüyor, sadece geçici bir süreyle şirketin yönetimine el konulmasını sağlıyor.

Geçen yıl Ekim ayında, Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, Ukrayna’nın yeniden inşasında kaynak olarak dondurulan Rus varlıklarının kullanılmasının düşünüldüğünü söylemişti.

Sizler için yazıyoruz
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.