Türkiye’nin hava, kara ve denizdeki savunma sanayi başarısına bir yenisi daha eklendi.Baykar tarafından geliştirilen mini akıllı seyir füzesi BAYRAKTAR KEMANKEŞ ilk kez TEKNOFEST’te tanıtıldı.
Baykar Teknoloji CEO’su Haluk Bayraktar, Kemankeş’in TEKNOFEST 2023’te sergilendiğini açıkladı.
Bayraktar Twitter’da yaptığı açıklamada “Kemankeş mini akıllı seyir füzesi ilk kez Teknofest 2023’te sergileniyor. Jet motorundan, stabilize kamera sistemine, yapay zeka yazılımlarından sistem tasarımına tümüyle milli ve özgün. 200 km+ operasyonel menzili, 0.7 Mach dalış sürati, 30 kg ağırlık” ifadelerini kullandı.
Haluk Bayraktar, “Bayraktar Kemankeş en ufak bir harici destek, hibe, sipariş talebi olmaksızın tamamen Baykar, öz kaynaklarıyla ekibimiz tarafından milli ve özgün olarak geliştirilmiştir.” dedi.
Baykar Platform Mühendislik Takım Lideri Burak Özbek, AA muhabirine, BAYRAKTAR KEMANKEŞ’in, stratejik hedeflere Bayraktar TB2 ile taarruz kabiliyetini artırmak için geliştirildiğini söyledi. Özbek, füzenin, Bayraktar TB2’nin yanı sıra geliştirdikleri diğer tüm insansız hava araçlarıyla entegre olabildiğini bildirdi.
Füzenin ismini en zorlu şartlarda hedeflerini tam isabetle vuran okçulardan aldığı bilgisini veren Özbek, “Biz de aynı isabeti mini seyir füzemizle sağlayacağımız için ismini KEMANKEŞ koyduk.” dedi.
BAYRAKTAR KEMANKEŞ’in muharebe sahasında sağlayacağı avantajlara değinen Özbek, şöyle konuştu:
“Şu anda kullandığımız lazer güdümlü mühimmatlarda hedefe yaklaşmanız, hedefi görmeniz gerekiyor. Bu da sizi risk bölgesine sokuyor. KEMANKEŞ özelinde TB2 veya ana platform uçakla havadan havaya haberleşme sağladığımız için, çok daha uzak mesafeden, riskli bölgeye girmeden bile düşman unsurlarına taarruz yapabilecek bir kabiliyete erişmiş oluyoruz. Kendi üzerinde gimbal sistemi ve yapay zekayla görüntü işleyerek de hedefe taarruz gerçekleştirebiliyor. Aynı zamanda kendi üzerinde karışıma dirençli GNSS sistemleriyle elektronik harp ortamlarında da görev yapabiliyor. Bu anlamda TB2’nin kabiliyetlerini çok artıracağını düşünüyorum.”
Çalışmalarına geçen yıl başladıkları seyir füzesi için uçuş testleri aşamasında olduklarını bildiren Özbek, uçuş testlerinin devam ettiğini, bu yıl seri üretime başlamayı hedeflediklerini kaydetti. Özbek, TEKNOFEST sonrası 1-2 ay içinde ilk atışı gerçekleştirmeyi planladıklarını, sonrasında motorlu uçuş testleri yapılacağını anlattı.
Burak Özbek, BAYRAKTAR KEMANKEŞ’in teknik özelliklerine ilişkin soruya da şu yanıtı verdi:
“KEMANKEŞ’in toplam ağırlığı 35 kilogram. 6 kilogram ağırlığında harp başlığımız var. Yani düşündüğümüz zaman aslında TB2’nin taşıdığı mühimmatlara benzer ağırlıkta bir harp başlığı ağırlığı var. Dolayısıyla tahrip etkisi onlara benzer olacaktır. Ek olarak üzerinde jet motoru olduğu için yani mini bir seyir füzesi gibi de düşünebiliriz. Bahsettiğim haberleşme menzili şu anda 50 kilometre, ileride 100 kilometreye gidecek ama kendi uçuş menzilini düşündüğümüz zaman 250 kilometre kadar gidebiliyor. Bir saate yakın havada kalabiliyor. Bütün irtifa, uçuş hızı, sıcaklık veya hedef bilgilerini, aynı zamanda kamera görüntüsünün tamamını TB2’ye aktarıyor ve TB2’nin yer kontrol istasyonuna iniyor. Bu bağlamda düşündüğümüz zaman TB2 ile zaten belli bir mesafeye gidiyorsunuz, ek olarak bir de KEMANKEŞ ile gittiğiniz zaman çok ciddi, 400 kilometrelere varan menzillerden bahsediyoruz.”
Bayraktar TB2’nin KEMANKEŞ ile kazanacağı yeteneklere dikkati çeken Özbek, şunları kaydetti:
“Arada haberleşme olduğu için çok uzak mesafeden görüntü alabileceğiz. Çok uzak mesafeden TB2’nin yönettiği başka bir insansız hava aracı gibi düşünebilirsiniz. Mühimmat için lazer güdümlü olduğundan bahsetmiştik. Lazer güdüm için hedefi görmeniz lazım. Artık TB2’den görmeden bile bir hedefe taarruz gerçekleştirebileceksiniz. Düşman hattının arkasındaki çok stratejik hedeflere karşı TB2’yi çok daha etkin şekilde kullanılabilecek hale getirecek.”
“Kemankeş” Osmanlı İmparatorluğu’nda kullanılan bir terimdir ve “okçu” anlamına gelir. Kemankeşler, okçuluk konusunda eğitim almış ve iyi bir nişancılık becerisine sahip olan askeri bir sınıftı. Aynı zamanda, İstanbul’un Tophane semtindeki Kemankeş Kışlası’nda konuşlandırılmışlardı. Günümüzde “kemankeş” kelimesi genellikle eski İstanbul’da kullanılan bir terim olarak anılır.
Dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST, kapılarını 7’nci kez İstanbul’da açtı.
Türkiye’de milli teknolojinin geliştirilmesi konusunda kritik rol oynayan birçok kuruluşun paydaşlığıyla, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yürütücülüğünde düzenlenen TEKNOFEST, İstanbul Atatürk Havalimanı’nda başladı.
Yoğun yağışa rağmen ilk gününde her yaştan çok sayıda ziyaretçinin katıldığı TEKNOFEST İstanbul; teknoloji yarışmaları, hava gösterileri, konserler, çeşitli konularda gerçekleştirilen söyleşi ve etkinlikler gibi birçok faaliyete ev sahipliği yapıyor.
Etkinlik; toplumda teknolojiye olan ilgiyi artırmayı, Türkiye’nin teknoloji üreten ve geliştiren bir topluma dönüşmesi konusunda farkındalık oluşturmayı hedefliyor. Yüz binlerce gencin hayallerini gerçekleştirmesi için TEKNOFEST kapsamında çeşitli disiplin ve kategorilerde teknoloji yarışmaları düzenleniyor.
Etkinlikte, 41 ana yarışma, 102 farklı kategoride düzenleniyor ve bu yarışmalara 332 bin takım ve 1 milyondan fazla yarışmacı katılıyor. Yarışmalarda 13 milyon TL’nin üzerinde ödül, 30 milyon TL’nin üzerinde malzeme desteği verilecek.
Akıllı ulaşım, biyoteknoloji inovasyon, çip tasarım, dikey inişli roket, eğitim teknolojileri, engelsiz yaşam teknolojileri gibi birçok kategoride gerçekleştirilen yarışmaların yanı sıra TEKNOFEST’te paydaş kurumlar, açtıkları stantlarda geliştirdikleri ürün ve sundukları hizmetleri de sergiliyor.
Aralarında Bayraktar Kızılelma, Bayraktar Akıncı’nın da yer aldığı savunma sanayisinin öne çıkan projeleri de ziyaretçilere sunuluyor.
Bu yıl Bayraktar TB3 Silahlı İnsansız Hava Aracı, ilk kez TEKNOFEST etkinlik alanında yerini aldı.
Türk Yıldızları, Solo Türk, Hürkuş, Gökbey, Aksungur, Bayraktar TB2, Jandarma Çelik Kanatlar, Bayraktar AKINCI, ATAK ve Anka da etkinlik kapsamında uçuş gösterileri gerçekleştirecek.
TEKNOFEST Yönetim Kurulu ve T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar’ın katılımıyla gerçekleştirilecek olan TEKNOFEST İstanbul açılış seremonisi, saat 15.00’te yapılacak.
İstanbul Atatürk Havalimanı’nda 1 Mayıs’a kadar sürecek olan etkinliğe ziyaretçi kaydı “teknofest.org” adresinden gerçekleştiriliyor. Kaydın ardından çevrim içi olarak iletilen QR kod ile etkinlik alanına giriş yapılabiliyor.