Türkiye nükleer çağa adım attı

Türkiye nükleer çağa adım attı
A+
A-

Türkiye nükleer enerjiye sahip ülkeler arasındaki yerini aldı. Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ne nükleer yakıtın girmesiyle birlikte Türkiye nükleer tesise sahip olmuş oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Lideri Putin Akkuyu Nükleer Güç Santrali İlk Nükleer Yakıt Getirme Töreni’ne canlı bağlantı ile katıldı.

Türkiye’nin nükleer güç sahibi ülkeler ligine yükseldiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, santralin tüm ünitelerinin 2028 yılına kadar hizmete gireceğini duyurdu.

“Ülkemizin elektrik tüketiminin yüzde 10’u bu santral tarafından sağlanacaktır.” ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yılda yaklaşık 35 milyar kilovatsaat elektrik üretileceğini söyledi.

Öte yandan Erdoğan, farklı planlarda inşa etmeyi planladıkları 2. ve 3. nükleer santralleri için en kısa sürede harekete geçeceklerini de açıkladı.

Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları:

Bugün Türkiye’yi dünyanın nükleer güç sahibi ülkeler arasına sokacak büyük hamlenin sevincini paylaşmak için bir aradayız. Bu törenle milletimize olan bir sözümüzü gerçekleştirmiş oluyoruz. Akkuyu NGS’nin üretime geçmesinden bir önceki aşaması olan nükleer yakıtların santral sahasına getirilmesine şahitlik ediyoruz. Artık Akkuyu nükleer tesis hüviyeti kazanmıştır. Ülkemiz 60 senelik gecikmenin ardından nükleer güç sahibi ülkeler ligine yükselmiştir.

“2028’E KADAR SANTRAL HİZMETE GİRECEKTİR”

Avrupa komisyonu nükleer enerjiyi yeşil enerji ilan ederek bu konudaki tereddütleri gidermiştir. Projemize en başından beri destek veren Putin başta olmak üzere tüm Rusya makamlarına şükranlarımı sunuyorum. Her biri 1200 megawatt güce sahip 4 reaktörlü santral inşa ediyoruz. Milli bütçemize yük getirmeyen finansman modeliyle hayata geçirilmiştir. Akkuyu Rusya ile aramızdaki en büyük ortak yatırımdır. 20 milyar dolarlık proje Rosatom tarafından tasarlanmış ve inşa edilmiştir. Bakım, işletme ve santraller için işletmeden çıkarma işlemlerinin sorumluluğu yükleniciye aittir. 2028’e kadar santral hizmete girecektir.

“ÜLKENİN ELEKTRİK TÜKETİMİNİN YÜZDE 10’U AKKUYU’DAN KARŞILANACAK”

Ülkemizin elektrik tüketiminin yüzde 10’u buradan karşılanacaktır. Burada tam kapasitede 35 milyar kilowatt saat elektrik üretilecektir. Stratejik yatırım unvanını hak ediyoruz. Doğal gaz ithalatının düşmesine 1,5 milyar Dolar katkısı olacak proje milli gelire de olumlu yönde katkı yapacaktır. Proje kapsamında Rusya’da eğitim görerek santral görev yapacaklar ülkemizin nükleer güç alanındaki insan gücünü zenginleştirecektir. 300’ü aşkın mühendisimiz Rusya’da yetiştirildi. Bu santrali planlarken önceliklerimizin başında güvenlik gelmiştir. Santralimizin 6 Şubat depremlerinden etkilenmemesi, mühendislerin işlerini ne kadar titizlikle icra ettiğini gösteriyor.

“İKİNCİ VE ÜÇÜNCÜ SANTRAL İÇİN HAREKETE GEÇECEĞİZ”

Bu proje ile ikinci ve üçüncü santrallerimiz için de en kısa sürede harekete geçeceğiz. Rusya’nın Hatay’da kurduğu sahra hastanesi için özellikle milletim adına teşekkür ediyorum.

PUTİN’DEN AKKUYU NGS AÇIKLAMASI

Törende konuşma yapan Putin, “Gerçek anlamda Türk-Rus en büyük ortak projelerinden biri olan Akkuyu NGS’de önemli aşamaya gelinmesinde sizi tebrik ediyorum. Akkuyu, Türk-Rus tarihinin en büyük projelerinden” dedi. Enerji ve ticaret ilişkilerinin daha çok geliştirilmesine karar verildiğini belirten Putin, “İki ülke pazarına da daha faal şekilde göstereceğiz” ifadelerini kullandı.

Putin’in açıklamaları şöyle:

Türkiye’de gaz merkezi kurulacak. Türkiye’de kurulacak gaz merkezi ile ticaret artacak. Gazımızın 3. ülkelere yönelimi konusunda iş birliği konusunda karar verdik. Talebi olan yabancı ülkelere piyasa şartlarına satacak.

Geçen sene Türkiye’ye 5 milyonun üzerinde Rus vatandaşı geldi. Türkiye için deprem konusunda gerçekten üzüldük. Can ve mal kaybı yaşadı. Türkiye hükümetinin nedenli zor görevler düştüğünü de anlıyoruz. Alt yapı oluşturulacak. Burada da Türkiye’ye desteğimizi sağlamaya hazırız. Çok sıradışı bir durumla karşı karşıyayız. Rusya, Türkiye’ye ilk tıbbi yardım gönderen ülkelerden biri oldu. Bütün bu yardımları gönülden yapıyoruz.

Dünyanın en büyük nükleer santralini kurmaktayız. Rus ve Türk enerji uzmanları büyük bir azimle ve ahenkle çalışıyorlar. Reaktörlerin hepsini dördünü de aynı anda kuruyoruz. Çalışanın sayısı 20 bini aşıyor, 30 bine yaklaşıyor.

70 YILLIK HAYAL GERÇEK OLDU

Akkuyu NGS, Türkiye için enerji ve teknoloji alanında bir milat olacak ve Türkiye’nin 70 yıllık hayali gerçeğe dönüşecek. Türkiye, Akkuyu NGS ile en yüksek güvenlik standartlara sahip son teknoloji ile enerji üretecek. Bu hamle ile büyük ve güçlü Türkiye idealine emin adımlarla yürüyor olacak.

İSTANBUL’UN ENERJİSİNİ SAĞLAYACAK

Akkuyu Nükleer Güç Santrali devreye girdiğinde İstanbul’un toplam enerji harcamasını tek başına karşılayacak dev bir enerji üretim üssü olacak.

60 YIL HİZMET VERECEK

Akkuyu Nükleer Güç Santrali, 60 yıl boyunca kesintisiz hizmet verecek. Bakım ve yenilemelerle kullanım ömrü 20 yıl daha uzatılabilecek. Türkiye ekonomisine 50 milyar dolarlık katkı sağlayacak.

TEK KALEMDE EN BÜYÜK YATIRIM

Cumhuriyet tarihinin tek kalemde yapılan dev yatırımı olan projenin temeli 3 Nisan 2018 yılında atılmıştı. Hızlı çalışmalar neticesinde ilk ünite bugün faaliyete geçiyor.

AKKUYU NÜKLEER GÜÇ SANTRALİ PROJESİ HAKKINDA BİLGİLER

1- AKKUYU NGS İLE;

  • Türkiye’nin elektrik arzının %10’u karşılanacak.
  • CO2 salımı yıllık 35 milyon ton azalacak.
  • Projeye 6,5 milyar $ yerli katkı sağlanacak.
  • Yıllık 7 milyar m3 doğalgaz ithalatı önlenecek.

2- AKKUYU NGS İNŞAATINDA SON DURUM

  • 4 ünitenin tamamında Nükleer Düzenleme Kurumundan (NDK) alınan inşaat lisansı ile çalışmalar devam ediyor.
  • Dünyada sadece 5 adet bulunan dünyanın en büyük vinçlerinden iki tanesi (Liebherr LR 13000) Akkuyu NGS’de görev yapıyor.
  • Dünyanın en büyük nükleer güç santrali şantiyesi ülkemizdedir.
  • Şantiye sahasında en yoğun dönemde yaklaşık 30.000 kişi çalışıyor. Çalışanların %80’i Türk.
  • Akkuyu NGS projesinde başta nükleer enerji, inşaat, elektrik elektronik olmak üzere 600’ü aşkın Türk mühendis görev yapıyor.
  • Akkuyu projesi NDK, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve diğer ilgili kurumlar ile uluslararası bağımsız denetim kuruluşlarınca sürekli denetlenmektedir.

3- RUSYA’YA NÜKLEER ENERJİ EĞİTİMİ İÇİN GÖNDERİLEN ÖĞRENCİLER

  • 317 öğrenci eğitim için Rusya’ya gönderildi.
  • Rusya’dan dönen 291 yüksek nükleer mühendis Akkuyu’da iş başı yaptı. 26’sı eğitimine devam ediyor.
  • MEB YLSY bursu ile yaklaşık 500 öğrenci yurtdışında eğitim görmek üzere seçildi.

4- DÜNYA’DA NÜKLEER;

Avrupa Komisyonu 2 Şubat 2022 itibarıyla nükleer enerjiyi yeşil enerji olarak kabul etmiştir. (10 AB üyesi ülke, nükleer “yeşil enerji” olarak kabul edilsin çağrısı yapmıştı “Fransa, Polonya, Bulgaristan, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Finlandiya, Macaristan, Romanya, Slovakya ve Slovenya”)

  • Hollanda ve İsveç nükleere desteğini açıkladı.
  • Dünya 422 reaktör işletmede, 57 tanesi inşa halinde.
  • Avrupa’da 170 reaktör işletme, 16 reaktör inşa halinde.
  • AB elektriğinin %25’ini nükleerden karşılıyor.
  • ABD’de 92, Fransa’da 56, Çin’de 56 ve Rusya’da 37 nükleer reaktör işletmede.
  • Macron, iklim değişikliği hedeflerini tutturmak ve enerji arz güvenliği için ülkesinde yeni nükleer santraller yapılacağını açıkladı.

Birleşik Krallık, önümüzdeki dönemde 8 adet NGS kuracağını açıkladı.

Güney Kore, Japonya, Fransa ve Polonya son dönemde aldığı kararlar doğrultusunda nükleer enerjiye daha fazla yatırım yapmayı planlıyor.

Sizler için yazıyoruz
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.