Seçime günler kala son seçim anketi!

Seçime günler kala son seçim anketi!
A+
A-

Bugün itibarıyla tam 2 hafta kalan Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili genel seçimleri için araştırma şirketlerinin seçim anketleri gelmeye devam ediyor. “Türkiye’nin Nabzı” konseptiyle haftalık olarak gerçekleştirdiği seçim anketlerinin sonuncusunu Sabah.com.tr ile paylaşan ve değerlendiren OPTİMAR Araştırma başkanı Hilmi Daşdemir son seçim anketinin iktidar ve muhalefet için söylediklerini yorumladı. “Sayın Erdoğan’ın önde olmadığı hiçbir anket görmedik” diyen Daşdemir AK Parti’nin de CHP karşısında 8 puanın üzerinde bir farkla kazandığını belirtti. Meral Akşener’in İYİ Parti’si ise baraj sınırında.

2014 ve 2018 SEÇİMLERİNDE NOKTA ATIŞ YAPAN ŞİRKETİN SON SEÇİM ANKETİ SONUÇLARI

2014 ve 2018 seçimlerinde seçim ilk turda bitecek diyen ve oranlarda nokta atışı yapan bir araştırma kuruluşu olarak “51-53 arasında Erdoğan oy alacak” tespitimiz birebir sonuç verdi. Bu anlamda hiç kimse bizim kadar böyle iddialı cümle kurmamıştı ve netice görüldüğünde işimizi layıkıyla ve kuralına uygun olarak yapmanın gururunu yaşadık.

MHP Web Banner 1024X341
SEÇİM YAKLAŞTIKÇA TAŞLAR YERİNE OTURUYOR VE ERDOĞAN’IN AVANTAJI ARTIYOR

Başkanlık sistemlerinde seçimler birbirine yakın oylarla sonuçlanır ve birden çok aday olsa da en nihayetinde 2 aday arasında birbirine yakın şekilde neticelenir. Bu anlamda seçime yakın bir zaman kala ancak taşlar tam manasıyla yerine oturabiliyor. Ve şu an o sürece girdik. Her geçen gün tablonun daha da netleştiği bir aşamadayız ve seçmenin tercihlerinin biraz daha netleştiğini görüyoruz.

Seçime 2 hafta kala son seçim anketi! Kararsız seçmen kararını verdi: İşte oy oranları
SON SEÇİM ANKETİ SONUÇLARI: KARARSIZLARIN TERCİHİ ERDOĞAN VE AK PARTİ OLUYOR

Kararsızların ağırlıklı olarak Ak Parti’nin ve Sayın Erdoğan’ın seçmen kitlesi olduğundan ve yeniden burada konsolide olmasından hareketle bakacak olursak onların da son dönemde kararların netleşme eğilimi içerisinde olduğunu müşahede ediyoruz.

Seçime 2 hafta kala son seçim anketi! Kararsız seçmen kararını verdi: İşte oy oranları
ERDOĞAN’IN ÖNDE OLMADIĞI BİR SEÇİM ANKETİ YOK

Seçim anketi çalışmalarımızla ilgili şunu söyleyebilirim; Şu an itibari ile baktığımızda biz sürekli olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı araştırmalarda önde gördük.
SON SEÇİM ANKETİ ERDOĞAN, KILIÇDAROĞLU, İNCE VE OĞAN’IN OY ORANLARI

Bu anlamda son seçim anketimizin sonuçlarına bakacak olursak AK Parti’nin CHP’ye 8 puandan fazla fark attığını ve Meral Akşener’in İYİ Parti’sinin yaşanan kriz ve çelişkiler sonrasında baraj sınırına düştüğünü görüyoruz. Yine Sayın Erdoğan’ın Kemal Kılıçdaroğlu’nun önünde seçimi önce tamamlayacağı sonucunu görüyoruz.

PARTİLERİN OY ORANLARI

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNE BBP VE YENİDEN REFAH’IN YÜZDE 2’LİK CİDDİ BİR ETKİSİ OLACAK

Yine Cumhur İttifakı’na destek veren Büyük Birlik ve Yeniden Refah Partisi için de oy oranlarının ayrı ayrı yüzde 1’lerde olduğunu görüyoruz ki bu da Cumhurbaşkanlığı seçimi için yüzde 2’lik önemli bir paya tekabül ediyor.

KAYBETME SENARYOSUNDA MUHALEFETTE NELER OLACAK?

KILIÇDAROĞLU’NUN PLANI KOLTUĞUNU KORUMAK

Anketler bize Erdoğan zaferinin yakın ve olası olduğunu gösteriyor. Bu kapsamda sayın Erdoğan’ın ipi göğüslemesi durumunda muhalefette bazı taşlar yerinden oynayacak. Öncelikla 7’li masanın adayı olarak sayın Kılıçdaroğlu kaybetmesi durumunda “Kaybederek kazanmış bir isim” senaryosuna sarılacaktır. Bunu da Muharrem İnce üzerinden yapması muhtemel. “Muharrem İnce yüzde 30,6 oy almıştı. Ben %48 49 oy aldım. Oyları arttırdım” diyerek CHP Genel Başkanlığını korumak isteyecektir.

PARTİSİ SEÇİME GİRMEDEN SİYASİ PARTİ MEZARLIĞINA GİDECEK OLANLAR

Diğer yandan baktığımızda siyasette kurdukları parti seçime girmeden siyaseti bırakacak olan isimler olacak. Kim bunlar? Ali Babacan, Ahmet Davutoğlu gibi isimler. CHP listelerinden meclise girme çabasında oldukları için partileri seçimi görmeden yok olmuş olacak.

SAADET’İ VE TEMEL KARAMOLLAOĞLU’NU BEKLEYENLER

Yine 14 Mayıs seçimlerinde alınacak bir mağlubiyet Saadet Partisi’nin tarihe gömülmesine, ya da diğer bir deyişle siyasi partiler mezarlığında yerini almasına neden olacaktır. Bunları tarih yazacak. Zorlu, tepki çeken ittifak girişimleri, siyasi çelişkiler ve nihayetinde bu isimler siyasette önümüzdeki dönemde belirleyici bir aktör olarak karşımıza çıkmayacaklar. Bunun önemli bir saptama olarak karşımızda durduğunu söylemek gerekiyor.
SEÇİM SONUÇLARI SIKIŞMIŞLIĞI GİDERECEK

Diğer taraftan bakıldığı zaman zaten siyasette belli bir sıkışma var. Bu sıkışmanın neticesi olarak da bir takım taşlar belki yerinden oynayacak. O nedenle ben bu seçimi bundan sonraki seçimler için de biraz daha o taşların yerin oturtulacağı bir seçim olmasını öngörüyorum.

ERDOĞAN’IN ZAFERİ KARŞISINDA YAPRAK DÖKÜMÜ OLMASI MUHTEMEL

Buna ilişkin bir takım verilerimiz de var ancak şu an seçim açısına bakılacak olursa bu seçimlerin sonucunda sayın Erdoğan kazandığı takdirde diğer tarafta ciddi bir Yaprak Dökümü olacağını söyleyebiliriz.

AK PARTİ’NİN DEPREM BÖLGESİ, MÜJDE POLİTİKASI VE ESER SİYASETİ ANKET SONUÇLARINA YANSIDI

Son seçim anketi sonuçlarına Ak Parti ve sayın Erdoğan açısından bakacak olursak depreme ilişkin yapılan hizmetlerin karşılık bulduğunu söyleyebiliriz. Bu kadar yoğun bir Coğrafyayı etkileyen depremin bir takım sıkıntıları eşzamanlı olarak erişmek ve diğer taraftan hizmetlerin hızlı bir şekilde ulaşmasında yaşanan sıkıntıları oldu. Bunlar belli ölçüde hissedilmişti. Ancak ancak ikinci hafta itibarıyla bölgelerin tamamında akut dönem atlatılarak her yere erişilerek hizmet sürecinde yoğun bir çalışmaya girilmesi önemli bir toparlanmayı da beraberinde getirdi.

DEPREM BÖLGESİNDEKİ GERÇEKLİK

Yine deprem konutlarının belli bir noktaya gelmiş olması temellerini atılmış olması, konteyner kentlerin oluşturulması gibi adımlar toplumda karşılık buldu.

Seçime 2 hafta kala son seçim anketi! Kararsız seçmen kararını verdi: İşte oy oranları
AK PARTİ ALEYHİNDE BİR SÜRECE DÖNÜŞMEDİ

Eleştirenler de oldu elbette. Ama eleştiri ile birlikte de bunun gerçeklik düzleminde değerlendirmesi de beraberinde geldi. Özellikle o coğrafyada yaşayan seçmenin mutedil bir seçmen kitlesi olduğunu dikkate alacak olursak bu konuda Ak Parti aleyhine bir süreç işlemedi.

DEPREM BÖLGESİNİN ÇARPICI ANKET SONUÇLAR

Burada dikkat edilmesi gereken çarpıcı bir nokta daha var. Bölgede seçmenin muhalefetten çok iktidara güvendiğini gördük. Ben şahsen dört farklı zamanda ayrı ayrı deprem bölgesine gittim. Diyarbakır hariç bütün illeri de gezdim. Bölgeyi incelediğimizde dikkatlerden kaçmaması gereken bir netice bizi karşılıyor.

CHP’Lİ SEÇMEN BİLE CHP’YE GÜVENEMİYOR! “ERDOĞAN EVLERİ YAPSIN ÖYLE GİTSİN” DİYORLAR

CHP’li seçmen AK Parti ve Erdoğan’ın doğal olarak karşısında konumlanmasına rağmen kendi partilerine ya da adaylarına güvenemiyor ve şunu söylüyor: “Bunlar deprem konutlarını yapsınlar. Ondan sonra gitsinler”

Seçime 2 hafta kala son seçim anketi! Kararsız seçmen kararını verdi: İşte oy oranları
Bu önemli bir saptama. Muhalefetten bir umut görmeyip ne kadar karşısında olsa da bir şekilde belli ölçüde sayın Erdoğan ve AK Parti’nin bu işin altından kalkabileceğini düşünüyorlar.

TOPLUM SAHİP ÇIKTIĞI HALDE YERLİ VE MİLLİ PROJELERE KARŞI HAZIMSIZLIK…

TEPKİ ÇEKTİĞİNİ BİLDİKLERİ HALDE SAVUNMA SANAYİİNE KARŞI ÇIKMALARININ NEDENİ BATIDAN AFERİN ALMA ÇABASI

Muhalefetin ısrarla milli projelere karşı çıkmasının nedenini bir talimat vs. olup olmadığını bilemem. Ancak Ali Babacan’ın da bir konuşmasında ifade ettiği gibi “AB de buna aferin diyecektir” şeklindeki yaklaşımdan hareketle bakacak olursak bunun bir “aferin alma çabası” olduğunu değerlendirebiliriz.

Seçime 2 hafta kala son seçim anketi! Kararsız seçmen kararını verdi: İşte oy oranları
Bu durumu geçmişten bağımsız değerlendirmemiz mümkün değil. Geçmişteki benzer ilişkilere bakacak olursak ABD ya da Batı’nın talepleri doğrultusunda bir yaklaşımla savunma sanayini Nuri Demirağ’ın, Vecihi Hürkuş’un girişimlerinin sonlandırıldığı bir vaka. Dolayısıyla bu olaya da o çerçevede bakıldığı zaman bugün aynısını yapıyorlar.

Tamamen Batı ile işbirliğinin çok net olarak kendisini gösterdiği bir yaklaşım.

TÜRKİYE SAVUNMA SANAYİ DEVRİMİYLE SAVAŞ DOKTRİNİNİ DEĞİŞTİRDİ

Türkiye savunma sanayinde devrim niteliğinde işler yapıyor tarihi değiştiriyor. Savaş doktrinini değiştiriyor. Buna karşı çıkmanın başka bir açıklaması olamaz.

Sizler için yazıyoruz
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.