Elektronik sigaraların normal sigaralardan daha güvenli olduğuna dair bir inanç toplumda gittikçe yaygınlaşıyor. Uzmanlar ise, ‘tütünü bıraktırma’ iddiasıyla ortaya çıkan bu ürünlerin, bilime dayalı hiçbir sonucu olmadığı konusunda uyarılarda bulunuyor. Konu hakkında KARAR okurlarına bilgi veren Memorial Hizmet Hastanesi’nde Kalp ve Damar Cerrahisi’nden Prof. Dr. Ali Kubilay Korkut, “Elektronik sigaralar toplum tarafından masumlaştırılıyor” dedi.
Prof. Dr. Korkut, “Kalp damar hastalıklarının en önemli sebebi aterosklerozdur. Sigara aterosklerozu hızlandırarak kalp damarlarının tıkanmasına neden olur. Toplumda görülen ölümlerin ilk sebebi kalp damar hastalığıdır” diye konuştu.
‘BAĞIMLILIK YAPIYOR’
Kişilerin kalp sağlığını tehlikeye atan ürünlerin başında gelen elektronik sigaraların kullanılmaması gerektiğini söyleyen Prof. Korkut, şunları kaydetti:
“Bu ürünler pazarlama amaçlı ortaya atılıyor. Bu ürünler bağımlılık yapar ve zarar verme potansiyeli de oldukça yüksektir. Toplumda görülen ölümlerin ikinci nedeni ise kanserdir. Sigara ise kanser oluşumun başlıca nedenleri arasında. Ama günlük içilen sigara ve toplamda içilmiş olan yıllar doğru orantılı olarak hastalık riskini artırmakta. Bir de bu cihazların toplum tarafından kısmen daha masum görülüyor olması kullanımı yaygınlaştırmakta.”
Prof. Dr. Korkut, henüz yeni olan bu ürünlerin hangi hastalıklara neden olduğunun tam olarak bilinmediğinin altını çizerek, “Yaygın kullanım arttıkça buna bağlı hastalıklar da önümüzdeki yıllarda görülecektir. Belki sigarada olmayan başka hastalıklar da görülebilir. Zaman gösterecek” ifadelerini kullandı.