ABD’den Sudan’daki çatışmalara çözüm açıklaması

ABD’den Sudan’daki çatışmalara çözüm açıklaması
A+
A-

Sudan’da haftalardır süren çatışmalarda bir çözüm yolu bulunamazken, krizi dindirmeye yönelik uluslararası çaba sürüyor. Sonuç vermeyen ateşkeslerin ardından son olarak, ABD Başkanı Biden, şiddetin sorumlularına yaptırım uygulanabileceğini duyurdu.

Uluslararası güçlerden Sudan ordusu ve paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında devam eden çatışmaları sona erdirme ve insani yardımın çaresiz milyonlarca sivile ulaşmasına izin verme baskısı arttıkça, savaşan gruplar stratejik yerleri kontrol altına almaya çalışarak ülke genelindeki çatışmaların dozunu artırıyor.

GERÇEK BİLANÇO BİLİNMİYOR

Defalarca ilan edilen ateşkeslere uymayan taraflara seslenen ABD Başkanı Joe Biden, “Sudan’ın barışını, güvenliğini ve istikrarını tehdit etmekten; Sudan’da demokratik geçişi baltalayan, sivillere karşı şiddet kullanan veya ciddi insan hakları ihlallerinde bulunanlara” karşı yaptırım uygulanabileceğini söyledi.

ABD lideri, “Sudan’da yaşanan şiddet bir trajedidir ve Sudan halkının sivil yönetime olan açık talebine ve demokrasiye geçişine ihanettir. Bitmeli” diye ekledi.

Sağlık bakanlığı istatistiklerine göre, 20 günlük şiddet olaylarında 550’den fazla insan öldürüldü ve 4 binden fazla kişi yaralandı, ancak gerçek rakamların çok daha yüksek olduğu düşünülüyor.

ANLAŞMAZLIK ÇATIŞMAYA DÖNÜŞTÜ

Sudan’da 2013’te Darfur bölgesindeki silahlı isyancılara karşı hükümet güçlerine destek amacıyla kurulan HDK’nin tamamen orduya katılmasını öngören “askeri güvenlik reformu” konusunda son birkaç aydır yaşanan anlaşmazlık, 15 Nisan sabahından itibaren sıcak çatışmaya dönüştü.

Sudan Dışişleri Bakanlığı, Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdul Fettah el-Burhan’ın orduyla çatışan HDK’nin feshedilmesi ve “devlete karşı isyancı güç” ilan edilmesi kararı aldığını bildirmişti.

Sizler için yazıyoruz
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.