İletişim Başkanı Fahrettin Altun, yayıncı Adem Metan’ın Youtube kanalında “Peki Sonra Seçim Özel” programında önemli açıklamalarda bulundu. Günümüzde hızla değişen iletişim teknikleri ve bunun doğurduğu olumlu olumsuz sonuçları değerlendiren Altun dezenformasyonun bir veba gibi yayılığına dikkat çekti.
“Bireylerin dezenformasyona maruz kalma oranı ülkemizde diğer ülkelere göre çok yüksek maalesef” diyen Altun, dezenformasyonla mücadelenin önemine vurgu yaptı.
HER YERDEN DEZENFORMASYON YAĞIYOR
Fahrettin Altun yaşadığımız dönemde yayılan dezeformasyonun etkilerini ve mücadelenin önemini şu sözlerle anlattı:
“Dezenformasyon yaşadığımız dönemin bir gerçeği aslında. Sadece bizim değil dünyanın bir sorunu. Yayılan bir veba adeta. Dezenformasyon bir yağmur gibi toplumların üzerine yağıyor. Uzun dönemde iletişim bilimciler enformasyon bombardımanından bahsettiler. Dediler ki ‘Yaşadığımız dönemde artık her yerde enformasyon yağıyor ve bu enformasyonla beraber toplumlar sürekli bir bilgi enflasyonuyla karşı karşıya kalıyor, neyin doğru neyin yalan olduğunu bilemiyor. Bugün içinde yaşadığımız dönemde geçmiş dönemdeki iletişim bilimcilerin ‘Aşırı enformasyon anlamı öldürür’ anlayışının lüks olduğunu görüyoruz. Bugün enformasyon yağmuru yerine dezenformasyon yağmuru var. Her yerden dezenformasyon yağıyor.
HAKİKAT İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ
Dezenformasyon her şeyden önce demokrasileri tehdit altına alıyor, hakikati altına alıyor, toplum barışını hedef alıyor. İnsanların birlikte yaşama kültürünü bozuyor. Böyle olunca ne oluyor? Yaşadığımız dünya daha kötü bir dünyaya dönüşüyor. İnsanlar artık yalanın sıradanlaştığı bir dünyada yaşamaya başlıyorlar. Hakikatin önemsizleştiği bir dönemde yaşamaya başlıyorlar.
Fakat ne olursa olsun bu dezenformasyonun bu kadar yoğun bir şekilde karşımıza çıktığı bu dönemde biz hakikat mücadelesi vermenin önemine inanıyoruz. O yüzden diyoruz ki, ne olursa olsun hakikat için mücadele etmek kutsal bir uğraştır. Çünkü hakikat toplumları bir arada tutan, toplumsal barışı, bireyin refahını ayakta tutan en önemli meseledir.”
TÜRKİYE’Yİ YÜRÜDÜĞÜ YOLDAN VAZGEÇİRMEK İÇİN MÜDAHALE BİÇİMİ
“Bireylerin dezenformasyona maruz kalma oranı ülkemizde diğer ülkelere göre çok yüksek maalesef” diyen Fahrettin Altun, bunun nedenini de şu sözlerle anlattı:
“Bunun gerekçelerini uzun uzadıya konuşabiliriz ama bunun en temelde sebebi Türkiye’nin yürüdüğü yol, Türkiye’nin yaptığı maktostratejik tercihtir. Türkiye’nin bu tercihten vazgeçirilmesi adına dezenformasyon bir müdahale biçimi olarak karşımıza çıkar.”
Altun, dezenformasyonun engellenmesi için Türk devletleriyle ortak çalışmaları olduğuna dikkat çekerek, “Özellikle Türk Devletleri Teşkilatı’na üye ülkelerle Türkiye’deki iletişim modeli ve kurumsallaşması hususunda diyaloglar kuruyoruz” dedi.