Asgari ücret zammı senaryoları belli oldu

Asgari ücret zammı senaryoları belli oldu
A+
A-

İşçi, işveren ve hükümet milyonlarca çalışanın merak ettiği sorunun cevabını bulmak için 13 Haziran’da ilk toplantıyı gerçekleştirecek. Asgari Ücret Komisyonu, Temmuz ayında yapılacak ara zam için bir araya geliyor.

3 Temmuz’da açıklanacak Haziran verileri ile ortaya çıkacak olan 6 aylık enflasyon asgari ücrete yapılacak ara zam için belirleyici olacak.

Geçtiğimiz günlerde açıklama yapan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, asgari ücret çalışmalarıyla ilgili olarak “Çalışanları enflasyona ezdirmemek temel ilkemizdir. Hep bu politikayı izledik aynı doğrultuda devam edeceğiz” ifadesini kullanmıştı.

ASGARİ ÜCRET TEKLİFİ NE OLACAK

Yılbaşında yapılan zam sonrası 8 bin 506 liraya yükselen asgari ücret seçim öncesi hükümet yetkililerinin de ifade ettiği gibi 500 dolar seviyesine yükseltilmesi bekleniyor. Bugünkü kur üzerinden yapılan hesaplama ile yapılacak yaklaşık yüzde 37 oranında zam asgari ücreti 500 dolar seviyelerine çıkarıyor.

Ancak hükümetin asgari ücret teklifi henüz belli değil. Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısı öncesi kulislerde üç farklı zam oranı konuşuluyor. Kulislerde konuşulan rakamlara göre asgari ücret en az 11 bin liraya yükseltilecek. Peki masada hangi oranlar var?

KULİSLERDE KONUŞULAN ZAM ORANLARI

Yüzde 20 zam için net asgari ücret 10 bin 208 TL, brüt asgari ücret 12 bin 10 TL, işveren maliyeti 14 bin 111 TL olacak.
Yüzde 25 zam için net ücret 10 bin 634 TL, brüt 12 bin 510 TL.
Yüzde 30 zam olasılığında net asgari ücret 11 bin 58 TL, brüt 13 bin 10 TL olacak.
Yüzde 40 zam ihtimalinde de net asgari ücret 11 bin 910 TL, brüt asgari ücret 14 bin 11 TL, işveren maliyeti 16 bin 463 TL olarak hesaplanacak.

HEDEF 500 DOLAR

NTV’de yer alan habere göre asgari ücrette “500 dolar” hedefinin tutturulması için yüzde 37’lik bir zamma ihtiyaç var. Bu da geçen yılki ara zammın 7 puan üzerinde bir artışa işaret ediyor. Yüzde 30-35 aralığında bir zamla da net 11 bin-12 bin TL bandında bir asgari ücret rakamı ortaya çıkacak.

Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücrete temmuz zammı için “Aşağı yukarı 500 dolar bazında bir oran olacak” açıklamasını yapmıştı.

MEMUR ZAMMI İÇİN GÖZLER MECLİS’TE

Memurların gözü de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde. En düşük memur maaşının 22 bin liraya yükseltilebilmesi için gerekli yasal düzenlemelerin Temmuz ayında Meclis tatile girmeden tamamlanması hedefleniyor.

Sizler için yazıyoruz
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.