Hakan Fidan 3 hedefe odaklanacak

Hakan Fidan 3 hedefe odaklanacak
A+
A-

İngiltere merkezli The New Arab isimli yayın organı, Dışişleri Bakanlığı’na atanan Hakan Fidan hakkında bir analize yer verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim zaferinden sonra atadığı kabine üyeleri üzerinden Türkiye’nin olası dış politika adımlarının değerlendirildiği analizde Bakan Fidan’a da ayrı bir parantez açıldı. Söz konusu analizde, Hakan Fidan’ın Dışişleri Bakanı olarak atanması üzerinden Türkiye’nin dış politikasının daha iddialı bir konuma geleceği değerlendirildi.

FİDAN, ÜÇ TEMEL HEDEFİ ÖNCELENDİRECEK

The New Arab’a konuşan Ortadoğu araştırmacısı Omar Munassar “Hakan Fidan, özellikle bölge içinde olmak üzere üç temel hedefi önceliklendirecek. Ekonomik bağları güçlendirmek, normalleşme sürecini tamamlamak ve mültecilerle sorunları Türkiye’nin Suriye’deki güvenliğini sağlayacak şekilde çözmek.” ifadelerini kullandı.

BİRÇOK ANLAŞMAZLIĞI ÇÖZDÜ

“Fidan’ın Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin bölgesel ve küresel meselelerde daha iddialı rol alma niyetinin işareti olarak görülebilir.” tespiti yapılan analizde ayrıca, özellikle İsveç’in NATO üyeliği konusunda, Batı’nın Türkiye’ye tavizler vermesi gerektiği belirtildi. Söz konusu analizde Hakan Fidan’ın başarılarla dolu geçmişine de dikkat çekildi. Bu bağlamda, “Hakan Fidan, istihbarat şefi olarak görev yaptığı süre boyunca çok sayıda önemli istihbarat ve diplomatik başarıya imza attı. Türkiye’de Dışişleri Bakanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı yakın işbirliği içinde çalıştı. Örneğin Hakan Fidan’ın perde arkasındaki diplomasisi, Türkiye’nin Körfez ülkeleri, Mısır, İsrail ve Suriye ile uzlaşmasına katkıda bulundu. Hakan Fidan’ın girişimleri ile Ankara, bu ülkelerle birçok anlaşmazlığı çözdü ve Fidan’ın bu diplomatik başarısı, karmaşık jeopolitik meseleleri idare etme yeteneği nedeniyle ona uluslararası tanınırlık kazandırdı. Fidan’ın atanması, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye’nin bölgedeki ve ötesindeki nüfuzunu genişletmeye odaklanmaya devam ettiğine işaret ediyor.” denildi.

The New Arab isimli yayın organında yayınlanan analizden bir diğer bölüm şu şekilde:

“Hakan Fidan, Türkiye’nin Batılı ortaklarıyla iyi bir muhatap olabilir. Fidan, Türkiye istihbarat teşkilatının başı olarak, güvenlik ve dış politika konularını ele alma konusunda geniş bilgi ve deneyime sahiptir.

Ek olarak Hakan Fidan, yetenekli bir arabulucu olarak biliniyor ve terörizm, bölgesel meseleler ve Ukrayna’daki ihtilafın çözümü konusunda süren gerilimlerin çözülmesine yardımcı olabilir.

Hakan Fidan’ın girişimleri ile Batı ile Türkiye arasında İsveç’in NATO’ya katılımının onaylanması gibi olumlu gelişmeler yaşanması potansiyeli de var. Bunun karşılığında ise, NATO üyelerinin muhtemelen Ankara’ya tavizler vermesi gerekecek.

Sonuç olarak Ankara, küresel angajmanlarında bağımsızlık ve işbirliği arasında bir denge sağlamayı amaçlayarak NATO ve Avrupa Birliği ile sağlam ilişkiler sürdürmek için çaba gösterebilir.”

Sizler için yazıyoruz
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.