Bir Kitap da Benden Projesi Deprem Bölgesine Kitap Taşıyacak

Bir Kitap da Benden Projesi Deprem Bölgesine Kitap Taşıyacak
A+
A-

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği (TDED) tarafından hazırlanan ve İstanbul Valiliğinin desteğiyle hayata geçirilen “Bir Kitap da Benden” Projesi, iki otobüsten oluşan seyyar kütüphaneleriyle deprem bölgesindeki çocuk ve gençler için umut olacak. Kitapları taşıyan otobüsler, 15 Haziran Perşembe günü saat 14.00’te TDED Genel Merkezi’nden törenle hareket edecek.

Ülke olarak 6 Şubat’tan bu yana 11 ilimizle birlikte yaralarımızı sarma çabamız sürüyor. Bilhassa çocuklarımızın ve gençlerimizin deprem sonrası yaşadıkları bu zor dönemi en doğru ve verimli şekilde atlatması, ülkemizin geleceği ve bölgenin selameti için son derece önemli. Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği, bu hassasiyetle ve iyileşme sürecine katkıda bulunmak adına “Bir Kitap da Benden” Projesi’ni hayata geçirdi.

GENİŞ ÇAPLI KİTAP KAMPANYASI

Başlangıç olarak İstanbul İl ve İlçe Millî Eğitim Müdürlükleri aracılığıyla okullarda yürütülen kitap bağışı kampanyası büyük ses getirdi ve binlerce kitap toplandı. Bağışlanan kitaplar, dernekte edebiyatçı, yazar ve editör gönüllülerle tasnif edilerek bölgeye gönderilmeye hazır hâle getirildi. Çocukların gönderdikleri kitaplarla birlikte deprem bölgesindeki çocuklara teselli olsun diye iliştirdikleri el yapımı kitap ayraçları, oyuncaklar, küçük hatıralar ve en önemlisi sevgi dolu mektuplar ve küçük notlar gören herkesi duygulandırdı. Kitap kampanyası TDED şubeleri aracılığıyla Türkiye geneline yayılarak devam ediyor.

NORMALLEŞMEYE KATKI

Şu anda çadır ve konteyner-kentlerde yaşayan çocuk ve gençlerin çok büyük bir kısmı kitaba ve kütüphaneye ulaşamıyor. Kitapları enkaz altında kalan çocuklar için yeni bir kitap okuma ve kütüphane alanı önemli bir ihtiyaç. Bu gözlemle harekete geçen Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği, deprem bölgesinde zarar gören çocukların ve gençlerin günlük hayatlarının normalleşmesine yardımcı olmak için kitaplar vasıtasıyla farklı hayatların ve hayal dünyalarının varlığını hatırlatmayı; içinde bulundukları durumun onları umutsuzluk ve yoksunluk hissi çekmesine engel olmayı amaçlıyor.
Gezici (otobüs) kütüphanelerle 320 konteyner-kente, köylere ve merkezden uzak yerlere kitap, kütüphane ve kitaba yönelik etkinlikler taşınarak çocuk ve gençlerin sosyalleşmesi, sosyal psikolojilerinin iyileştirilmesi, dayanışma şuurunun artırılması sağlanacak.

GEZİCİ KÜTÜPHANELER

İki gezici kütüphane ile depremden etkilenen 11 ilimizde çocuklara, gençlere ve bölge halkına kitap ulaştırılacak. Otobüslerin durakladığı yerlerde kitaplar, hediye edilmek suretiyle öncelikli olarak çocuklara ve gençlere dağıtılacak. Gezici kütüphane önüne seyyar okuma ve sohbet alanları kurulacak, çocuk ve genç edebiyat yazarlarının sohbetlerine, zekâ oyunlarına, eğlenceli etkinliklere, çay ve simit ikramlarına yer verilecek. Gezici kütüphaneler, ilerleyen süreçte önce konteyner-kütüphane, daha sonra kalıcı kütüphane olarak değerlendirilecek.

DERNEK ŞUBELERİNDEN KİTAP KAMPANYASINA TAM DESTEK

TDED’in Türkiye’nin her bölgesinde bulunan 22 şubesi, projeye tam destek vererek kitap toplama kampanyasını bulundukları şehirlerde yürütüyor. Valilikler, il ve ilçe millî eğitim müdürlükleriyle işbirliği yapan şubeler, kitap kampanyasını resmî kanaldan sürdürüyor, sağlıklı bir şekilde toplanmasını ve depolanmasını sağlıyor.

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği’nin depremden etkilenen genç nesillerimizin maneviyat ve düşünce dünyalarının ihyası ve inşası için hazırladığı “Bir Kitap da Benden” Projesi, deprem bölgesinde umut taşıyacak.

GEZİCİ KÜTÜPHANELERİN (OTOBÜSLERİN) HAREKET BAŞLANGICI

Yer : Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği (Feshane Caddesi No: 3 Eyüpsultan)
Tarih : 15.06.2023 Perşembe
Saat : 14:00

GEZİCİ KÜTÜPHANELERİN (OTOBÜSLERİN) HAREKET PROGRAMI

1- GAZİANTEP : 14 – 20 Haziran 2023
2- KİLİS : 21 – 26 Haziran 2023
3- HATAY : 3 – 9 Temmuz 2023
4- OSMANİYE : 10 – 16 Temmuz 2023
5- ADANA : 17 – 23 Temmuz 2023
6- KAHRAMANMARAŞ: 24 – 30 Temmuz 2023
7- ADIYAMAN : 31 Temmuz – 8 Ağustos 2023
8- MALATYA : 7 Ağustos – 13 Ağustos 2023
9- ELAZIĞ : 14 Ağustos – 20 Ağustos 2023
10- DİYARBAKIR : 21 Ağustos – 27 Ağustos 2023
11- ŞANLIURFA : 28 Ağustos – 3 Eylül 2023

Sizler için yazıyoruz
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.