Seçim sonrası ilk siyasi anket

Seçim sonrası ilk siyasi anket
A+
A-


Areda Survey Danışmanlık şirketinin 2-5 Haziran tarihleri arasında 26 şehirde toplam 2 bin 646 kişiyle gerçekleştirdiği ankette siyaset gündemindeki pek çok soru katılımcılara yöneltildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kesin zaferiyle neticelenen seçimlerde 6’lı koalisyon masasının uğradığı hüsrana ilişkin ilginç değerlendirmelere yer verildi. Başkan Erdoğan yönetiminde ekonominin ne olabileceği, 6’lı masanın geleceği, Kılıçdaroğlu’nun 38 milletvekilliği verdiği küçük partilerin ittifaka verdiği katkı, Kılıçdaroğlu’nun istifa edip etmemesi, CHP’nin başına kimin geçmesi gerektiği ve Muharrem İnce’ye yönelik kaset komplosuyla ilgili Areda anketinden çarpıcı sonuçlar çıktı.

SONUÇLAR ÜZDÜ MÜ?

Seçim sonuçları yönünden vatandaşlara yöneltilen psikolojik değerlendirme sorularında pozitif cevaplar ağırlıkta oldu. Recep Tayyip Erdoğan’ın bir kez daha Cumhurbaşkanı seçilmesinden mutlu olduğunu söyleyen katılımcılar, seçim sonuçlarının kendilerinde hayal kırıklığı oluşturmadığını belirtti. İşte o başlıklar:

  • Recep Tayyip Erdoğan’ın tekrar Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmasıyla ilgili genel olarak ne hissettiniz? MUTLU OLDUM %49,7 MUTSUZ OLDUM %34,6 BİR ŞEY HİSSETMEDİM %15,7
  • Seçim sonuçları sizde bir hayal kırıklığına yol açtı mı? EVET %43,0 HAYIR %57,0

EKOMOMİ NE OLACAK?

Ankette Türkiye’nin içerisinde bulunduğu mevcut ekonomik şartlarla ilgili de sorular yöneltildi. Seçim neticelerinin ekonomiye müspet yönde tesir edeceği görüşünü bildiren vatandaşlar, Cumhur İttifakı’na güvenini bildirdi. İşte o sonuçlar:

  • Sizce seçimi Cumhur İttifakı’nın kazanmasının ekonomiye nasıl bir etkisi olur? OLUMLU %52,6 OLUMSUZ %47,4
  • Cumhur İttifakı’nın ekonomiyle ilgili sorunları çözebileceğini düşünüyor musunuz? EVET %52,4  HAYIR %47,6
  • Seçimden sonra Türkiye’nin genel olarak hangi yönde seyredeceğini düşünüyorsunuz? DAHA İYİ %53,1 DAHA KÖTÜ %46,9
Areda Survey anketinde “Sizce seçimlerden sonra Türkiye’de özgürlüklerle ilgili nasıl bir gelişme olur?” sorusuna katılımcıların %52,9’u “DAHA İYİ”, %47,1’i “DAHA KÖTÜ” cevabını verdi.


KÜÇÜK PARTİLERİN BÜYÜK VEKİLLERİ

6’lı koalisyon masasının seçim sonrasındaki seyrine ilişkin suallere de katılımcılardan çarpıcı cevaplar geldi. Ezici oranla 6’lı masadaki küçük partilerin CHP listelerinden çıkardığı 38 milletvekilini hak etmediğini beyan eden vatandaşlar, ittifakın yerel seçimlerden önce dağılacağı görüşünde birleşti. İşte neticeler:

  • Sizce Deva, Gelecek, Saadet ve Demokrat Partileri kazandıkları milletvekili sayılarını hak ettiler mi? EVET %10,1 HAYIR %89,9

  • CHP’nin Deva, Gelecek, Saadet ve Demokrat Parti’ye kendi listesinden yer vermesini nasıl değerlendiriyorsunuz? DOĞRU BULUYORUM %19,7 YANLIŞ BULUYORUM %80,3
  • Millet İttifakı sizce bundan sonra ne yapacaktır? DAĞILIR %56,5 SEÇİMDEN SONRA DAĞILIR %26,7 DEVAM EDER %16,8

GÜVENİN ADRESİ AYNI

Seçim sürecinde öne çıkan vaatlere ilişkin sorulara seçmen, seçim sonuçlarına yakın oranda cevapladı.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim sürecinde verdiği sözlere genel olarak güven duydunuz mu? EVET %53,3 HAYIR %46,7

  • Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçim sürecinde verdiği sözlere genel olarak güven duydunuz mu? EVET %44,5 HAYIR %55,5

SEÇMEN ‘BAY BAY KEMAL’ DİYOR

13 yılda 12’inci seçim mağlubiyetini yaşayan CHP Genel Başkanlı Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik istifa talepleri de halka soruldu. İşte sonuçlar:

  • Sizce Kemal Kılıçdaroğlu CHP genel başkanlığına devam etmeli midir? EVET %38,5 HAYIR %61,5

  • Sizce CHP’nin başına kim geçmelidir? Ekrem İmamoğlu %33,6 Kemal Kılıçdaroğlu %19,4 Muharrem İnce %16,8

İNCE’YE KASET KOMPLOSU

Topladığı 100 bin imza ile cumhurbaşkanlığına aday olan eski CHP’li ve Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce’nin adaylıktan çekilmesine sebep olan kaset komplosunu vatandaşlar yüzde 67 oranında FETÖ-CHP tertibi olarak gördüğünü bildirdi.

  • Sizce Muharrem İnce’ye karşı düzenlenen kaset komplosunun arkasında kim vardı? FETÖ %27,0 CHP %22,2 Kemal Kılıçdaroğlu %17,8

DEPREM KONUTLARI

Türkiye’nin en mühim konularından 6 Şubat depremleriyle ilgili bölgede başlatılan konutların inşası… AK Parti iktidarının bu konutları zamanında inşa edeceğini düşünenlerin oranı fazlalıkta.

  • Hükümetin deprem bölgesindeki konutları zamanında yapıp teslim edebileceğini düşünüyor musunuz? EVET %53,9 HAYIR %46,1

Kaynak: HABER 7

Sizler için yazıyoruz
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.