Yatırımcılar TL vadeli mevduata dönüyor

Yatırımcılar TL vadeli mevduata dönüyor
A+
A-

Merkez Bankası’nın kur korumalı mevduattan TL mevduata dönüşüm hedefinin henüz devreye girmediği 25 Ağustos ile biten haftada analistlerin hesaplarına göre kur korumalı mevduat hesaplarından 5 milyar dolar çekildi.

TÜRK YATIRIMCILAR KKM’DAN ÇIKIŞ YAPIYOR
Bloomberg’ten Kerim Karakaya’nın haberine göre, Türk yatırımcılar liradaki satışları durdurmak için tasarlanan bir araç olan kur korumalı mevduattan çıkmaya başladılar ve paralarını normal dolar hesaplarına taşıyorlar.

Konuya kaynaklara dayandırılan habere göre, mevduat sahipleri geçen hafta KKM hesaplarından yaklaşık 5 milyar dolar çekti. Bu değişim, para otoritesinin ticari bankaları, müşterilerinin 2021’deki döviz krizinin ardından liranın düşüşünü durdurmak için uygulamaya konulan kur korumalı mevduattan çıkışını sağlamaya teşvik etmek için bir dizi değişiklik açıklamasının ardından geldi.

DÖVİZ MEVDUAT HESAPLARI 4.53 MİLYAR DOLAR ARTTI
Veriler henüz kamuya açık olmadığı için kimliğinin açıklanmasını istemeyen bir kaynak, Bloomberg’e yaptığı açıklamasında, 5 milyar dolarlık çıkışın çoğunun başlangıçta dolar birikimi olan ve geçen hafta normal dolar hesaplarına dönen yatırımcılardan geldiğini söyledi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) günlük verilerinden yapılan hesaba göre ise 21-25 Ağustos haftasında yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatı 4.53 milyar dolar yükseliş sağladı. 18 Ağustos itibariyle 201 milyar 630 milyon dolar olan döviz mevduat hesapları 25 Ağustos itibariyle 206 milyar 160 milyon dolara çıktı.

Aynı beş günlük dönemde bireysel yatırımcıların daha az miktarda lira birikiminin KKM programına girmesiyle haftalık net düşüşün 5 milyar doların altına indiğini belirten kişi, bunun ocak ayından bu yana yaşanan ilk değişiklik olduğunu ifade etti.

Sizler için yazıyoruz
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.