Öğretmenlik Meslek Kanunu ne olacak?

Öğretmenlik Meslek Kanunu ne olacak?
A+
A-

AYM’ye giden ve altı maddesi iptal edilen Öğretmenlik Meslek Kanunu ile ilgili olarak Bakan Tekin’den yeni dönemin açıldığı ilk gün açıklama geldi. Bakan Tekin, sürecin hala devam ettiğine burgu yaparak, gerekçeli kararı beklediklerini söyledi. Bakan Tekin, konuyla ilgili olarak, “Bu konudaki tedbirlerimizi alacağız. Bir yasalaşma gerekiyorsa yasa açısında gerekmiyorsa da kendi mevzuatımız açısında değerlendirip öğretmenlerin taleplerini karşılayacağız” dedi.

Anayasa Mahkemesi (AYM), geçtiğimiz ay 7354 sayılı Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda bazı maddelerin iptaliyle ilgili yapılan başvuruyu karara bağlamıştı. AYM, altı maddeyi Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etmişti.

BAKAN TEKİN’DEN AÇIKLAMA
2023-2024 eğitim öğretim yılına hazırlık için ilkokul, ortaokul ve liseye başlayacak öğrencilerin okula uyum programı bugün başladı. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Mesleki Çalışma Programı kapsamında Eğitim Bilişim Ağı (EBA) TV üzerinden öğretmenlere ve öğrencilere seslendi.

yusuf-tekin-aa-2062713.jpgMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin

Bakan Tekin buradaki konuşmasında Öğretmenlik Meslek Kanunu ile ilgili de açıklamalarda bulundu. Hala bir sürecin devam ettiğine dikkat çeken Bakan Tekin, gerekçeli kararı beklediklerini söyledi.

Yasa gerektiği takdirde yasalaşmaya gidebileceklerini söyleyen Bakan Tekin, konu ile ilgili olarak şu ifadeleri kullandı:

“Öğretmenlik Meslek Kanunu ile ilgili bir süreç var. Anayasa Mahkemesi tarafında kanunun bazı hususları iptal edildi. Bu konuda gerekçeli kararı bekliyoruz sonrasında bu konudaki tedbirlerimizi alacağız. Bir yasalaşma gerekiyorsa yasa açısında gerekmiyorsa da kendi mevzuatımız açısında değerlendirip öğretmenlerin taleplerini karşılayacağız.”

MADDELER NELERDİ?
Kanun’un 5. maddesinin (3) numaralı fıkrasının ikinci cümlesinde yer alan ‘…Adaylık Değerlendirme Komisyonu tarafından yapılan değerlendirme sonucunda…’ ibaresi.

Kanun’un 5. maddesinin (4) numaralı fıkrasının (ç) bendi (Aday öğretmenler için öngörülen Aday Öğretmen Yetiştirme Programına mazeretsiz olarak katılmayanlar ile bu program sonunda Adaylık Değerlendirme Komisyonunca yapılan değerlendirmede başarısız olanların).

Kanun’un 5. maddesinin (6) numaralı fıkrası (Aday öğretmenlerin adaylık sürecinde yetiştirilmelerine esas Aday Öğretmen Yetiştirme Programı ve Adaylık Değerlendirme Komisyonunun oluşumu, aday öğretmenlik sürecine ilişkin diğer usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenir).

Kanun’un 6. maddesinin (1) numaralı fıkrasının (b) bendi (Mesleki gelişim alanlarında uzman öğretmenlik için öngörülen asgari çalışmaları tamamlamış olan).

Kanun’un 6. maddesinin (2) numaralı fıkrasının birinci cümlesinde yer alan ‘…ve mesleki gelişim alanlarında başöğretmenlik için öngörülen çalışmaları tamamlayanlar…’ ibaresi;

Kanun’un 6. maddesinin (8) numaralı fıkrası (Öğretmenlik mesleği kariyer basamaklarında ilerlemeye ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenir).

Sizler için yazıyoruz
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.