Dünya bu yıl en sıcak yazını yaşadı

Dünya bu yıl en sıcak yazını yaşadı
A+
A-

Bu yıl, dünya genelinde yazın en sıcak günleri yaşandı. Haziran, temmuz ve ağustos ayları, hava sıcaklıklarının kaydının tutulmaya başladığı 1940 yılından bu yana gezegenin en sıcak dönemi oldu. Bilim insanları daha uzun vadeli küresel sıcaklık artışlarına odaklansa da bu geçici sıcaklık artışları, dünyanın 1,5 dereceyi geçtiğinde nasıl görüneceğinin de bir fragmanı olduğunu belirtti.

Bilim insanları dünya genelinde yazın en sıcak günlerinin yaşandığını belirtti. Avrupa Birliği’nin Copernicus İklim Değişikliği Servisi’nin verilerine göre haziran, temmuz ve ağustos ayları, hava sıcaklıklarının 1940 yılından bu yana en sıcak yaz ayı oldu. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, “İklimimiz gezegenin her köşesini vuran aşırı hava olaylarıyla başa çıkabileceğimizden çok daha hızlı bir şekilde çöküyor” diye konuştu.

10 Haber’de yer alan habere göre, bu yaz dünya genelinde ortalama sıcaklık 16,77 derece oldu. 1990-2020 ortalamasının 0,66 derece üzerinde olan bu değer, Ağustos 2019’da kırılan bir önceki rekoru yaklaşık 0,3 derece geride bıraktı. Tüm dünyadaki ortalama hava sıcaklığını takip eden bu sıcaklık rekorları genellikle bir derecenin yüzde biri oranında kırılıyordu.

Bu sıcak hava dalgaları sebebiyle Hindistan’da onlarca kişi ölürken, başta ABD’nin Hawaii eyaletindeki orman yangınları olmak üzere İtalya, Yunanistan, İspanya ve Kanada gibi ülkelerde büyük orman yangınları yaşandı.

“BU BİR FRAGMAN”
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Copernicus verileriyle ilgili yaptığı açıklamada, “Yazlar artık sadece havlamakla kalmıyor, ısırıyor da. Bilim insanları fosil yakıt bağımlılığımızın nelere yol açacağı konusunda uzun zamandır uyarıda bulunuyor. İklimimiz gezegenin her köşesini vuran aşırı hava olaylarıyla başa çıkabileceğimizden çok daha hızlı bir şekilde çöküyor” dedi.

Hem temmuz hem de ağustos aylarının sanayi öncesi sıcaklık seviyelerinden 1.5 derece daha sıcak geçtiği tahmin ediliyor. Bilim insanları ve çevreci gruplar, iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerinden kaçınabilmek için dünyanın küresel sıcaklık artışlarında 1,5 derecenin altında kalması gerektiğini sık sık dile getiriyor. Bilim insanları daha uzun vadeli küresel sıcaklık artışlarına odaklansa da bu geçici sıcaklık artışları, dünyanın 1,5 dereceyi geçtiğinde nasıl görüneceğinin de bir fragmanı.

Dünya Meteoroloji Örgütü Genel Sekreteri Petteri Taalas, “Kuzey Yarımküre, yıkıcı orman yangınlarını körükleyen, sağlığa zarar veren, günlük yaşamı aksatan ve çevre üzerinde kalıcı bir tahribata yol açan sıcak hava dalgalarıyla sıra dışı bir yaz geçirdi” dedi.

Avustralya, bazı Güney Amerika ülkeleri ve Antarktika’da da ortalamanın çok üzerinde sıcaklıklar kaydedildi.

Sizler için yazıyoruz
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.